Μητσοτάκης: Ας σταματήσει ο Τσίπρας να φέρεται ως ο αριστερός Ορμπάν της Μεσογείου

Σε εξέλιξη είναι η ομιλία του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, που συνεδριάζει σήμερα στη Βουλή.

Την πρόθεση της Νέας Δημοκρατίας να εμποδίσει είτε σε αυτή είτε στην επόμενη Βουλή μία αναθεώρηση, η οποία όπως υποστηρίζει θα επιφέρει τη “συριζοποίηση” του Συντάγματος, επιβεβαίωσε ο αρχηγός

της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα.

“Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι παρά μία κυβέρνηση σκανδάλων και οι Ελληνες το συνειδητοποιούν αυτό όλο και περισσότερο. Επιχειρεί να δραπετεύσει, μετατρέποντας το Συνταγμα σε εργαλείο αντιπερισπασμού” υποστήριξε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ενώ η διαδικασία της αναθεώρησης προϋποθέτει συναίνεση, αυτό δεν είναι στις προθέσεις της, αλλά “πάει να δρομολογήσει τσάτρα πάτρα μία συνταγματική αναθεώρηση της τελευταίας στιγμής, μόνο για να αποτρέψει τελικά κάθε μεγάλη θεσμική αλλαγή”.

Ο κ.Μητσοτάκης επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ του News 24/7 πως η ΝΔ θα “κάψει” την αναθεώρηση στην επόμενη Βουλή εάν η διαδικασία περιοριστεί σε μερικά μόνο άρθρα.

“Δηλώνω απερίφραστα ότι ΝΔ σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να συναινέσει σε καμία εργαλειακή αναθεώρηση που θα κρατήσει τη χώρα δέσμια σε αναχρονιστικές δομές. Είναι στο χέρι της κυβέρνησης να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων Η ΝΔ δε θα κάνει πίσω από τις αρχές της.

Εμείς θα εμποδίσουμε αυτή την εξέλιξη με κάθε μέσο που το ίδιο το Σύνταγμα μας παρέχει σήμερα ως αξιωματική αντιπολίτευση και αύριο στην αναθεωρητική Βουλή ως η επόμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία” τόνισε και πρόσθεσε: “Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να συριζοποιήσει ακόμη και το Σύνταγμα, δε θα το επιτρέψουμε”.

Ο πρόεδρος της ΝΔ μάλιστα εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό, αφήνοντας αιχμές για αντιθεσμική συμπεριφορά. “Ας σταματήσει ο Τσίπρας να φέρεται ως ο αριστερός Ορμπαν της μεσογείου και ας πάψει να ονευρείται ανατροπή της συνταγματικής τάξης μέσω συντακτικής συνέλευσης που θα προκύψει λέει κινηματικά με καταλύτη την αριστερά”, είπε και πρόσθεσε: “Η ΝΔ δε θα επιτρέψει κανέναν αναθεωρητικό λαϊκισμό που θα υπονομεύσει τη Δημοκρατία μας”.

Δήλωσε ότι η ΝΔ θα συμμετέχει κανονικά στην επιτροπή αναθεώρησης “και εκεί θα αντιπαρατεθουμε με την οπισθοδρόμηση σε κάθε λέξη σε κάθε άρθρο σε κάθε παράγραφο του Συντάγματος” παραφράζοντας την περίφημη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα στις προγραμματικές δηλώσεις της πρώτης κυβέρνησης του τον Ιανουάριο του 2015.

Αιτιολόγησε εξάλλου τη στάση αυτή της ΝΔ, απορρίπτοντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση. Εκανε λογο για προτάσεις επικίνδυνες όπως δημοψηφίσματα με λαϊκή πρωτοβουλία και συλλογή υπογραφών ακόμη και από το facebook. Προτάσεις ατελέσφορες όπως ψηφοφορίες για ένα εξάμηνο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Προτάσεις θεσμικά διαλυτικές, όπως η συνταγματική κατοχύρωση της απλής αναλογικής που θα οδηγήσει τη χώρα σε μόνιμη ακυβερνησία, όπως είπε. Ρυθμίσεις όπως αυτές για τις σχέσεις κράτους- εκκλησίας, όπου όπως υποστήριξε δε χρειάζεται συνταγματική νομοθέτηση, αλλά αρκούν απλές νομοθετικές ρυθμίσεις.

Χαρακτήρισε πολιτική ύβρη να εισηγείται αυτή η κυβέρνηση τη διεύρυνση του θεσμού των δημοψηφισμάτων “όταν η ίδια ευτέλισε το θεσμό με το φιάσκο του καλοκαιριού του 2015, το αποτέλεσμα του οποίου άλλαξε η ίδια μέσα σε 24 ώρες”.

Χαρακτήρισε επίσης αστείο να μιλάει για μόνιμο δημόσιο έλεγχο της ενέργειας και των νερών, την ώρα που συζητά την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και έχει εκχωρησει ακόμη και αρχαία μνημεία στο υπερταμείο για 99 χρόνια. “Μέχρι τώρα ξέραμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποθηκεύει το μέλλον μας, τώρα μαθαίνουμε ότι υποθηκεύει και την ιστορία μας” είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ.Μητσοτάκης σχολίασε επίσης ειρωνικά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει νέο τρόπο εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας για να μη διαταράσσεται η πολιτική συνέχεια, όταν αυτός το 2014 προκάλεσε εκλογές.

Χαρακτήρισε “απόλυτη υποκρισία αυτοί που τις μονές μέρες ζητούν τη στήριξη της εκκλησίας, τις ζυγές να την απαξιώνουν στο όνομα μίας ψευδεπίγραφης θρησκευτικής ουδετερότητας” και “θλιβερό η κυβέρνηση να ζητά τη συναίνεση, ενώ ταυτόχρονα επιδίδεται σε άνευ προηγούμενου πογκρόμ κατά κάθε πολιτικού αντιπάλου μέσω ευτελισμένων εξεταστικών και προανακριτικών” καλύπτοντας έτσι εμμέσως και σαφέστατα τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Αδωνι Γεωργιάδη τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών του οποίου για την υπόθεση Ερρίκος Ντυνάν ζητά η κυβερνητική πλειοψηφία.

Ο κ.Μητσοτάκης υποστηριξε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση δεν είναι προοδευτική, αλλά ένα “αναχρονιστικό μονοπάτι προς συνταγματικό τέλμα που θα οδηγήσει τη χώρα πιο πίσω” καθώς όπως είπε δεν ακουμπά τη δημόσια διοίκηση, την εκπαίδευση, την αναπτυξη, την καλή νομοθέτηση, τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Παρουσίασε τις τρεις αρχές πάνω στις οποίες κινείται η πρόταση της ΝΔ, την οποία η αξιωματική αντιπολίτευση θα καταθέσει στην επιτροπή αναθεώρησης, επιμένοντας στο να ψηφιστούν όλα τα άρθρα που προτείνουν προς αναθεώρηση τα δημοκρατικά κόμματα και η επόμενη Βουλη να αποφασίσει με απλή πλειοψηφία σε ποια θα προχωρήσει.

Πρώτη αρχή: Το νέο Σύνταγμα πρέπει να είναι λιτό χωρίς περιττές αναχρονιστικές διατάξεις να εξασφαλίζει συνέχεια και αποτελεσματικότητα του κράτους, να θωρακίζει το κοινοβουλίο, να αποκαθιστά την τιμή του πολιτικού συστήματος, είπε ο κ.Μητσοτάκης και πρότεινε:

Να υπάρχει σταθερός εκλογικός κύκλος και περιορίζονται οι λόγοι διάλυσης βουλης

Η εκλογή ΠτΔ αποσυνδέεται πλήρως από την πρόωρη διάλυση της Βουλής: Σε περίπτωση που δύο ψηφοφοριες με αυξημενη πλειοψηφία αποβούν άκαρπες, ο Πρόεδρος να εκλέγεται μεταξύ των δύο επικρατέστερων απευθείας από το λαό

Ο ΠτΔ θα έχει δυνατότητα να συγκαλεί θεσμικά κατοχυρωμένο το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών

Συνταγματική κατοχύρωση η ανάγκη για κωδικοποίηση της νομοθεσίας

Αλλάζει το άρθρο για ασυλία βουλευτών και ευθύνη υπουργών

Η δικαιοσύνη απεξαρτάται από την κυβέρνηση, καθώς η επιλογή των ανώτατων δικαστικών περιέρχεται στη Βουλή

Δεύτερη αρχή: Το νέο Σύνταγμα, που προτείνει η ΝΔ εγγυάται σταθερό οικονομικό περιβάλλον και δημοσιονομική σταθερότητα, είπε ο κ.Μητσοτάκης:

Καθιερώνονται συνταγματικοί κανόνες και μηχανισμοί που αποτρέπουν το δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας

Δε θα επιτρέπεται η επιβολή φόρων με αναδρομική ισχύ

Αλλάζει το άρθρο 16 και λειτουργούν στη χώρα μας ιδιωτικά ΑΕΙ υπό δημόσια εποπτεία ανεξάρτητης αρχής υψηλου κύρους.

“Αναρωτιέμαι πως θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην επιτροπή για να εξηγήσει πως δεν κρίνει αναθεωρητέο το άρθρο 16 όταν η πλειοψηφία της κοινωνίας αναγνωρίζει ότι είναι αναγκαία μεταρρύθμιση” είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Τρίτη αρχή: Το νέο Σύνταγμα εξασφαλίζει την κοινωνική αλληλεγγύη και τις ίσες ευκαιρίες, τόνισε ο κ.Μητσοτάκης και έκανε λόγο για:

Ενίσχυση του ΑΣΕΠ στο ρόλο της επιλογής των στελεχών της διοίκησης

Η αξιολόγηση καθιερώνεται πια συνταγματικά σε όλα τα επίπεδα της

Υπό προϋποθέσεις διευκόλυνση της ίδιας της διαδικασίας αναθεώρησης. “Να μη χρειάζεται να περιμένουμε μία 5ετία για να εκκινείται πάλι η διαδικασία. Ο κόσμος πια αλλάζει πιο γρήγορα από ό,τι πριν από 40 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι το Σύνταγμα πρέπει να αλλάζει πιο γρήγορα, πάντα με αυξημένες πλειοψηφίες” είπε ο κ.Μητσοτάκης, αιτιολογώντας γιατί προτείνει την αλλαγή μίας διαδικασίας που είχε καθιερωθεί επί Μεταπολίτευσης και Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Keywords
Τυχαία Θέματα