H επόμενη μέρα των stress tests

Σχέδια περαιτέρω ενίσχυσης της κεφαλαιακής τους θέσης, επεξεργάζονται τα επιτελεία των τραπεζών, σε μία προσπάθεια να «θωρακισθούν» ακόμη περισσότερο, στη μεταμνημονιακή εποχή που αναμένεται να ακολουθήσει τη δρομολογούμενη έξοδο από το Μνημόνιο.

Ο θετικός απόηχος των αποτελεσμάτων των stress tests που έδωσε έναν αέρα ανακούφισης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς αποκλείσθηκε το ενδεχόμενη αύξησης μετοχικού κεφαλαίου για όλες

τις συστημικές τράπεζες, δημιουργεί προφανώς ένα κλίμα ευφορίας, αλλά δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού.

Παραμονές της επίσημης ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των stress tests από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που έχει ορισθεί για τις 5 Μαϊου, η εικόνα που δείχνει η Αθήνα είναι ότι δεν εφησυχάζει. Ήδη, στις τράπεζες πέφτουν οι πρώτοι σπόροι των διεργασιών για το ποια πολιτική θα ακολουθηθεί και ποιά βήματα θα γίνουν για την επόμενη μέρα.

Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει σαφής κατεύθυνση προς την έκδοση ομολογιακών εκδόσεων μειωμένης εξασφάλισης. Αυτό είναι ένα «εργαλείο» στα χέρια των τραπεζών που τους δίνει τη δυνατότητα , εκδίδοντας ομολογίες τους, να αντλούν κεφάλαια, τα οποία θα βελτιώσουν τους κατ΄ομολογία ήδη υψηλούς, δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.

Τα κεφάλαια αυτά, θα έχουν θετική επίπτωση στους αντίστοιχους δείκτες, αλλά θα είναι...δεσμευσμένα για τον σκοπό αυτό, δηλαδή, δεν θα χρησιμοποιηθούν για παροχή ρευστότητας.

Παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες της χώρας πέρασαν και με το παραπάνω τα stress tests – λεπτομέρειες θα δουν το φως της δημοσιότητας το Σάββατο 5 Μαϊου - το αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται να ανακοινωθούν από τον κάθε τραπεζικό όμιλο, τα «νέα» μέτρα για την ενίσχυση των εποπτικών τους κεφαλαίων αλλά και για την καλύτερη διαχείριση του ενεργητικού τους.

Μεταξύ άλλων, σχεδιάζεται πέραν των ομολογιακών εκδόσεων μειωμένης εξασφάλισης ή άλλων υβριδικών τίτλων που συνίστανται για τον ίδιο σκοπό, η επιθετικότερη πολιτική πώλησης πακέτων δανείων, η αποδέσμευση τυχόν συμμετοχών από θυγατρικές στο εξωτερικό ή μη χρηματοπιστωτικές που μπορεί να εκκρεμούν και η ενεργέστερη μείωση όχι μόνο των κόκκινων δανείων αυτών καθεαυτών (NPLs), αλλά – κυρίως- των ρυθμισμένων και εκ νέου στο κόκκινο δανείων(NPEs).

Με κάθε τρόπο και μέσο, οι δείκτες αυτοί θα πρέπει να μειωθούν σημαντικά και αυτό ήταν και το μήνυμα των επαφών που είχαν οι διοικήσεις των τραπεζών, στο ραντεβού με τους επενδυτές που είχαν προ δεκαημέρου στη Φρανκφούρτη.

Στο μεταξύ, στα μέσα του μήνα, επίκειται επίσκεψη της Κυρίας του SSM, Ντανιέλ Νουί στην Αθήνα, οπότε αναμένεται να τεθεί επί τάπητος το θέμα των χειρισμών των τραπεζών στη διαχείριση των κόκκινων δανείων, μετά την επόμενη μέρα των τεστ αντοχής και των κινήσεων που θα πρέπει να δρομολογήσουν...

Αλλωστε, μετά το λογικό «άγχος» των stress tests, ο νούμερο ένα πονοκέφαλος είναι τα κόκκινα δάνεια.....

Keywords
Τυχαία Θέματα