Ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής για τις ΑΠΕ ζητούν οι Περιφερειάρχες

Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν πλέον οι συντονιστές Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας (υπηρεσιακοί και όχι αιρετοί) καθώς δυσκολεύονται να προχωρήσουν σε εγκρίσεις της περιβαλλοντικής αδειοδότησης έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αιολικών και φωτοβολταϊκών.

Πηγή του προβλήματος είναι οι σοβαρές δυσκολίες για επενδύσεις ΑΠΕ, κυρίως για φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα, σε πολλές περιοχές της χώρας, που δημιουργούν ήδη οι πολλαπλές αρνητικές γνωμοδοτήσεις Δήμων και Περιφερειών, σε σχέση με τις Περιβαλλοντικές μελέτες

που υποβάλλουν οι επενδυτές. Οι αποφάσεις της Αυτοδιοίκησης δεν είναι δεσμευτικές αλλά μόνον συμβουλευτικές, ωστόσο έχουν τη σημασία τους.

Ειδικά σε κάποιες Περιφέρειες το αντι...ΑΠΕ κίνημα έχει πάρει τη μορφή μαζικής άρνησης όλων των επενδυτικών προτάσεων, σε αντίθεση με την κυβερνητική πολιτική που ευνοεί την ανάπτυξη τέτοιων επενδύσεων στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης και «βλέπει» στις Ανανεώσιμες Πηγές πεδίο ενίσχυσης της εθνικής οικονομίας.

Στην συστηματική όρθωση εμποδίων εκ μέρους της Αυτοδιοίκησης, παρότι το φαινόμενο συναντάται σε ευρεία κλίμακα, υπάρχουν Περιφέρειες που πρωταγωνιστούν. Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, για παράδειγμα, δεν αρκείται στο να γνωμοδοτεί αρνητικά σε όλες σχεδόν τις επενδύσεις, έχει ζητήσει και επίσημα την αναστολή όλων των διαδικασιών αδειοδότησης και υλοποίησης υποδομών ΑΠΕ μέχρι την ολοκλήρωση του Ειδικού Χωροταξικού (δηλαδή για δύο τουλάχιστον χρόνια), αλλά και τη θεσμοθέτηση αποφασιστικού ρόλου του Περιφερειακού και Δημοτικών Συμβουλίων σχετικά με τις εγκαταστάσεις ΑΠΕ.

Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος έχουν γίνει αποδέκτες διαμαρτυριών και αγανάκτησης επενδυτών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ΑΠΕ. Οι διαμαρτυρίες αυτές έρχονται μετά το κύμα δυσαρέσκειας που είχε δημιουργηθεί με τις παρεμβάσεις του κ. Χατζηδάκη όσον αφορά την έκτακτη εισφορά στις λειτουργούσες μονάδες, στο οποίο είχαν πρωτεύοντα ρόλο μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις του κλάδου.

Η ηγεσία του ΥΠΕΝ δεν θέλει σε καμία περίπτωση να δημιουργηθεί εκ νέου μια καινούργια πηγή υπονόμευσης του επενδυτικού κλίματος της χώρας, καθώς προσβλέπει στην είσοδο κεφαλαίων, τα οποία, όπως δείχνουν οι μαζικές αιτήσεις αδειοδότησης, είναι πράγματι πρόθυμα να προσέλθουν, υπό την προϋπόθεση ωστόσο ότι δεν θα εμπλακούν σε περιπέτειες και γραφειοκρατικές καθυστερήσεις.

Αυτός είναι ο λόγος που σε σύσκεψη της προηγούμενης εβδομάδας ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Αμυράς φέρεται να ξεκαθάρισε προς τους Συντονιστές Αποκεντρωμένων Διοικήσεων ότι η κυβερνητική πολιτική (την οποία καλούνται να εφαρμόσουν) είναι η διευκόλυνση και ανάπτυξη των ΑΠΕ.

Συνεπώς, εάν μια επένδυση ΑΠΕ τηρεί τα νόμιμα, θα πρέπει να εγκρίνεται από τα όργανα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που είναι τα μόνα αρμόδια για την τελική απόφαση, παρά τις πιθανές αρνητικές γνωμοδοτήσεις Δήμων και Περιφερειών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα