NASA: Το Mars 2020 rover θα δώσει κρίσιμες απαντήσεις για μία επανδρωμένη αποστολή στον Άρη

Θα το έχετε διαβάσει πολλές φορές ότι μια ενδεχόμενη επανδρωμένη αποστολή στον πλανήτη Άρη δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, όχι μόνο για το ταξίδι μέχρι εκεί, αλλά γενικότερα για την επιβίωση των μελών και τη δυνατότητα να στήσουν αποικία. Η NASA προφανώς γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα πόσο δύσκολο θα είναι αυτό το εγχείρημα, αλλά δεν παύει να ονειρεύεται πως μια μέρα θα τα καταφέρουν με τις κατάλληλες τεχνολογίες.

Όπως είδαμε και πριν από μερικές ημέρες, η Διαστημική Υπηρεσία των ΗΠΑ

στηρίζει πολλά στην επιτυχία μιας επανδρωμένης αποστολής στη Σελήνη, η οποία θα της δώσει τη δυνατότητα να δοκιμάσει νέες τεχνολογίες και να σιγουρέψει όσο γίνεται το επόμενο βήμα της για πιο μακρινά ταξίδια. Αν όλα πάνε καλά και καταφέρει να εξασφαλίσει τα έξτρα $20-30 δισ. που υπολογίζει ότι χρειάζονται για να πραγματοποιήσει αποστολή το 2024, τότε θα συνεχίσει με ορισμένες πολύ κρίσιμες δοκιμές. Για την ώρα, πάντως, σύμφωνα με τη Techgear, ετοιμάζει την αποστολή Mars 2020 απ' όπου θα κληθεί να δώσει απαντήσεις στις παρακάτω προκλήσεις.

Η πρώτη πρόκληση είναι η προσεδάφιση στην επιφάνεια της Σελήνης, διότι ένα βαρύτερο όχημα με πλήρωμα και εφόδια θα είναι αρκετά πιο δύσκολο να προσεδαφιστεί ομαλά σε σύγκριση με ένα μικρό rover. Με το Mars 2020 rover, η NASA θα δοκιμάσει το εργαλείο MEDLI2 (Mars Entry Descent and Landing Instrumentation 2) που περιλαμβάνει αισθητήρες για τον έλεγχο της θερμοκρασίας στο εσωτερικό του σκάφους καθώς πλησιάζει στην επιφάνεια, μια διαδικασία ιδιαίτερα σημαντική για τον σχεδιασμό της θερμοπροστασίας. Ακόμη, θα δοκιμαστεί το νέο σύστημα πλοήγησης Terrain Relative Navigation που χρησιμοποιεί την κάμερα για να χαρτογραφήσει την επιφάνεια όπου θα γίνει η προσεδάφιση και στη συνέχεια συγκρίνει αυτές τις λήψεις με το θεωρητικό μοντέλο. Στόχος, φυσικά, η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια.

Τεράστιας σημασίας ζήτημα είναι η παροχή οξυγόνου και νερού. Για το πρώτο θα χρησιμοποιηθεί η συσκευή MOXIE (Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment) που εξάγει το οξυγόνο από το διοξείδιο του άνθρακα. Η ατμόσφαιρα του πλανήτη Άρη αποτελείται κυρίως από διοξείδιο του άνθρακα, επομένως, εάν λειτουργήσει σωστά το MOXIE σε μεγάλη κλίμακα θα λυθεί το πρόβλημα του "αέρα" για το πλήρωμα. Σχετικά με το νερό, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι υπάρχει νερό στον πλανήτη Άρη, κάτω από την επιφάνεια του και σε υπόγειες παγωμένες εκτάσεις. Ο εντοπισμός των τελευταίων θα γίνει με το RIMFAX (Radar Imager for Mars' Subsurface Experiment).

Τέλος, η NASA θα δοκιμάσει νέα υλικά για την κατασκευή των στολών για να παρατηρήσει τη συμπεριφορά τους στην υπεριώδη ακτινοβολία, ενώ με τους αισθητήρες του εργαλείου MEDA (Mars Environmental Dynamics Analyzer) θα μελετήσει τις καιρικές συνθήκες.

Keywords
Τυχαία Θέματα