Ανασκόπηση 2019: Οι διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο

Το 2019 ήταν η χρονιά των παγκόσμιων διαδηλώσεων. Είχαν η κάθε μία διαφορετικές αιτίες, μεθόδους και στόχους, αλλά και κάτι κοινό: τον αγώνα ενάντια στην ανισότητα, υπέρ των πολιτικών ελευθεριών και της καταπολέμησης της διαφθοράς.

Oι περισσότερες από αυτές συνέβησαν ταυτόχρονα, εμπνέοντας η μία την άλλη πώς να εκφράσουν τα αιτήματά τους και να συνεχίσουν να αγωνίζονται για τις ιδέες τους.

«Κίτρινα γιλέκα» στη Γαλλία

Σύμφωνα με το Euronews, στην Ευρώπη, στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

κυριάρχησαν τα κίτρινα γιλέκα. Ορισμένες από αυτές τελείωσαν με μεγάλες συμπλοκές, οι πιο βίαιες από το Μάη του 68.

Αρχικά στα μέσα του 2018 με κύριο έναυσμα την αύξηση των τιμών των καυσίμων και το υψηλό κόστος ζωής, οι διαδηλωτές κατηγόρησαν την κυβέρνηση της Γαλλίας ότι αγνοεί τις ανάγκες των απλών πολιτών.

Σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες στα ανατολικά όπως στη Γεωργία, αλλά και στην Αλβανία και τη Ρουμανία, οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές εξοργίστηκαν από τη διαφθορά και ζήτησαν πιο δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

2019: Η «άνοιξη της Λατινικής Αμερικής»

Στη Χιλή όλα άρχισαν με μια αύξησηστο εισιτήριο του μετρό ... αυτό ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι . Η απογοήτευση για το υψηλό κόστος διαβίωσης τροφοδότησε την οργή χιλιάδων ανθρώπων. Η χώρα που είναι μία από τις πλουσιότερες, πιο σταθερές και ειρηνικές στην ήπειρο έχει επίσης και τις μεγαλυτερες ανισότητες.

«Η κυβέρνηση και οι διάφοροι κοινωνικοί φορείς πρέπει να ακούσουν τη δυσαρέσκεια του λαού, γιατί εμείς είμαστε όλοι εδώ λόγω της ανισότητας σε αυτή τη μεγάλη χώρα».

Στον Ισημερινό μια γενική απεργία παραλύει τη χώρα. Ο πρόεδρος κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και στη συνέχεια ακύρωσε τα μέτρα λιτότητας.

Στη Βολιβία οι φώνες για νοθεία στις γενικές εκλογές πυροδότησαν μαζικές διαμαρτυρίες. Ο πρόεδρος Εβο Μοράλες διέφυγε στο Μεξικό. Νέες εκλογές αναμένονται τους επόμενους μήνες.

Διαδηλώσεις σε Ιράν και Ιράκ

Μια αναπάντεχη αύξηση των τιμών των καυσίμων ήταν η σπίθα που εκανε εκατοντάδες χιλιάδες Ιρανούς σε όλη τη χώρα να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με διεθνείς οργανώσεις ανθρωπινων δικαιωμάτων, την αντιπολίτευσης και ντόπιους δημοσιογράφους εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διαρκεια της καταστολής.Για να κρύψει τη χειρότερη αναταραχή μέσα σε 4 δεκαετίες, η κυβέρνηση μπλόκαρε το διαδίκτυο σε εθνικό επίπεδο για μια εβδομάδα.

Στο Ιράκ, ο πρωθυπουργός Άντιλ Αμπντούλ-Μαχτί παραιτήθηκε λόγω των μαζικών διαμαρτυριών κατά της διαφθοράς και των αναποτελεσματικών δημόσιων υπηρεσιών. Στο Λίβανο, επίσης, η κυβέρνηση παραιτήθηκε μετά την ανακοίνωση αύξησης των φόρων στη μέση μιας οικονομικής κρίσης.

Ο Μπουτεφλίκα φεύγει, οι διαδηλώσεις συνεχίζονται

Η Αλγερία ήταν το επίκεντρο των διαδηλώσεων στο Μαγκρέμπ. Η ανακοίνωση του Μπουτεφλίκα ότι θα διεκδικήσει για πέμπτη φορά την προεδρία εξόργισε εκατομμύρια Αλγερινούς.

Μετά από εβδομάδες μαζικών διαδηλώσεων, ο Μπουτεφλίκα παραιτήθηκε, καθώς ο στρατός απέσυρε την υποστήριξή του. Νέες εκλογές διεξήχθησαν το Δεκέμβριο, αλλά οι διαδηλωτές συνεχίζουν να είναι στους δρόμους, καθώς θεωρούν ότι το παλαιό καθεστώς εξακολουθεί να διοικεί τη χώρα.

Καζάνι που βράζει το Χονγκ Κονγκ

Στο Χονγκ Κονγκ όλα ξεκίνησαν με ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που θα επέτρεπε την έκδοση φυγόδικων στην ηπειρωτική Κίνα. Το νομοσχέδιο αποσύρθηκε, αλλά οι διαδηλωτές θέλουν τώρα βαθύτερες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

Η αναταραχή στο Χονγκ Κονγκ δεν έχει τελειώσει. Οι διαδηλώσεις είναι μεν μικρότερες αλλά πιο βίαιες. Όπως φαίνεται οι διαμαρτυρίες εδώ θα συνεχιστούν και μέσα στο 2020.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ανασκόπηση 2019,anaskopisi 2019