Ακιντζί για Κυπριακό: Το τι θέλουμε εμείς είναι ξεκάθαρο - Η συνέχεια στη Νέα Υόρκη

«Η προσπάθεια που έγινε δεν είναι για το τίποτα, υπάρχουν κάποιες εξελίξεις, ωστόσο, επειδή δεν μπόρεσε να φτάσει σε ένα αποτέλεσμα, δεν είναι σωστό να κάνουμε από τώρα σχόλιο για το αποτέλεσμα», δήλωσε ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιτζί, προσθέτοντας ότι «συγκεντρώθηκε υλικό που θα δικαιολογούσε την συνέχιση των εργασιών».

Σε δηλώσεις του μετά την ενημέρωση των αρχηγών των «κοινοβουλευτικών» κομμάτων, ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι επειδή αυτή η προσπάθεια βρίσκεται στο στάδιο της δημιουργίας ακόμα δεν μπορεί να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Ενημέρωσε όμως τους πολιτικούς

αρχηγούς για να μπορέσει να έχει και τις δικές τους απόψεις και τους ενημέρωσε μέχρι ενός σημείου για το τι συζητήθηκε, σε ποια σημεία υπήρξε θετικό κλίμα και σε ποια δυσκολίες.

Όσον αφορά το αποτέλεσμα, ο κ. Ακιντζί είπε ότι το πιο σωστό είναι να μην κρίνει κάποιος το αποτέλεσμα εκ των προτέρων. Δεν βρισκόμαστε στο στάδιο που η εργασία τέλειωσε ή τελειώνει και όλα είναι πολύ καλά, ούτε στο στάδιο του δεν υπάρχει τίποτα και τίποτα δεν θα γίνει, συμπλήρωσε λέγοντας ότι με υπομονή συμμετείχε στην διαδικασία όλη την εβδομάδα και από δω και πέρα «με υπομονετικό τρόπο θα έχουμε μια στάση που θα λαμβάνει υπόψη συγκεκριμένες αρχές, τις οποίες δεν έμεινε και κανείς να μην τις ξέρει».

Ο κατοχικός ηγέτης είπε ότι δεν επιδιώκουν διαδικασίες όπως στο παρελθόν. Αυτή θα είναι μια νέα διαδικασία, θα περιέχει σαφήνεια, δεν θα είναι ανοικτού τέλους, ατέρμονη και ούτε επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα, πρόσθεσε. «Γι' αυτό θεωρώ ότι πρέπει να αξιολογηθεί το ζήτημα με λίγη περισσότερη υπομονή».

Βεβαίως, συνέχισε, υπάρχουν και κάποιοι που έχουν τις δικές τους απόψεις για κάποια θέματα, πριν τελειώσει αυτή η διαδικασία και πριν προκύψει ένα κείμενο, ωστόσο –είπε– ο ίδιος συστήνει, πριν από του να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα, να μην συμπεριφέρεται ο καθένας ανάλογα με τις δικές του απόψεις.

Η διαδικασία από δω και στο εξής θα εξελιχθεί στην Νέα Υόρκη, όχι κατά την τριμερή, αλλά στις χωριστές συναντήσεις που θα έχουν οι δύο ηγέτες με τον ΓΓ του ΟΗΕ, δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί που υπενθύμισε ότι πρόσφατα ο κ. Γκουτέρες είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τους δύο ηγέτες, πριν την κάθοδο της κ. Λουτ, κατά την οποία τους εξέφρασε την άποψή του για την ολοκλήρωση των όρων αναφοράς και εξέφρασε την επιθυμία εκτός από τις χωριστές συναντήσεις μαζί τους, να έχουν και μία οι τρεις τους μαζί.

Ωστόσο, είπε ο κ. Ακιντζί, αυτή η τριμερής δεν πρέπει να γίνει κατά τη διάρκεια της ΓΣ του ΟΗΕ, άλλωστε –συμπλήρωσε– θα είναι εντατικό και το πρόγραμμα του κ. Γκουτέρες. «Θα πραγματοποιηθεί αργότερα σε μέρος και χρόνο που θα είναι κατάλληλος για όλες τις πλευρές, σε αυτό συμφωνήσαμε. Θα τον συναντήσουμε (τον ΓΓ του ΟΗΕ) και ανάλογα με τις εξελίξεις θα το αξιολογήσουμε και πάλι».

Σε ερώτηση ποιο είναι το πρόβλημα, καθώς υπάρχουν διαφορετικές ειδήσεις από διαφορετικές πηγές και από την ε/κ πλευρά, εάν είναι το χρονοδιάγραμμα ή η αποτελεσματική συμμετοχή, ο κ. Ακιντζί είπε ότι η στάση της τ/κ πλευράς, είναι πολύ ξεκάθαρη, την οποία ο ίδιος έχει πει δεκάδες φορές.

«Πιστεύω ότι το τι ζητούμε, τι ψάχνουμε σε αυτή τη διαδικασία δεν υπάρχει κάποιος που δεν το ξέρει. Σίγουρα δεν μπορεί να τίθεται θέμα πολιτικής ισότητας, είναι ξεκάθαρο το τι περιλαμβάνει η πολιτική ισότητα. Στις αποφάσεις που θα λαμβάνονται πρέπει να έχουν λόγο και οι δύο πλευρές. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε η αποτελεσματική συμμετοχή στις αποφάσεις είναι παράμετρος των ΗΕ».

Επανέλαβε επίσης ότι η διαδικασία αυτή δεν θα είναι όπως οι προηγούμενες, λέγοντας πως αυτό είναι πλέον και άποψη των ΗΕ, που έχει αντικατοπτρισθεί σε εκθέσεις του ΓΓ και σε αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ. «Κανείς πλέον δεν θέλει μια διαδικασία που δεν θα είναι επικεντρωμένοι στο αποτέλεσμα. Περιλαμβανομένου και του ΓΓ του ΟΗΕ».

Γι’ αυτό, συνέχισε, αναζητούν ένα ξεκαθάρισμα και να αναφερθεί ότι η διαδικασία δεν θα είναι όπως παλιά. «Είμαι συγκρατημένος και προσεκτικός επειδή σε αυτό το σημείο δεν έχουν αποδοθεί όλα λέξη προς λέξη. Όλη η ιστορία είναι αυτό, άλλωστε από άποψη αρχών δεν υπάρχει ασάφεια, το τί θέλουμε εμείς είναι ξεκάθαρο. Κι αυτά που θέλουμε ακριβώς, βρίσκονται στο πλαίσιο των ΗΕ, στις αποφάσεις του ΣΑ, τις εκθέσεις του ΓΓ».

Γι’ αυτό, πρόσθεσε, είναι πολύ ήσυχοι, ξέρουν τι θέλουν και γι’ αυτά που θέλουν υπάρχουν και τα αντίστοιχα έγγραφα των ΗΕ. Όταν καταφέρουν να ολοκληρώσουν αυτή την εργασία και να βγει ένα κοινό κείμενο, τότε θα μπορέσει να ξεκινήσει η διαδικασία, κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα