H ΠΓΔΜ στο κλαμπ των χωρών που άλλαξαν ονομασία - Ποιες άλλες το έκαναν και γιατί

Με την ψήφiση από το Κοινοβούλιο των Σκοπίων για την Συνταγματική Αναθεώρηση με βάση την Συμφωνία των Πρεσπών έγινε το πρώτο ουσιαστικό βήμα το “μεταβατικό” πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας να γίνει και αυτό... πρώην και η χώρα να αποκτήσει νέα ονομασία.

Η πΓΔΜ δεν είναι η πρώτη χώρα που προχωράει σε αυτή την κίνηση. Έχουν προηγηθεί αρκετές ακόμη άλλες πιο

σημαντικές και άλλες λιγότερο. Στην τελευταία κατηγορία, και πιο πρόσφατη στην ευρύτερη γειτονιά μας, είναι η αλλαγή της διεθνής ονομασίας της Δημοκρατίας της Τσεχίας σε Τσεχία το 2016. Όπως εξηγεί το BBC η αλλαγή έγινε κυρίως για επιχειρηματικούς και αθλητικούς λόγους.

Τι Ελβετία τι Ζουαζιλάνδη

Η πλέον πρόσφατη αλλαγή ονόματος έγινε μόλις τον περασμένο Απρίλιο όταν η Ζουαζιλάνδη μετονομάστηκε σε Εζουατίνι (eSwatini) που σημαίνει "η γη των Ζουάτι" στην τοπική διάλεκτο. Το κράτος, ένα από τα φτωχότερα στον κόσμο, που βρίσκεται στην νότια Αφρική άλλαξε το όνομα του μετά από απόφαση του βασιλιά ο οποίος δεν ήθελε να μπερδεύουν την χώρα του με την Ελβετία (σ.σ. οι ονομασίες τους στα αγγλικά αποδίδονται για το αφρικανικό κράτος ως Swaziland και για την πλούσια Ελβετία ως Switzerland).

Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι δέκα πρώην βρετανικές αποικίες στην Αφρική υιοθέτησαν νέα ονόματα, αμέσως μόλις κέρδισαν την ανεξαρτησία τους. Η βόρεια και η νότια Ροδεσία, μετονομάστηκαν σε Ζάμπια και Ζιμπάμπουε, ενώ η Βρετανική Ανατολική Αφρική, χωρίστηκε στις Δημοκρατίες της Κένυα και της Ουγκάντα. Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση της Χρυσής Ακτής (σ.σ. λόγω των κοιτασμάτων χρυσού) που σήμερα είναι γνωστή ως Γκάνα.

Αντίστοιχα στην Ασία,η Κεϋλάνη - πρώην βρετανική αποικία - άλλαξε και αυτή την ονομασία της το 1972 σε Σρι Λάνκα. To 1989 ακολούθησε και η πολυτάραχη Μιανμάρ η οποία αποκήρυξε το Μπούρμα (Βιρμανία) της βρετανικής περιόδου.

Με πληροφορίες από το BBC

Keywords
Τυχαία Θέματα