O ευρωπαϊκός τρόπος θανάτου

Περάσαμε πολλές μέρες να καυγαδίζουμε για τον ρόλο του Μαργαρίτη Σχοινά, ως προστάτη του "ευρωπαϊκού τρόπου ζωής" και ξεχάσαμε τον ευρωπαϊκό τρόπο θανάτου. Θάνατος από πυρκαγιά σε κοντέινερ στην Ελλάδα του 2019, στην Ευρώπη του 2019.

To προσφυγικό, το νούμερο ένα πρόβλημα παγκοσμίως στη σύγχρονη εποχή, δεν λύνεται με καθυστερήσεις και ατολμία. Για να θυμηθούμε και τις επισημάνσεις του Πάπα Φραγκίσκου, θα ήταν καλό τα κράτη που με μεγάλη ταχύτητα και αποφασιστικότητα πουλάνε όπλα στις εμπόλεμες ζώνες, να δρούσαν με την

ίδια τόλμη και στην αντιμετώπιση των συνεπειών των πολέμων που υποδαυλίζουν.

Ψιλά γράμματα. Οι αριθμοί που τόσο πολύ αγαπούν οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών και οι εγχώριοι θαυμαστές τους, μιλούν από μόνοι τους.

Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στη Μόρια της Λέσβου:

Διαμένοντες: 12503 - Χωρητικότητα 3000

-Στο σύνολο των νησιών:

Διαμένοντες: 26273 - Χωρητικότητα 6338.

Η χθεσινή τραγική εξέλιξη, δεν ήταν έκπληξη, καθώς στη Μόρια συντελείται ένα έγκλημα διαρκείας, με ευθύνη των καρεκλοκένταυρων των Βρυξελλών, αλλά και των κυβερνήσεων στην Ελλάδα.

Η Μόρια δεν δημιουργήθηκε σε μια μέρα και καλό θα είναι να το έχουν υπόψη τους διάφοροι εξ αποστάσεως ευαίσθητοι, που έπρεπε να αλλάξει κυβέρνηση για να διαπιστώσουν το χάλι.

Η Μόρια και το προσφυγικό δεν είναι επίσης ζήτημα για αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση. Η κυβέρνηση κυβερνά από τον Ιούλιο και είναι απορίας άξιο σε τι συνίσταται το επιτελικό κράτος, αν όχι στο να εκπονεί σχέδια για την αντιμετώπιση ενός τόσο φλέγοντος ζητήματος.

Διότι αν το σχέδιο είναι τα δακρυγόνα της ΕΛΑΣ, τι χρειάζεται το "πολυδιαφημισμένο" επιτελικό κράτος;

Θα ήταν επίσης καλό, η αναγνώριση της δυσκολίας του ζητήματος, αλλά και το μέγεθος της τραγωδίας να έβαζε για λίγο στην άκρη την επικοινωνιακή διαχείριση. Είναι τεράστια η προσπάθεια που γίνεται από χθες, να δοθεί έμφαση στην "εξέγερση των μεταναστών, που εμπόδιζαν τις δυνάμεις ασφαλείας", για να μείνουν στην άκρη οι συνθήκες και οι αριθμοί που οδηγούν μαθηματικά σε θανάτους.

Το μέγεθος του προβλήματος, χρειάζεται, υπερκομματική συνεννόηση, σχέδιο και ταχύτητα στην εφαρμογή. Η μεταφορά ανθρώπων στην ενδοχώρα σε δομές με ανθρώπινες συνθήκες πρέπει να προχωρήσει άμεσα, όπως και η επίσπευση της διαδικασίας εξέτασης ασύλου. Ο εγκλωβισμός στα νησιά είναι ευρωπαϊκό έγκλημα.

Οι επαφές με την απέναντι πλευρά πρέπει επίσης να ενταθούν και εφόσον έχει γίνει η πρώτη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, που η κυβέρνηση δεν κουράστηκε να επαναλαμβάνει ότι πήγε καλά, θα πρέπει να ενταθεί η συνεργασία των δύο χωρών και οι πιέσεις, προς την Ευρώπη των Τειχών και των καθυστερήσεων.

Εφόσον η σημερινή κυβέρνηση έχει ουσιαστικά αναγνωρίσει ότι τους "πρόσφυγες δεν τους έφερνε ο ΣΥΡΙΖΑ για να λιάζονται", όπως έλεγε όταν ήταν στην αντιπολίτευση, δείχνει ότι αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος, που εκμεταλλεύτηκε μικροπολιτικά πριν τις εκλογές.

Αν αυτό ισχύει, θα πρέπει να βάλει στην άκρη και όσους αντιμετωπίζουν το ζήτημα αστυνομικά, τις θεωρίες συνωμοσίας της παλαβής δεξιάς και την απανθρωπιά των "γιατί δεν κάθονται σπίτι τους να πολεμήσουν".

Χρόνος για καθυστερήσεις δεν υπάρχει. Ή θα ληφθούν μέτρα με σεβασμό στον άνθρωπο ή το μέλλον μας επιφυλάσσει νέες τραγωδίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα