Lime: Πώς λειτουργούν τα πατίνια, τι όριο ταχύτητας μπαίνει στην Αθήνα

Μείζον ζήτημα στις συζητήσεις των τελευταίων ημερών έχουν γίνει τα ηλεκτρικά πατίνια που έχουν γεμίσει την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Ζητούμενο, η ασφάλεια, την ώρα που στην Αθήνα το οδικό δίκτυο είναι ήδη "βεβαρυμένο", ενώ οι ποδηλατόδρομοι είναι ελάχιστοι, κάτι που βέβαια δεν ισχύει για τη Θεσσαλονίκη.

Η Lime μετέχει πλέον στην ομάδα εργασίας που συγκρότησε ο Δήμος Αθηναίων για την αντιμετώπιση των κινδύνων και την εναρμόνιση με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Στόχος αυτής της ομάδας εργασίας είναι η κατάθεση ολοκληρωμένης πρότασης προς τους αρμόδιους εμπλεκόμενους φορείς (υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κλπ), οι οποίοι θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στη θέσπιση νομοθετικού πλαισίου για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που ανακύπτουν.

Στα πλαίσια της ομάδας δράσης, η εταιρεία ανακοινώνει τα παρακάτω μέτρα για την ασφάλεια των πολιτών που χρησιμοποιούν τα ηλεκτρικά πατίνια για τις σύντομες διαδρομές τους στην Αθήνα όπου και εμφανίστηκαν:

-Με στόχο την καλύτερη υιοθέτηση των ηλεκτρικών πατινιών της Lime από ολόκληρη την κοινωνία και θέτοντας τα θέματα της ασφάλειας ως βασική προτεραιότητα, η Lime αποφάσισε να μειώσει την ταχύτητα στα 20 χλμ/ώρα. Η Αθήνα θα αποτελέσει την πρώτη πόλη στην Ευρώπη όπου η Lime μειώνει την ταχύτητα των πατινιών.

Lime θα αποθαρρύνει την οδήγηση των ηλεκτρικών πατινιών της στις πιο επιφορτισμένες με κίνηση λεωφόρους της πόλης χρησιμοποιώντας τεχνολογία GPS και δημιουργώντας εικονικές περιφράξεις (geofence) σε συγκεκριμένες περιοχές της πόλης.

Lime θα υλοποιήσει την παγκόσμια δράση της εταιρείας και στην Αθήνα, μέσω της οποίας θα διανεμηθούν δωρεάν κράνη σε στρατηγικά σημεία της πόλης τις επόμενες εβδομάδες ώστε να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες να τα χρησιμοποιούν όταν οδηγούν τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα.

Για το κόστος και τον τρόπο λειτουργίας των πατινιών μπορείτε να βρείτε αναλυτικές πληροφορίες εδώ

Πως λειτουργούν τα ηλεκτρικά πατίνια:

Ο Alessandro Tommasi, Διευθυντής Κυβερνητικών Σχέσεων της Lime για την περιοχή δήλωσε σχετικά:

"H ασφάλεια αποτελεί νούμερο ένα προτεραιότητα σε κάθε μια αγορά που δραστηριοποιούμαστε σε ολόκληρο τον κόσμο. Ακούμε προσεκτικά τις ανησυχίες του Δήμου Αθηναίων και αμέσως ενημερώσαμε τα κεντρικά της Lime για να παρέχουμε άμεσα μέτρα ασφαλείας για τους πολίτες της Αθήνας. Συνεχίζουμε τις συζητήσεις μας με τον Δήμο Αθηναίων για να εξετάσουμε καλές πρακτικές σε άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις ώστε να διαμορφώσουμε από κοινού ένα πλαίσιο για την λειτουργία των ηλεκτρικών πατινιών στην Ελλάδα".

Σημειώνεται πως στην ιστοσελίδα της Lime προτείνεται η χρήση ποδηλατόδρομων, να αποφεύγει ο χρήστης τα ακουστικά, να εναρμονίζεται με τον ΚΟΚ, αλλά και να φορά κράνος.

Μέτρα και από τη Hive

Αντίστοιχες κινήσεις ανακοίνωσε και η εταιρεία hive, μέλος της Daimler. Η εταιρεία αναφέρει ότι "από την πρώτη μέρα της λειτουργίας της τόνισε ότι έχει στόχο, σε κάθε πόλη που δραστηριοποιείται, να σέβεται τον δημόσιο χώρο, την ασφάλεια και τις ανάγκες των πολιτών για γρήγορη, αποτελεσματική και οικολογική μετακίνηση".

Σε αυτό το πλαίσιο και η hive, "μειώνει την μέγιστη ταχύτητα από τα 25km στα 20km και θα συνεργαστεί με τον Δήμο Αθηναίων για τους βέλτιστους τρόπους ελεγχόμενης πρόσβασης και στάθμευσης, σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας με εφαρμογή geo-fencing".

Θυμίζουμε πάντως πως ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Στέφανος Ζαρκαντζιάς ζητά να διερευνηθεί κάτω από ποιο νομοθετικό πλαίσιο κυκλοφορούν τα ηλεκτρικά πατίνια και εάν παραβιάζονται διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ).

Η έρευνα θα διενεργηθεί από την Τροχαία Θεσσαλονίκης μετά από μηνυτήρια αναφορά, την οποία κατέθεσε τις προηγούμενες μέρες πολίτης.

Keywords
Τυχαία Θέματα