Άλεξ Σπανός: Από το δάνειο των 800 δολ. στην αυτοκρατορία των 55.000 διαμερισμάτων
"O Άλεξ Σπανός έζησε το αμερικανικό όνειρο. Η απίστευτη ιστορία του θα πρέπει να εμπνέει τον καθένα μας. Παιδί μεταναστών ξεκίνησε από τον φούρνο του πατέρα του για να γίνει ένας τιτάνας στην αγορά των ακινήτων και των επιχειρήσεων. Το σημαντικό όμως είναι ότι χρησιμοποίησε τα χρήματα του για να δώσει πίσω στον κόσμο. Ήταν ένας αγαπητός φίλος και η απώλεια του θα μου στοιχίσει. Οι σκέψεις μου είναι με όλη την οικογένεια Σπανού". Με τα λόγια αυτά μέσω Twitter αποχαιρέτησε τον επιφανή ομογενή Άλεξ Σπανό που έφυγε
Γεννημένος στο Στόκτον της Καλιφόρνια στις 23 Σεπτεμβρίου του 1923, γιος των ομογενών Κωνσταντίνου και Ευανθίας Σπανού έμαθε στην πορεία ότι το όνομα του αποτέλεσε έμπνευση της τελευταίας στιγμής του νονού του. Ο πατέρας του ήθελε να τον πουν Λεωνίδα, προς τιμήν του Σπαρτιάτη βασιλιά, όμως ο νονός του επέλεξε το Αλέξανδρος. " Μου αρέσει να σκέφτομαι ότι είμαι ο καλύτερος στην αγορά και ότι κατέκτησα τον κόσμο σαν τον Μέγα Αλέξανδρο, όμως προς Θεού δεν πιστεύω με τίποτα ότι είμαι η μετενσάρκωση του Μεγάλου Αλεξάνδρου" θα αναφέρει σε συνέντευξη με αφορμή την περιπέτεια με το όνομα του.
Τα δύσκολα παιδικά χρόνιαΣτους Los Angeles Times είχε μιλήσει για τα δύσκολα παιδικά του χρόνια. "'Οταν επιστρέφαμε από το σχολείο βγάζαμε τα παπουτσία μας για να μην φθείρονται οι σόλες". Από την ηλικία των 8 δούλευε στον οικογενειακό φούρνο και ξυπνούσε από τις 3 το πρωί για να ζυμώσει κάθε ημέρα για τέσσερις ώρες πριν φύγει για το σχολείο. Συνολικά δούλευε 15 ώρες την ημέρα, εφτά ημέρες την εβδομάδα. Όταν αντιδρούσε ο πατέρας του τον χτυπούσε. Ο μικρός Άλεξ ήθελε να παίξει και να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο και το μπέιζμπολ όμως ο πατέρας του ήταν κάθετος και δεν του επέτρεπε τίποτα πέρα από το σχολείο και την εργασία στην οικογενειακή επιχείρηση.
Σε ηλικία 13 χρονών και μη αντέχοντας άλλο την καταπίεση από τον πατέρα του, θα το σκάσει από το σπίτι. Αλλά προτού φτάσει στην άκρη της πόλης το κρύο και ο φόβος τον κυριεύουν. Θα επιστρέψει και θα φάει το ξύλο που που τον σημάδεψε για όλη του την ζωή. Ο ίδιος δήλωσε ότι η αγορά των San Diego Chargers (σ.σ. οι οποίοι στην συνέχεια μετακόμισαν και μετονομάστηκαν σε Los Angeles Chargers) και η ενασχόληση του με τα αθλητικά έστω και με αυτό τον τρόπο οφείλεται στο ότι ως παιδί δεν μπόρεσε να ασχοληθεί ποτέ με τον αθλητισμό. Θέλοντας να γλυκάνει το χάπι στις σχέσεις με τον πατέρα του θα ανεφέρει ότι η εργασία από τόσο μικρή ηλικία τον βοήθησε να αγαπήσει την δουλειά και να πετύχει όσα κατάφερε.
Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος θα τον βρει στην Πολυτεχνική Σχολή της Καλιφόρνια την οποία θα την εγκαταλείψει για να εκπαιδευτεί το 1942 ως πιλότος της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ. Στα χρόνια της στρατιωτικής του θητείας θα γνωρίσει στην Τάμπα, στην διάρκεια της κυριακάτικης λειτουργίας στην τοπική ορθόδοξη εκκλησία, την μέλλουσα σύζυγο του Φαίη. Παρά τις δυσκολίες καθώς και οι γονείς της ήταν αυστηρών αρχών θα παντρευτούν και θα ξεκινήσουν μαζί να ζουν το αμερικανικό τους όνειρο.
Το αμερικανικό όνειροΕπιστρέφοντας δούλεψε στο εστιατόριο του πατέρα του, με την αμοιβή του του να είναι 40 δολάρια την εβδομάδα. Ο νεαρός Άλεξ αναγκάζεται, για τα πρώτα του βήματα στην δική του επιχείρηση, να δανειστεί 800 δολάρια από έναν τραπεζίτη στο Στόκτον. Η επιχείρηση είχε ως εξής, η Φαίη θα έφτιαχνε σάντουιτς και ο Άλεξ με ένα αυτοκίνητο θα τα διένειμε σε εργάτες γης στην επαρχία. Καθώς ήταν ο πρώτος που είχε αντιληφθεί αυτό το κενό η δουλειά αυτή αποδείχθηκε ιδιαίτερα προσοδοφόρα. Σε τέσσερις μήνες η A.G. Spanos Agricultural Catering είχα φέρει στο ταμείο του 35.000 δολάρια από τον πρώτο χρόνο. Ήδη από τους τέσσερις πρώτους μήνες στην νέα δουλειά είχε βγάλει περισσότερα από ότι 20 χρονία στην δούλεψη του πατέρα του. Τα 800 δολάρια που είχε δανειστεί το 1951 είχαν ήδη γίνει το πρώτου εκατομμύριο το 1955. Από εκείνη τη επόχή ήταν που στράφηκε στην αγορά ακινήτων αν και δεν γνώριζε τίποτα σχετικά με τον τομέα.
Ξεκίνησε από την περιοχή γύρω από το σπίτι του και με σταθερά βήματα εξαπλώθηκε σε όλη την Αμερική. Το 1977 είχε καταφέρει να βρεθεί στην κορυφή ως ο μεγαλύτερος κατασκευαστής διαμερισμάτων σε όλες τις ΗΠΑ. Τα διαμερίσματα που έχει κατασκευάσει υπολογίζονται σε περισσότερα από 55.000. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο φίλος του κωμικός Μπομπ Χόπ, με τον οποίο έπαιζαν μαζί γκολφ για δεκαετίες είχε αναφέρει ότι "όταν ο Σπανός χάνει ένα μπαλάκι στο γκολφ δεν ψάχνει να το βρει, αγοράζει το οικόπεδο και το ανακαλύπτει σκάβοντας την γη για να χτίσει διαμερίσματα".
Η περιουσία που αφήνει πίσω σε παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα ο Άλεξ Σπανός υπολογίζεται από 2,4 δισ. δολάρια σύμφωνα με την λίστα του Forbes 400 η οποία τον κατατάσσει στην θέση 344. Για τον ίδιο η σημαντικότερη περιουσία ήταν η ίδια η οικογένεια του την οποία φρόντισε να ασχοληθεί σχεδόν στο σύνολο της με τις οικογενειακές επιχειρήσεις. Μοναδική εξαίρεση η συζύγος του, η οποία έφυγε πέρυσι από την ζωή, και η οποία ήταν ο συνδετικός κρίκος όλης της οικογένειας.
Το φιλανθρωπικό του έργο ξεπερνάει τα 13 εκατ. δολάρια με μεγάλος μέρος της να καταλήγει για την ενίσχυση της ελληνικής κοινότητας της Αμερικής αλλά και στο Ελληνικό Κράτος. Για την προσφορά του στην πατρίδα είχε τιμηθεί το 2008 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Για να τιμήσουν την μνήμη του, οι Los Angeles Chargers δημιούργησαν ειδικό site που συγκεντώνει όλη του την πορεία.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Όλα όσα μπορεί να σου προκαλέσει το μάσημα μιας τσίχλας!
- Τίνα Μεσσαροπούλου: "Περνά" στην αντεπίθεση:«Ο Καπουτζίδης μου έστειλε υβριστικά και απειλητικά μηνύματα»
- Όρια ηλικίας: Αυξάνονται για χιλιάδες συνταξιούχους - Αυτοί είναι οι μεγάλοι χαμένοι
- Άνδρας ξεψύχησε λίγο πριν μπει στο πλοίο της γραμμής
- Αυτή είναι η νέα μεγάλη αγάπη της Αθηνάς Ωνάση
- Αλεξ Σπανός: Ποιος ήταν ο Ελληνας ομογενής κροίσος που απεβίωσε
- Συγκλονίζει ο πυροσβέστης από Μάτι: Η Μαργαρίτα ένιωσε ότι έφυγε το μωρόVID
- Συγκλονίζει ο πυροσβέστης που έχασε την οικογένειά του στο Μάτι: Η γυναίκα μου έκανε τα πάντα για να σώσει το παιδί μας
- Αυτά παθαίνεις όταν χτυπάς τατουάζ από το Google Translate
- Απίστευτα πράγματα: Άγρια «μάχη» ΠΑΟΚ-ΠΑΟ για το πρωτάθλημα - Τρίτος και καταϊδρωμένος ο...
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις News 24|7
- Νεκρός από ανακοπή ο ήρωας του Αιγαίου, λιμενικός Κυριάκος Παπαδόπουλος
- Άλεξ Σπανός: Από το δάνειο των 800 δολ. στην αυτοκρατορία των 55.000 διαμερισμάτων
- Ανατίναξαν ΑΤΜ στην Παιανία
- Κένυα: Τραγικό τροχαίο με λεωφορείο - Τουλάχιστον 42 νεκροί
- Το νέο βίντεο της κυβέρνησης για τις συλλογικές συμβάσεις
- Συγκλονίζει ο πυροσβέστης που έχασε γυναίκα και παιδί στη φωτιά στο Μάτι: Κάθε βράδυ ψάχνω τα "αν", αλλά δεν καταλήγω πουθενά
- Βουλγαρία: Στη Γερμανία διέφυγε ύποπτος για την δολοφονία της δημοσιογράφου
- Διακόπτεται σήμερα και αύριο η κυκλοφορία στις σήραγγες των Τεμπών
- Τελευταία Νέα News 24|7
- Άλεξ Σπανός: Από το δάνειο των 800 δολ. στην αυτοκρατορία των 55.000 διαμερισμάτων
- Νεκρός από ανακοπή ο ήρωας του Αιγαίου, λιμενικός Κυριάκος Παπαδόπουλος
- Ανατίναξαν ΑΤΜ στην Παιανία
- Κένυα: Τραγικό τροχαίο με λεωφορείο - Τουλάχιστον 42 νεκροί
- Το νέο βίντεο της κυβέρνησης για τις συλλογικές συμβάσεις
- Συγκλονίζει ο πυροσβέστης που έχασε γυναίκα και παιδί στη φωτιά στο Μάτι: Κάθε βράδυ ψάχνω τα "αν", αλλά δεν καταλήγω πουθενά
- Βουλγαρία: Στη Γερμανία διέφυγε ύποπτος για την δολοφονία της δημοσιογράφου
- Διακόπτεται σήμερα και αύριο η κυκλοφορία στις σήραγγες των Τεμπών
- Συνάντηση Καμμένου - Μάτις στο Πεντάγωνο: Η αμερικανική "ασπίδα", οι διευκολύνσεις και τα ανταλλάγματα
- Με δυσκολία η κυκλοφορία στην Αττική - Πορεία των εργαζομένων στα Νοσοκομεία
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σταματίνα Τσιμτσιλή: Η νέα αγαπημένη της ασχολία! [pic]
- Εκλιπαρεί για βοήθεια τον Τραμπ η μνηστή του Κασόγκι – Ετοιμάζονταν για γάμο
- Θεσπρωτία: Κοίταξαν κάτω από αυτά τα καθίσματα και έπαθαν πλάκα – Η στιγμή που ξεσκεπάζεται η αλήθεια [pics]
- Απέλυσαν καθηγητή γιατί μιλούσε κατά της διάκρισης των γενών και των φύλων
- Γιατί η Χέιλι επέλεξε να αποχωρήσει
- Γκίζι: "Να επιστρέψει η Γερμανία το κατοχικό δάνειο"
- Μέρκελ: Μην πάει χαμένη η Συμφωνία των Πρεσπών
- Έλεν Πομπέο: Το κοινό θα αποφασίσει πότε θα ολοκληρωθεί το Grey's Anatomy
- «Ουρανός»: Από τη Γιόκο Όνο στο μετρό της Νέας Υόρκης