Golden State Killer: Ο δολοφόνος και βιαστής που αναζητούσαν επί 40 χρόνια ήταν αστυνομικός

Η αναζήτηση του "δολοφόνου του Γκόλντεν Στέιτ" θύμιζε πλέον στις αμερικανικές αρχές την αναζήτηση... ψύλλου στα άχυρα. Ο άνδρας που στις δεκαετίες του 1970 και του 1980 βίασε περίπου 50 γυναίκες, αρκετές εξ' αυτών με εξαιρετικά βίαιο τρόπο, δολοφόνησε 12 ανθρώπους και διέπραξε 120 ληστείες, έμοιαζε να έχει ολοκληρώσει τη δράση του, χωρίς ποτέ να πέσει στα χέρια του νόμου. Αυτό που τελικά τον πρόδωσε ήταν το DNA του που βρέθηκε στο Σακραμέντο, άγνωστο πως.

Η σύλληψη

του πρώην αστυνομικού Τζόζεφ Τζέιμς Ντι Άντζελο, έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία και έγινε άμεσα πρώτη είδηση στις ΗΠΑ και διεθνώς. Ο 72χρονος άνδρας συνελήφθη από τους αστυνομικούς οι οποίοι τον περίμεναν να βγει από το σπίτι του, σε ένα προάστιο του Σακραμέντο και σύμφωνα με πληροφορίες δεν προέβαλε αντίσταση, αν και φάνηκε έκπληκτος από την αιφνιδιαστική τροπή που πήραν τα πράγματα.

Ο ηλικιωμένος πρώην αστυνομικός, κινδυνεύει πλέον να περάσει τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του στη φυλακή. Πράγμα φυσιολογικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι πράξεις του είχαν αντίκτυπο σε πολλούς ανθρώπους, πρωτίστως στα ίδια του τα θύματα, αλλά κατ' επέκταση και στις οικογένειές του και στους κατοίκους τον περιοχών που συνήθιζε να "χτυπάει". Οι ηλικίες των θυμάτων του ήταν μεταξύ 14 και 41 ετών. Τα περισσότερα εγκλήματά του διαπράχθηκαν στα περίχωρα του Σακραμέντο, όμως κάποια έγιναν στο Σαν Φρανσίσκο και κατά μήκος του νότιου τμήματος των ακτών της Καλιφόρνια ως την κομητεία Όραντζ.

Ο Ντι Άντζελο έμπαινε στα σπίτια των θυμάτων του, καμιά φορά όταν αυτά ήταν άδεια, κρυβόταν και προετοιμαζόταν. Κύριος στόχος του ήταν γυναίκες που έμεναν μόνες ή ζευγάρια. Και χτυπούσε συνήθως τα θύματά του ενώ κοιμόντουσαν... Αφού έδενε τους άνδρες, βίαζε τις γυναίκες μπροστά τους. Συνήθιζε μάλιστα να κλέβει προσωπικά αντικείμενα των θυμάτων του, όπως μανικετόκουμπα με τα αρχικά τους. Τους δύο πρώτους φόνους τους διέπραξε τον Φεβρουάριο του 1978.

Παρά το γεγονός ότι η καριέρα του ως αστυνομικού έληξε άδοξα, αφού αποπέμφθηκε για κλοπή σε κατάστημα, δεν κίνησε ποτέ την παραμικρή υποψία.

«Είναι πιθανό να διέπραξε αυτά τα εγκλήματα όταν εργαζόταν στην αστυνομία», παραδέχθηκε χθες ο σερίφης Σκοτ. Τζόουνς.

Η έρευνα για τον φόνο είχε παγώσει εδώ και δεκαετίες, όμως τις τελευταίες έξι ημέρες σημειώθηκε μια αναπάντεχη τροπή, υπογράμμισε η εισαγγελέας του Σακραμέντο Αν Μαρί Σούμπερτ, από την πλευρά της, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο που οι αρχές έλαβαν το δείγμα του DNA που οδήγησε στη σύλληψη του υπόπτου.

Πέρα από την απόδοση Δικαιοσύνης, αυτό που μένει τώρα είναι να επουλωθούν οριστικά τα τραύματα για όσους έμειναν πίσω, ή επιβίωσαν από τα εγκλήματά του. «Έχει έρθει η ώρα να αναπνεύσουν τα θύματα και (…) να δοθεί τέλος στην αγωνία που είχαν τα τελευταία 40 χρόνια», επεσήμανε ο Μπρους Χάρινγκτον με τρεμάμενη φωνή στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ο αδελφός του και η κουνιάδα του δολοφονήθηκαν στο σπίτι τους το 1980 και έχουν καταχωρηθεί ως θύματα του "δολοφόνου του Γκόλντεν Στέιτ". Σημειώνεται πάντως ότι μέχρι και πέρυσι, το FBI έδινε αμοιβή 50.000 δολαρίων σε όποιων θα βοηθούσε στην εξιχνίαση της υπόθεσης.

«Είχε σημαντική επίδραση στην οικογένειά μας. Ο πατέρας μου αγόρασε όπλο, το όπλιζε κάθε βράδυ και το έκρυβε κάτω από το μαξιλάρι του. Όλο το τετράγωνο φοβόταν. Μια μέρα ο μικρός μου αδελφός που ήταν πολύ μικρός τότε έπαιζε στο κρεβάτι, βρήκε το όπλο και πυροβόλησε τον πατέρα μου», διηγήθηκε η Πένι Ράιαν, γειτόνισσα του υπόπτου. Η ιστορία του «δολοφόνου του Γκόλντεν Στέιτ» έγινε βιβλίο από την Αμερικανίδα συγγραφέα Μισέλ ΜακΝαμάρα με τίτλο «Και εξαφανίζομαι μέσα στη νύκτα», το οποίο κυκλοφόρησε φέτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα