Novartis: Στο "μικροσκόπιο" ο Μανιαδάκης και για άλλα αδικήματα

Πληθώρα στοιχείων, ο όγκος των οποίων ωστόσο καθιστά σχεδόν αδύνατη την επεξεργασία τους, έχει στη διάθεσή της για την υπόθεση Νovartis η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς. Την ίδια ώρα, ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας Νίκος Μανιαδάκης που πλέον κατηγορείται για παθητική δωροδοκία με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών του Δημοσίου, ερευνάται για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και για ενεργητική δωροδοκία. Ο ίδιος προσέφυγε κατά της σε βάρος του ποινικής δίωξης.

Χωρίς τα απαραίτητα μέσα βρίσκονται οι εισαγγελικές αρχές, οι οποίες καλούνται να μελετήσουν ένα ογκοδέστατο

υλικό που έχουν κατασχέσει από τη φαρμακοβιομηχανία. Πρόκειται για το αρχείο της Novartis που κατά πληροφορίες, κατέσχεσαν οι αρχές από επιχείρηση που σχετίζεται με τη Novartis και φέρει έδρα στον Ασπρόπυργο. Το υλικό δεν έχει ακόμα ταξινομηθεί και σύμφωνα με πληγές το πιθανότερο ειναι να μην συμβεί ποτέ αυτό, καθώς το μέγεθός του καθιστά απαγορευτική οποιαδήποτε επιχείρηση μελέτης του. Όπως λέγεται χαρακτηριστικά, η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών ενημέρωσε τους εισαγγελικούς λειτουργούς πως μόνο η αποτύπωση των στοιχείων σε χαρτί θα απαιτούσε... 14 χρόνια.

Έτσι, οι εισαγγελικοί λειτουργοί καλούνται να ερευνήσουν περαιτέρω τη δικογραφία βασιζόμενοι από τη μία στην άρση απορρήτου τραπεζικών λογαριασμών για εμπλεκόμενους και συγγενείς τους, αιτήματα που έχουν σταλεί αρμοδίως εδώ και μήνες, αναμένοντας απαντήσεις, και από την άλλη στα όσα αναφέρουν οι δύο πλέον προστατευόμενοι μάρτυρας, η αξιοπιστία των οποίων ωστόσο είναι μειωμένης αποδεικτικής αξίας, όπως ορίζει ο νόμος. Σε κάθε περίπτωση, στόχος των αρχών -κυρίως για τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα- είναι να να ολοκληρωθεί αρχικά η έρευνα για τη διετία 2010 - 2012, οπότε άρχισε η επανατιμολόγηση του φαρμάκου, ενώσεων τη συνέχεια θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπους ρινικές περίοδοι.

Νικ. Μανιαδάκης: Νέα έρευνα για ξέπλυμα

Παράλληλα, συνεχίζονται οι ενέργειες για το σκέλος που αφορούν στο Νίκο Μανιαδάκη, αφού η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς διενεργεί έρευνα και για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος αλλά και αυτό της ενεργητικής δωροδοκίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα σε παλαιότερη φορολογική εκκρεμότητα του Νίκου Μανιαδάκη, που ενδέχεται να οδηγήσει στην τέλεση αξιόποινων πράξεων. Όπως και στο σκέλος της παθητικής δωροδοκίας που πλέον ερευνάται από ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς, έτσι και εδώ λαμβάνονται υπόψη οι καταθέσεις της μάρτυρα με τον κωδικό «Αικτεριπνη Κελέση», η οποία αναφέρθηκε στο περιστατικό δωροληψίας του Νίκου Μανιαδάκη. Οι επίμαχες καταθέσεις φαίνεται πως δόθηκαν το Νοέμβριο του 2017, εβδόμαδες πριν καταθέσει ο προστατευόμενος τότε μάρτυρας «Γιάννης Αναστασίου», δηλαδή ο Νίκος Μανιαδάκης. Με τις δύο μαρτυρικές του καταθέσεις, η «Αικατερίνη Κελέση» αποφάσισε να ανακαλέσει τα όσα η ίδια νωρίτερα είχε αναφέρει για τον πρώτην άτυπο σύμβουλο τριών υπουργών Υγείας.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Μανιαδάκης, όπως άλλωστε είχε ήδη δηλώσει, προσέφυγε κατά της ποινικής δίωξης σε βάρος του, καταθέτοντας ένσταση ακυρότητας. Σε αυτή υποστηρίζει πως δεν αρκεί μόνο η ασαφής χωρίς κανένα πραγματικό περιστατικό μαρτυρία του ετέρου προστατευόμενου μάρτυρα σε βάρος του, προκειμένου να καταστεί κατηγορούμενος, ενώ αναφορικά με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημορίου, επεσήμανε πως ο ίδιος ουδέποτε είχε δημόσιο αξίωμα, αφού πάντοτε διατηρούσε την ιδιότητα του άτυπου συμβούλου. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας στράφηκε και κατά της εισαγγελικής διάταξης με την οποία του απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η ποινική δίωξη είναι άκυρη και κατ’ επέκταση όλα τα βήματα που ακολούθησαν ειναι κι αυτά με τη σειρά τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα