Ανοιχτή επιστολή 29 ευρωβουλευτών κατά της φυλάκισης της τουρκάλας Πανεπιστημιακού Füsun Üstel

Με ανοιχτή επιστολή, 29 ευρωβουλευτές από 6 πολιτικές ομάδες καλούν τη διεθνή κοινότητα να ενεργήσει έγκαιρα για την υπεράσπιση των ακαδημαϊκών που διώκονται από το τουρκικό καθεστώς, με αφορμή τη φυλάκιση της Τουρκάλας πανεπιστημιακού Füsun Üstel.

Την επιστολή υπογράφει και ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, και σε αυτή αναφέρεται: «Δηλώνουμε τη βαθύτατη ανησυχία μας αναφορικά με την απόφαση φυλάκισης

των μελών της κίνησης "Ακαδημαϊκοί για την Ειρήνη στην Τουρκία" και ζητούμε από τις τουρκικές αρχές να αποσύρουν τις παράνομες αποφάσεις εκτέλεσης της ποινής τους και να άρουν όλα τα μέτρα κατά της ελευθερίας του λόγου και της ακαδημαϊκής ελευθερίας.

Στις 25 Φεβρουαρίου, το Περιφερειακό Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης απορρίπτοντας την έφεση που είχε ασκηθεί, επικύρωσε την καταδίκη της Πανεπιστημιακού Füsun Üstel. Έτσι, η συνταξιούχος καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Galatasaray, καÜstel, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 15 μηνών επειδή υπέγραψε μια ειρηνευτική αναφορά το 2016.

Μεταξύ των πολυάριθμων ιδιοτήτων της, η κα Üstel είναι διακεκριμένη ακαδημαϊκός ειδικευμένη σε ζητήματα ιθαγένειας και πολιτιστικών σπουδών και υπερασπίστρια των ακαδημαϊκών ελευθεριών στην Τουρκία».

Επισημαίνουν πως με αφορμή τη δημόσια ανακοίνωση εκείνης της αναφοράς των ακαδημαϊκών για την Ειρήνη στην Τουρκία, στις 11 Ιανουαρίου 2016, η Τουρκία διώκει τους ακαδημαϊκούς που την είχαν υπογράψει. 535 ακαδημαϊκοί από εκείνους, είτε απολύθηκαν είτε αναγκάστηκαν να παραιτηθούν από τις πανεπιστημιακές θέσεις τους και να συνταξιοδοτηθούν.

Από αυτούς, 407 παύθηκαν οριστικά από το να μπορούν να απασχοληθούν στον δημόσιο τομέα, υπό το καθεστώς της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που εκδόθηκε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016. Εκατοντάδες ακόμη υπογράφοντες, έχουν υποβληθεί σε διοικητικές έρευνες και εκφοβισμό με αποτέλεσμα να έχουν εγκαταλείψει τα πανεπιστήμια τους στην Τουρκία.

Καθ' υπέρβαση καθήκοντος του δικαστικού συστήματος, το τουρκικό καθεστώς για να τιμωρήσει ακαδημαϊκούς, αντιφρονούντες πολιτικούς, δημοσιογράφους, ακτιβιστές, φοιτητές και δικηγόρους, απέδειξε πώς οι νόμοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καταστολή της αντιπολίτευσης, της ακαδημαϊκής ελευθερίας και κάθε προσπάθειας για αναζήτηση ειρήνης.

Από τις 5 Δεκεμβρίου του 2017, 652 υπογράφοντες ακαδημαϊκοί κατηγορήθηκαν για «διάδοση προπαγάνδας και συγκρότηση τρομοκρατικής οργάνωσης». Μέχρι στιγμής, 137 από αυτούς καταδικάστηκαν είτε για «τρομοκρατική προπαγάνδα» είτε για «βοήθεια και συνέργεια με τρομοκρατική οργάνωση». Η όλη διαδικασία αγωγών που διενεργήθηκε ήταν άδικη και παραβίασε το Σύνταγμα και το βασικό δικαίωμα υπεράσπισής τους, που θα εξασφάλιζε μια δίκαιη δίκη.

Μέχρι σήμερα, οι δικαστικές αποφάσεις ήταν έωλες και αποκάλυψαν την αυθαιρεσία της όλης διαδικασίας. Παρόλα αυτά, οι κατηγορίες εναντίον των Ακαδημαϊκών για την Ειρήνη έχουν παραμείνει οι ίδιες, με τις ποινές φυλάκισης μόνο να ποικίλλουν, κυμαινόμενες από 15 έως 36 μήνες.

Επιπλέον, οι όροι της ποινής διαφέρουν επίσης. Ενώ για 108 ακαδημαϊκούς η καταδίκη τους αναβλήθηκε -πράγμα που σημαίνει ότι θα τεθούν σε αναστολή για τα επόμενα πέντε έτη, για 28 άλλους υπογράφοντες δεν ανεστάλησαν ούτε η κήρυξη ούτε η εκτέλεση της ποινής τους.

Οι υπογράφοντες ευρωβουλευτές είναι οι εξής:

Δημήτρης Παπαδημούλης (GUE/NGL)

Ουαχίντ Καν (S&D)

Έντουαρντ Κούκαν (EPP)

ΜποντίλΒαλέρο (Greens/EFA)

ΜπαρμπαραΣπινέλι (GUE/NGL)

ΦάμπιοΜάσιμοΚαστάλντο (EFDD)

ΑναΓκόμεζ(S&D)

Mαρ-Κριστίν Βερζιά (GUE/NGL)

Αλεξ Μάγιερ (S&D)

ΡεμπέκαΧαρμς (Greens/EFA)

Μπράντο Μπενιφέι (S&D)

ΓίριΠοσπίγιλ (EPP)

Τερέζα Γκρίφιν (S&D)

ΤζούλιΓουόρντ (S&D)

ΖορδίΣολέ(Greens/EFA)

Μπόρις Ζαλά(S&D)

ΠατρίκΛεΥαρίκ (GUE/NGL)

ΤζουντΚίρτον-Ντάρλινγ (S&D)

ΓκεράρντΝτεπρέζ (ALDE)

ΛιουκΦλάναγκαν (GUE/NGL)

Τζον Χάουαρθ (S&D)

ΠαλόμαΛόπεθΜπερμέχο(GUE/NGL)

Χοσέ ΙνάσιοΦαρία(EPP)

Αν-Μαρί Μινέρ (GUE/NGL)

ΕρνεστΟύρτασουν (Greens/EFA)

Ντένις Ντε Γιονγκ (GUE/NGL)

ΤσιάμπαΣόγκορ (EPP)

Μαρτίνα Μίχελς (GUE/NGL)

Κώστας Χρυσόγονος (GUE/NGL).

Keywords
Τυχαία Θέματα