Sani Resort: Το πρώτο ελληνικό resort με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα

Τουρισμός και αειφορία είναι έννοιες απόλυτα αλληλένδετες στις μέρες μας. Ηδη, οι νέες επενδύσεις στον τομέα της φιλοξενίας, υπό αυτό το πρίσμα υλοποιούνται, ενώ και οι υπάρχουσες, άλλες πιο αργά και άλλες πιο γρήγορα, κάνουν τη μετάβαση.

Το Sani Resort, μια από τις πλέον εμβληματικές τουριστικές μονάδες της χώρας μας, με τις ενέργειες που έχει δρομολογήσει ήδη από το 2019, κατάφερε το 2020 να καταστεί το πρώτο ξενοδοχειακό συγκρότημα της χώρας μας, με μηδενικό αποτύπωμα σε άνθρακα. Ωστόσο, με την πανδημία του

κορονοϊού, τέτοιες ειδήσεις δεν είχαν τη δύναμη να αναδειχθούν. Ωστόσο, τώρα, δεδομένης και της νέας τουριστικής σεζόν που ξεκινά επίσημα στα μέσα Μαϊου, αυτές οι ειδήσεις ενδυναμώνουν όχι μόνο την εικόνα του κάθε resort ξεχωριστά, αλλά γενικά την εικόνα της τουριστικής Ελλάδας, που τόσο ανάγκη έχει να ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό, ειδικά τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Σύμφωνα με την Έκθεση Βιωσιμότητας του ομίλου, για το Sani Resort, το 2019, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στις εγκαταστάσεις μειώθηκε κατά 3% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ από την ίδια χρονιά, όλη η ηλεκτρική ενέργεια του Sani Resort προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές εγγυημένης προέλευσης, μειώνοντας τις εκπομπές CO2 κατά 10,931 τόνους.

Ο σχεδιασμός του ομίλου, που βρίσκεται σε φάση υλοποίησης, προβλέπει συγκεκριμένες δράσεις που πλαισιώνουν το μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα (zero carbon footprint), με ορίζοντα ολοκλήρωσης την επόμενη τετραετία. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πρωτοβουλίες αναβάθμισης της ενεργειακής αποδοτικότητας, μείωσης κατανάλωσης ενέργειας, αύξησης της χρήσης ΑΠΕ μέσω σημαντικής εγκατάστασης φωτοβολταϊκών, αντιστάθμισης ρύπων και εκπαίδευση του προσωπικού.

«Το ενεργειακό αποτύπωμα του Sani Resort βελτιώνεται συνεχώς μέσα από ένα σύνολο δράσεων, όπως η αναβάθμιση της ενεργειακής μας αποδοτικότητας, η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, η αύξηση των σχετικών επενδύσεων και η συνεχής εκπαίδευση των ανθρώπων μας. To 2020 ήταν η πρώτη μας ανθρακικά ουδέτερη χρονιά. Καθώς το 2021 προβλέπεται να είναι το σημαντικότερο έτος δράσης για την κλιματική αλλαγή, με την Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για το Κλίμα τον ερχόμενο Νοέμβριο να ορίζει το μέλλον μας σχετικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη, ανταποκρινόμαστε σε αυτή την τεράστια πρόκληση και αναλαμβάνουμε την ευθύνη να εργαστούμε συνειδητά προς την κατεύθυνση της παροχής πολυτελών διακοπών με καρδιά αειφορίας και έμφαση στην ασφάλεια. Έτσι, έχουμε θέσει φιλόδοξους και μετρήσιμους στόχους για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, με επιπλέον δράσεις σε εξαιρετικά επείγοντα θέματα, όπως η διατήρηση της βιοποικιλότητας και ο περιορισμός της ρύπανσης από πλαστικά», επισημαίνει η Ελένη Ανδρεάδη, διευθύντρια Αειφορίας και Κοινωνικής Ευθύνης του ομίλου Sani/Ikos.

Εξάλλου, μέσα από το πρόγραμμα Sani Green, το Sani Resort εφαρμόζει φιλόδοξες και καινοτόμες δράσεις σε τομείς όπως η κλιματική κρίση, η ρύπανση από πλαστικό, η ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων, η διαχείριση ενέργειας όπως και πρωτοβουλίες προστασίας και ανάδειξης της τοπικής βιοποικολότητας. Σε όλα τα παραπάνω συμμετέχουν τόσο το σύνολο των εργαζομένων όσο και οι επισκέπτες, με βιωματικές δράσεις όπως το Eco day και καθημερινές περιηγήσεις στον υγρότοπο, ενώ έμφαση δίνεται στη χρήση τοπικών προϊόντων. Το εύρος όμως του προγράμματος δεν σταματά εδώ. Στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, περισσότεροι από 40 οργανισμοί, όπως νοσοκομεία, σχολεία και πολιτιστικοί σύλλογοι, υποστηρίζονται ετησίως σε θέματα λειτουργίας και ανάπτυξης, δημιουργώντας ένα δίχτυ προστασίας σε επίκαιρα κοινωνικά προβλήματα. Σημείο αναφοράς στην εν λόγω προσέγγιση και τον μελλοντικό σχεδιασμό αποτελούν οι αρχές της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα όπως και οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG) του ΟΗΕ και περαιτέρω συστάσεις παγκόσμιων οργανισμών.

Πέραν του μετασχηματισμού της ενεργειακής λειτουργίας, βασισμένου στην ηλεκτρική ενέργεια, για τη μείωση του νερού γίνεται πλήρης αξιοποίηση ανακυκλωμένου νερού για πότισμα, ενώ μειωτήρες στις βρύσες περιορίζουν την κατανάλωση, χωρίς να θίγεται η ευχαρίστηση του πελάτη. Η παρακολούθηση των καταναλώσεων του νερού και οι συστηματικές αναλύσεις εξασφαλίζουν τη ποιότητά του σε όλα τα σημεία που χρησιμοποιείται.

Εξάλλου, εφαρμόζεται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης στερών και υγρών αποβλήτων, με 2.000.000 κιλά απορριμμάτων να έχουν ανακυκλωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια στις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, ενώ ήδη έχουν αντικατασταθεί πλήρως τα πλαστικά μίας χρήσης που περιλαμβάνονται στη λίστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και τα περισσότερα επιπλέον πλαστικά μίας χρήσης, χρόνια προτού ψηφιστεί και εφαρμοστεί η νομοθεσία, το καλοκαίρι του 2021. Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα μείωσης, αντικατάστασης και ανακύκλωσης, έχει αποτέλεσμα πάνω από 50% των συνολικών απορριμμάτων (οργανικών και μη) να ανακυκλώνεται –όπως επίσης πάνω από 80% των ανακυκλώσιμων- ενώ η μείωση της χρήσης πλαστικών αντικειμένων αγγίζει το 90% σε σύγκριση με το 2013. Επιπρόσθετες πρωτοβουλίες, όπως η αντικατάσταση των πλαστικών με χάρτινα καλαμάκια και των πλαστικών μπουκαλιών νερού με γυάλινα, οδήγησαν σε 8 τόνους λιγότερα πλαστικά απορρίμματα. Αναφορικά με τα πλαστικά μίας χρήσης, η εταιρεία επιδιώκει να πάει ένα βήμα παραπέρα και σε ορίζοντα τετραετίας, υπό το πρίσμα της κυκλικής οικονομίας, στοχεύει να περιορίσει όλο το πλαστικό μιας χρήσης στο σύνολο της λειτουργίας των ξενοδοχείων.

Σε επίπεδο βιοποικιλότητας και σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία συνεχίζεται για 8η χρονιά ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα για τους υγροτόπους της Σάνης, με στόχο τη διαφύλαξή τους και τη δημιουργία ενός οικολογικού τουριστικού προορισμού με μονοπάτια ορνιθοπαρατήρησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο το 2019 πάνω από 3.400 επισκέπτες ξεναγήθηκαν με τον οικο-ξεναγό, ενώ το παραμύθι «Ερμής, ο Καλαμοκανάς Που Περπατούσε», διατίθεται σε επιλεγμένα δωμάτια αλλά και προς πώληση, με όλα τα έσοδα από αυτό να διατίθενται στην Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Καταλήγοντας, με το πρόγραμμα Sani Animal Rescue αδέσποτα ζώα μπορούν να υιοθετηθούν, τα περισσότερα από πελάτες του Resort, ενώ τα Eco Day Festival, ένα πρόγραμμα βιωματικής μάθησης και στα ανάδειξης των τοπικών προϊόντων και εθίμων της Χαλκιδικής, προσελκύουν τουρίστες και κατοίκους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα