Αχτσιόγλου: Μείωση του προστίμου για αδήλωτη εργασία αν μεσολαβήσει πρόσληψη

«Μη αναγκαίες», λόγω των καλών δημοσιονομικών αποτελεσμάτων, χαρακτήρισε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου τις περικοπές στη συνταξιοδοτική δαπάνη που προβλέπονται για το 2019, σημειώνοντας ωστόσο πως δεν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή για να ανοίξει αυτό το ζήτημα.

«Για τις περικοπές στη συνταξιοδοτική δαπάνη που προβλέπονται για το 2019, εκτιμούμε ότι είναι μία προσαρμογή που δεν είναι αναγκαία. Αλλά δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να ανοίξει αυτό το ζήτημα», δήλωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην ΕΡΤ το βράδυ

της Πέμπτης. Όπως πρόσθεσε, θα εξεταστούν τα δημοσιονομικά δεδομένα μετά από το τέλος του προγράμματος, ωστόσο στάθηκε στο γεγονός πως επετεύχθη πρωτογενές πλεόνασμα μεγαλύτερο του στόχου.

Η υπουργός Εργασίας τόνισε ότι την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί ένα νομοσχέδιο «που αλλάζει εντελώς τη λογική του προστίμου για την αδήλωτη εργασία». Όπως είπε, «μέχρι τώρα, η λογική ήταν αμιγώς εισπρακτική και τιμωρητική ως προς τον εργοδότη που παραβίαζε τη νομοθεσία. Για έναν αδήλωτο εργαζόμενο, το πρόστιμο που επιβαλλόταν στην επιχείρηση, ανερχόταν στα 10.500 ευρώ».

«Αυτό που εισηγούμαστε, είναι μία συνολική αλλαγή, ώστε να επικρατήσει μία λογική δικαιοσύνης προς τον εργαζόμενο που ήταν αδήλωτος» σημείωσε η κ. Αχτσιόγλου, διευκρινίζοντας ότι το πρόστιμο θα μειώνεται σημαντικά, εφόσον μεσολαβήσει πρόσληψη του εργαζομένου που ήταν αδήλωτος. «Όσο πιο μεγάλη διάρκεια έχει η σύμβαση εργασίας, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η μείωση του προστίμου. Από 10.500 ευρώ που είναι σήμερα, θα μειώνεται στα 7.000 ευρώ, αν γίνει τρίμηνη πρόσληψη, στα 5.000 ευρώ, αν ο εργοδότης προχωρήσει σε εξάμηνη πρόσληψη και στα 3.000 ευρώ, αν γίνει ετήσια πρόσληψη» εξήγησε η υπουργός Εργασίας.

«Σε κάθε περίπτωση», τόνισε, ο εργοδότης πρέπει να καταβάλει ένσημα τριών μηνών, ενώ το πρόστιμο θα διπλασιάζεται, εφόσον υπάρχει υποτροπή. «Αν, δηλαδή, ο ίδιος εργοδότης πιαστεί εκ νέου με αδήλωτο εργαζόμενο, θα διπλασιάζεται το πρόστιμο, χωρίς δυνατότητα έκπτωσης» συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά στον κατώτατο μισθό, επεσήμανε ότι βασικός στόχος με τη λήξη του προγράμματος είναι η αύξησή του. Τόνισε ότι αύξηση αυτή θα δρομολογηθεί πολύ προσεκτικά, ενώ χαρακτήρισε καλό παράδειγμα την Πορτογαλία.

Για την έκθεση του ΟΟΣΑ για το ασφαλιστικό, είπε πως τα όρια ηλικίας έχουν εναρμονιστεί με το ευρωπαϊκό μοντέλο και δεν υπάρχει λόγος για άλλη θεσμική παρέμβαση.

Σχετικά με τα εργασιακά, σημείωσε πως από τον Αύγουστο του 2018 θα ισχύσουν δύο βασικές αρχές:

η επέκταση των συλλογικών συμβάσεων, η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης.
Keywords
Τυχαία Θέματα