Sunlight: Γιατί για τον Πάνο Γερμανό οι μπαταρίες είναι η πρώτη του αγάπη και παντοτινή

Για την Sunlight η επόμενη της μεγάλης πυρκαγιάς είναι κανονικά εργάσιμη, και όχι μόνο για τα γραφεία που λογικά θα πρέπει να ενημερώσουν τους 500 και πλέον πελάτες της σε περισσότερες από 100 χώρες για τα χθεσινά γεγονότα, αλλά και για το εργοστάσιο στην Ξάνθη που ένα μεγάλο μέρος του καταστράφηκε από την πυρκαγιά το μεσημέρι της Πρωτομαγιάς.

Ένα εργοστάσιο το οποίο εδώ και μερικούς μήνες φιγούραρε στην πρώτη θέση στην Ευρώπη στην παραγωγή

βιομηχανικών μπαταριών, καθώς είχε καταφέρει μέσα από επενδύσεις σε νέο, αποδοτικότερο εξοπλισμό, συνολικής αξίας 4,3 εκατ. ευρώ να αυξήσει την παραγωγή κατά 24%, με την ετήσια παραγωγή να σημειώνει ιστορικό υψηλό 1,9 εκατ. ευρώ στοιχείων το 2017.

Για τον Πάνο Γερμανό, και τον όμιλο Olympia που δημιούργησε, η Sunlight αποτελούσε ανέκαθεν, και αποτελεί ακόμη, το πετράδι του στέμματος της παγκόσμιας αυτοκρατορίας που έχει δημιουργήσει. Μίας αυτοκρατορίας 6.000 εργαζομένων που έχει παρουσία σε 9 χώρες μέσω 8 εταιρειών και συμπεριλαμβάνει μεταξύ των άλλων την Play, την μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην Πολωνία, την AASA σε Σουηδία, Φινλανδία, Εσθονία και Πολωνία που δραστηριοποιείται στον τομέα χορήγησης καταναλωτικών δανείων, και την "δική μας" Public με 53 καταστήματα σε Ελλάδα και Κύπρο.

Πιθανόν γιατί είναι η μοναδική βιομηχανική δραστηριότητα του ομίλου αλλά και αυτή με το μεγαλύτερο εθνικό πρόσημο. Μία μονάδα (σ.σ. στην πραγματικότητα δύο, καθώς το μεγάλωμα της "γέννησε" και μία δεύτερη στην Κομοτηνή) στην ακριτική Θράκη που τις τελευταίες δεκαετίες γνώρισε καθολική αποβιομηχάνιση. Συνολικά στην Sunlight εργάζονται 820 άτομα, διπλάσια σε σχέση με μία τετραετία πίσω. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της διοίκησης που βρέθηκε την Πρωτομαγιά στο καμμένο εργοστάσιο δεν θα γίνει καμία απόλυση λόγω της πυρκαγιάς και θα διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας.

Μπαταρίες από ένα ρολόι έως ένα ελικόπτερο

Πιθανόν πάλι γιατί συνδέεται με την προσωπική πορεία του Πάνου Γερμανού. Πριν ακόμη γίνει ο ίδιος επιχειρηματίας είχε δουλέψει ως στέλεχος σε μεγάλες εταιρίες μπαταριών όπως η UCAR και η Duracell. Κάπως έτσι έμαθε τις δυνατότητες μιας βιομηχανίας που στην Ελλάδα δεν είχε εκπροσώπηση. Ως έμπορος από το μικρό μαγαζάκι της Εμμ.Μπενάκη κατάφερε σύντομα -το 1985- να αναλάβει την αντιπροσωπεία και διανομή των μπαταριών Toshiba. Ήταν η εποχή που η Γερμανός ακόμη δεν είχε μπει στην κινητή τηλεφωνία - που την απογείωσε δημιουργώντας ένα δίκτυο 1.000 καταστημάτων σε Ελλάδα και Ανατολική Ευρώπη - και διαφημιζόταν στο ραδιόφωνο ως το σημείο που διέθετε μπαταρίες "μπαταρίες από ένα ρολόι έως ένα ελικόπτερο". Μετά από λίγα χρόνια όμως αποφάσισε να ξεφύγει από τις κοινές μπαταρίες και να ασχοληθεί με τους συσσωρευτές ενέργειας που χρησιμοποιούνται είτε σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις και γεννήτριες ή σε πολεμικές μηχανές όπως τα υποβρύχια.

Παρά του ότι ο ίδιος και τα στελέχη του ομίλου του είχαν τα μάτια τους ανοιχτά για ευκαιρίες και εκτός συνόρων, η ευκαιρία βρέθηκε στην Ελλάδα και μάλιστα στην απομακρυσμένη Ξάνθη. Το 1991 εξαγόρασε έναντι 300 εκατ. δραχμών τα πάγια του συγκροτήματος της Sunlight στο Νέο Όλβιο της Ξάνθης. Η εταιρεία μετά την κατάρρευση του συγκροτήματος Σκαλιστήρη στις αρχές της δεκαετίας του 1980 είχε περάσει στον έλεγχο του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων , και ο Π.Γερμανός ήρθε για να την επαναφέρει στη ζωή. Ξεκίνησε με 28 εργαζομένους και σήμερα έχει χτίσει, όπως προαναφέρθηκε έναν παγκόσμιο κολοσσό με πελάτες όπως το Ναυτικό της Γερμανίας και το αεροδρόμιο του Ντουμπάι.

Ο τομέας της μπαταρίας παραμένει ο μόνος ο οποίος έχει σταθερά παρουσία για πάνω από τριάντα χρόνια. Μέσα στις δεκαετίες που πέρασαν ο Πάνος Γερμανός δημιούργησε και πούλησε το ομώνυμο δίκτυο καταστημάτων στον ΟΤΕ, προσπάθησε να πρωταγωνιστήσει στον τομέα της λιανικής τεχνολγίας με τα Multirama, επένδυσε κερδοφόρα σε εταιρείες όπως τα KAE αλλά και σε ακίνητα (π.χ. το κτήριο που φιλοξενεί το Forever21 στην Ερμού). Σήμερα πέρα από την διεθνή παρουσία του επενδύει δυναμικά ξανά στην ελληνική αγορά. Πλέον είναι σημαντικός μέτοχος στην Lamda Development ενώ βρέθηκε πολύ κοντά στην απόκτηση της αντιπροσωπίας της Avis στην χώρα μας.

Η επόμενη μέρα

Η πυρκαγιά θα μπορούσε να είναι μία πολύ καλή ευκαιρία να μεταφέρει το εργοστάσιο στο εξωτερικό ώστε να βρεθεί πιο κοντά στους μεγάλους πελάτες της και να μειώσει το μεταφορικό κόστος. Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι ηδη η Sunlight έχει δημιουργήσει ένα hub στην Ιταλία και έχει βλέψεις και για παραγωγική παρουσία στην Αμερική. Όμως σύμφωνα με πληροφορίες η επόμενη μέρα θέλει την διοίκηση να προχωρά άμεσα στην αποκατάσταση των ζημιών και να θέτει σε λειτουργία το τμήμα που έχει υποστεί ζημιές πριν από το τέλος του 2018.

Keywords
Τυχαία Θέματα