Lockdown: Τι θέλει να κάνει ο Μητσοτάκης με τα δημοτικά σχολεία και τα εμπορικά καταστήματα

“Δεν πρέπει να μιλάμε με ημερομηνίες, πρέπει να μιλάμε με δεδομένα” τόνισε χθες στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θέλοντας να βάλει φρένο στη σεναριολογία για την άρση του lockdown, καθώς το δεύτερο κύμα του κορονοϊού δεν υποχωρεί σε βαθμό τέτοιο που να επιτρέπει αισιοδοξία για τα Χριστούγεννα.

Ο φόβος για ένα τρίτο κύμα πανδημίας εάν ανοίξει η οικονομία και η κοινωνία

τις γιορτές είναι που επιμηκύνει το χρόνο του δεύτερου lockdown, με πολλούς περιορισμούς να φαίνεται πως θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι και τα τέλη Ιανουαρίου, ενώ ορισμένοι επιστήμονες κάνουν λόγο για καραντίνα κάποιας μορφής μέχρι το Μάρτιο.

Η κυβέρνηση πάντως θέλει, εάν βέβαια τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν, να ανοίξει μόνο τα δημοτικά σχολεία πριν τις γιορτές, αλλά σε κάθε περίπτωση μετά τις 14 Δεκεμβρίου, καθώς σε μία εβδομάδα είναι απίθανο να έχει βελτιωθεί τόσο η κατάσταση ώστε να μην υπάρχει ανησυχία για τις μετακινήσεις εκπαιδευτικών και γονέων. Η ΟΛΜΕ και μέλη της επιτροπής ζητούν πάντως να μην ανοίξουν καθόλου τα σχολεία πριν τις γιορτές

Το Μαξίμου θέλει επίσης με κάποιο τρόπο και σε κάποιο βαθμό να ανοίξει το λιανεμπόριο για να αποφευχθούν καταστροφικές συνέπειες για τα μικρά και μεσαία εμπορικά καταστήματα και να κινηθεί κάπως η αγορά τα Χριστούγεννα. Ταυτόχρονα όμως θέλει να αποφύγει εικόνες όπως της Γαλλίας, όπου μετά την χαλάρωση των περιορισμών, υπήρξε κοσμοσυρροή στην αγορά.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα εξετάσει την κατάσταση ξανά στο τέλος της εβδομάδας και καμία χαλάρωση δεν πρόκειται να συζητηθεί καν πριν τις 14 Δεκεμβρίου. Το ερώτημα είναι εάν θα υπάρχει η δυνατότητα χάραξης ενός οδικού χάρτη έστω από εκείνη την ημερομηνία ή από τις 21 Δεκεμβρίου και μετά, ώστε να μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να δώσει ένα στίγμα. Η εστίαση πάντως φαίνεται σχεδόν βέβαιο πλέον ότι δεν θα ανοίξει μόνο για τις γιορτές.

Η μείωση των κρουσμάτων χθες περίπου στα 1.000 είναι εξάλλου στην πραγματικότητα φαινομενική, καθώς πραγματοποιήθηκαν μόλις 7.000 τεστ. Το πιο ανησυχητικό στοιχείο είναι ο αριθμός των 600 διασωληνωμένων, ενώ ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα τα νοσοκομεία εξακολουθούν να βρίσκονται στα κόκκινα και στη Λάρισα φτιάχνουν αυτοσχέδιες ΜΕΘ, αφού δεν υπάρχει ούτε ένα κρεβάτι κενό.

Το παρήγορο είναι ότι ο δείκτης μεταδοτικότητας έχει μειωθεί κάτω από τη μονάδα. Όμως επιτροπή και κυβέρνηση δεν εφησυχάζουν, τουλάχιστον όχι ακόμη.

Ταυτόχρονα όμως καθησυχάζουν πως δεν υπάρχει κανένα θέμα όσον αφορά στην καταγραφή των κρουσμάτων. Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Δημήτρης Αρκουμανέας συμμετείχε εκτάκτως χθες στη χθεσινή ενημέρωση για να απαντήσει στα σχετικά δημοσιεύματα και τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία σύμβαση με ιδιωτική εταιρεία.

Η πολιτική αντιπαράθεση πάντως αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά και ο πρόεδρος του ΜεΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης κατέθεσαν ερωτήσεις στον πρωθυπουργό για την ύπαρξη διπλού μηχανισμού καταγραφής και καθυστέρηση στην καταγραφή κρουσμάτων, ενώ από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρώην υπουργός Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός κατέθεσε ερώτηση στον Βασίλη Κικίλια.

Σημειωτέον ότι μόλις προ δέκα ημερών άρχισαν να καταγράφονται στο σύστημα τα rapid test, που πραγματοποιούνται σε ιδιωτικά ιατρεία, καθώς μέχρι πρότινος υπήρχε υποχρέωση καταγραφής μόνο των μοριακών ελέγχων. Οι μικρομεσαίοι ιδιώτες μικροβιολόγοι προειδοποιούν επίσης ότι λόγω του πλαφόν θα “μπαίνουν μέσα” και άρα δεν θα μπορούν πλέον να διεξάγουν rapid test, τα οποία επέλεγαν κυρίως οι πιο ασθενείς οικονομικά για προφανείς λόγους, με ό,τι αυτό θα συνεπάγεται στην καταγραφή της επιδημιολογικής εικόνας.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Lockdown, Μητσοτάκης,Lockdown, mitsotakis