Ανοιχτό ο φάκελος για Παπαγγελόπουλο να επιστρέψει στη Δικαιοσύνη

Δεν είναι απίθανο τελικά να δικαιωθεί η Ντόρα Μπακογιάννη, που εκτιμούσε ότι αρμόδια για να συνεχίσει την έρευνα σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για την υπόθεση Novartis είναι η τακτική Δικαιοσύνη. Και αυτό καθώς η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης που θα προτείνει η Νέα Δημοκρατία,

όπως ανακοίνωσε ο γραμματέας της ΚΟ Σταύρος Καλαφάτης, “θα αξιολογήσει εάν υφίσταται αρμοδιότητα της Βουλής για την άσκηση ποινικής δίωξης για τα υπό διερεύνηση αδικήματα”.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό η επιτροπή να μην μπει στην ουσία της υπόθεσης και να ολοκληρώσει με ταχείς ρυθμούς τις εργασίες της (σε διάστημα 15 ημερών ) καταλήγοντας στην απόφαση να επιστραφεί στην τακτική Δικαιοσύνη ο φάκελος.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Παπαγγελόπουλος δεν είναι βουλευτής και δεν έχει ασυλία. Επομένως το ερώτημα είναι εάν τα αδικήματα για τα οποία θα κατηγορηθεί με την πρόταση της ΝΔ εμπίπτουν ή όχι στο νόμο περί ευθύνης υπουργών. Βεβαίως ο κ.Καλαφάτης δεν αναφέρθηκε στα αδικήματα για τα οποια η ΝΔ θα προτείνει τη σύσταση προανακριτικής. Σύμφωνα με πληροφορίες πιθανόν η πρόταση να αφορά στην ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας και πρόκληση σε τέλεση αδικήματος, αδικήματα που αμφότερα ερμηνεύεται ότι δεν εμπίπτουν στο άρθρο 86 του Συντάγματος (νόμος περί ευθύνης υπουργών).

Κυβερνητικά στελέχη έλεγαν στο News 24/7 ότι ασφαλώς και είναι αναγκαίο να ερευνηθούν τα στοιχεία που υπάρχουν για τον κ.Παπαγγελόπουλο και πως η έρευνα θα φτάσει μέχρι τέλους, αλλά το ποιος είναι αρμόδιος να τη διεξάγει θα φανεί στην κοινοβουλευτική διαδικασία και δε θα το προαποφασίσει το Μαξίμου.

Σε κάθε περίπτωση είναι δεδομένη η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μη μετατραπεί η Βουλη σε βιομηχανία εξεταστικών και προανακριτικών όπως είχε πει στη ΔΕΘ, και στην πραγματικότητα να μην επιτρέψει στο ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα να εμφανίζουν εαυτούς διωκώμενους. Για τον ίδιο λόγο και στον χειρισμό της περίπτωσης του κ.Παπαγγελόπουλου θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή, με την κυβερνητική πλειοψηφία να μη βιάζεται για τη σύνταξη και κατάθεση της πρότασης. Από τη στιγμή που θα κατατεθεί η ψηφοφορία θα πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός 15 ημερών. Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Μητσοτάκης το βράδυ της Κυριακής αναχωρεί για τη Νέα Υόρκη και τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, από όπου θα επιστρέψει στις 29 Σεπτεμβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα