Αγκινάρα Ιρίων: Η πριγκίπισσα του Ναυπλίου έγινε ΠΓΕ

Η «Αγκινάρα Ιρίων» είναι ευρύτατα γνωστή στην τοπική, παραδοσιακή γαστρονομία, όπως αποδεικνύεται μέσα από πολλές συνταγές που περιλαμβάνονται στο βιβλίο της Νίκης Τσεκούρα, το 2013, Αγκινάρα, ο θησαυρός της γης των Ιρίων.

Επίσης μεγάλος αριθμός εδεσμάτων με αγκινάρες προσφέρονται από τα εστιατόρια της περιοχής στους επισκέπτες, συμβάλλοντας στην ταυτότητα του τουριστικού προϊόντος.

Η σημασία της «Αγκινάρας Ιρίων» για τον τόπο αντικατοπτρίζεται στο σήμα του Επαγγελματικού-Τουριστικού Συλλόγου Κάντιας – Ιρίων, το οποίο είναι μια αγκινάρα, ενώ η επίσημη σφραγίδα του Αγροτικού Συνεταιρισμού

Ιρίων είναι η σχηματοποιημένη κεφαλή μιας αγκινάρας που μοιάζει πολύ στην αγκινάρα που καλλιεργούν.

Η εν λόγω νέα ονομασία θα προστεθεί στα περισσότερα από τα 1430 ήδη προστατευόμενα προϊόντα, ο κατάλογος των οποίων διατίθεται στη βάση δεδομένων DOOR.

Να σημειωθεί ότι η Αγκινάρα Ιρίων είναι το πρώτο προϊόν του Δήμου Ναυπλίου που καταχωρείται στο Κοινοτικό Μητρώο ΠΟΠ-ΠΓΕ.

Ιστορικοί παράγοντες

Ήδη από το δεύτερο μισό του 19 ου αιώνα υπάρχουν αναφορές για τη φήμη και τη μεγάλη εμπορική αξία του προϊόντος, ως εξαγώγιμο προϊόν στην Κωνσταντινούπολη, την Αίγυπτο και τη Σμύρνη, που καλλιεργείται στην περιοχή της Αργολίδας, κατατάσσοντας το ανάμεσα σε άλλους πλουτοφόρους, περιζήτητους πόρους (Ταξίδια ανά την Ελλάδα, Γ.Π. Παρασκευόπουλος,1869).

Η πρώτη συστηματική καλλιέργεια της αγκινάρας στην περιοχή των Ιρίων και της Κάντιας προσδιορίζεται μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, μεταξύ 1946-1947.

Το 1969 υπάρχει επίσημη μαρτυρία της Κοινότητας Ιρίων, ότι η καλλιέργεια της αγκινάρας καλύπτει 8 000 στρέμματα, δηλαδή τα 2/3 των δύο πεδιάδων.

Στα επόμενα χρόνια ο βαθμός εξειδίκευσης των παραγωγών στην καλλιέργεια της αγκινάρας μεγιστοποείται, ενώ η οικονομία και η κοινωνία του τόπου μπλέκονται με επίκεντρο το προϊόν της αγκινάρας.

Η στενή σχέση των Ιρίων με την αγκινάρα κορυφώνεται κατά την εικοσαετία 1980-2000, όπου η περιοχή των Ιρίων αντιμετωπίζει παρατεταμένη ξηρασία και σοβαρή ποιοτική υποβάθμιση των εδαφοϋδατικών πόρων της. Η καλλιέργεια της αγκινάρας παρουσιάζει ανθεκτικότητα στα άλατα και σπουδαία προσαρμογή στις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν, δίνοντας τη δυνατότητα στους κατοίκους να έχουν μια καλή οικονομική πρόσοδο, αφού είναι σχεδόν αδύνατη η καλλιέργεια άλλων κηπευτικών και οπωροφόρων. Σήμερα, η «Αγκινάρα Ιρίων» καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών της εγχώριας αγοράς, επιβεβαιώνοντας τη φήμη της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ AGROPOST.GR

Πληρώνει ο ΕΛΓΑ

Προς εξισορρόπηση η αγορά οίνου παγκόσμια

Η BASF παρουσιάζει το Αειφόρο Λιοστάσι

Keywords
Τυχαία Θέματα