ΑctionAid - Η κλινική που άλλαξε τη ζωή των κατοίκων της κοινότητας Τσανπαρά

Συνηθίζουμε να λέμε πως η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό. Ωστόσο, όταν υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις από άποψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ακόμα και φαινομενικά απλά ιατρικά προβλήματα μπορεί να αποβούν μοιραία.

Με 70.000 κατοίκους και αμέτρητα προβλήματα όσον αφορά στη δημόσια υγεία, τις παρεχόμενες υπηρεσίες, αλλά και τις δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης, η κοινότητα Τσανπαρά στο Μπαγκλαντές αποτελεί σήμερα μια τεράστια παραγκούπολη. Εκεί, όπως είναι αναμενόμενο, το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων είναι πολύ χαμηλό, ενώ τα ποσοστά γάμων ανηλίκων, αλλά και βίας κατά

των γυναικών να κυμαίνονται σε απελπιστικά επίπεδα.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, ένα σχετικά εύκολα αντιμετωπίσιμο περιστατικό μπορεί να αποβεί μοιραίο, αφού το πλησιέστερο νοσοκομείο απέχει 16 χλμ. και το οδικό δίκτυο της περιοχής είναι σε τόσο άσχημη κατάσταση, που θεωρείται σχεδόν ανύπαρκτο. Αν και υπάρχουν πλησιέστερα ιδιωτικά νοσοκομεία, οι κάτοικοι της Τσανπαρά δεν μπορούν να απευθυνθούν σε αυτά λόγω της κακής οικονομικής τους κατάστασης.

Η Sumaya είναι μια γυναίκα 24 ετών που ζει στην Τσανπαρά τα τελευταία 8 χρόνια. Όταν ήταν έγκυος στο τρίτο της παιδί, είχε έκτοπο κύηση, μια ανωμαλία της εγκυμοσύνης που –αν διαγνωστεί εγκαίρως- αντιμετωπίζεται εύκολα με χειρουργείο. Διαφορετικά, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα απειλητική για τη ζωή της γυναίκας.

Με δράση στη χώρα και στην κοινότητα της Sumaya, η ActionAid, έχοντας επίγνωση των βασικών προβλημάτων επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Τσανπαρά, έφτιαξε μια κοινοτική κλινική το 2014, μαζί με τις τοπικές αρχές. Για την ακρίβεια, η κοινότητα παρείχε τις βασικές υποδομές, ενώ η οργάνωση προσέλαβε έναν γυναικολόγο, δύο επισκέπτες υγείας, έναν νοσηλευτή και μία καθαρίστρια. Σήμερα, πλέον λειτουργεί σε συνεργασία με το κράτος, το οποίο παρέχει φάρμακα και καλύπτει επιπλέον ιατρικές ειδικότητες. Η κοινοτική κλινική – αν και δεν έλυσε όλα τα προβλήματα - έχει καθησυχάσει σε μεγάλο βαθμό τους κατοίκους.

«Όταν μετακόμισα εδώ, δεν υπήρχαν υπηρεσίες υγείας και ο κόσμος αρρώσταινε συνέχεια, πιο πολύ οι γυναίκες. Γεννούσαμε στα σπίτια μας με τη βοήθεια κάποιας μαίας, έτσι γέννησα κι εγώ τα παιδιά μου. Την τελευταία φορά που ήμουν έγκυος, είχα εξωμήτριο και ο άντρας μου πήγε στο φαρμακείο και του είπαν να μου κάνει ενδοφλέβιες ενέσεις. Εγώ όμως δεν ήθελα, είχα μάθει ότι για να πάρουμε φάρμακα, πρέπει να μας τα γράψει γιατρός και επέμενα να πάει στην κλινική και να βρει τον γιατρό. Ο γιατρός κατάλαβε αμέσως ποιο ήταν το πρόβλημα και με έστειλε στο νοσοκομείο της Ντάκας. Αν δε με είχε στείλει στο νοσοκομείο, μπορεί και να πέθαινα.» λέει η Sumaya.

Χιλιάδες κάτοικοι της Τσανπαρά εξυπηρετούνται κάθε χρόνο από την κοινοτική αυτή κλινική, βρίσκοντας λύση σε βασικά θέματα υγείας που αντιμετωπίζουν. Η νοοτροπία έχει αλλάξει και αντί να καταφεύγουν σε γιατροσόφια, προτιμούν τη γνώμη των επαγγελματιών. Ενημερώνονται καλύτερα για θέματα αναπαραγωγικής υγείας και οι έγκυοι αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια. «Τώρα ξέρω τι πρέπει να κάνω άμα αρρωστήσω εγώ ή η οικογένειά μου. Η υγεία μου είναι καλή, το ίδιο ισχύει και για την οικογένειά μου», αναφέρει η Sumaya..

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα και να υποστηρίξετε τη δράστη της ActionAid εδώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΑctionAid -, Τσανπαρά,actionAid -, tsanpara