Ανοιχτός σε συγκυβέρνηση και με τη ΝΔ ο Γιώργος;

Αναμένεται να συζητηθεί αρκετά μια αποστροφή του Γιώργου Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Λονδίνο.

«Θα έλεγα ότι δεν πρέπει να επικεντρωθούμε στο με ποιους θα είμαστε μαζί, αλλά το τι θέλουμε να αλλάξουμε στη χώρα και αυτό πρέπει να είναι η πυξίδα του κόμματός μας» είπε ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Πρώτος έσπευσε να σχολιάσει τη συγκεκριμένη θέση

ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ επί προεδρίας του Γ. Παπανδρέου, ο Γιάννης Ραγκούσης «Δηλαδή δεν έχει σημασία για τον ΓΑΠ αν θα είναι στην κυβέρνηση μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Άρα γιατί όχι πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης με την ψήφο του ΓΑΠ…!» έγραψε ο Γ. Ραγκούσης.

Η αλήθεια είναι η τοποθέτηση αυτή του Γιώργου Παπανδρέου, ακόμα και στους πλέον καλόπιστους, αφήνει σοβαρά περιθώρια να αναρωτηθούν αν ισχύει η έως τώρα θέση του ότι «δεν πρόκειται ποτέ να συνεργαστεί με τη δεξιά». Σύμφωνα, μάλιστα, με ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών που δεν έχει διαψευστεί, ο πρώην πρωθυπουργός, πριν τις εσωκομματικές εκλογές, προκειμένου να σταθεί στο πλευρό της Φώφης Γεννηματά είχε θέσει έναν και μοναδικό όρο, να μην υπάρξει συγκυβέρνηση με τη ΝΔ.

Τυχόν αλλαγή θέσης του Γ. Παπανδρέου στο θέμα αυτό και με δεδομένο ότι και ο Δημήτρης Κρεμαστινός έχει κάνει τελευταία πίσω από τις τοποθετήσεις του και αφήνει ανοιχτό το θέμα συνεργασίας του ΚΙΝΑΛ με το πρώτο κόμμα στις εκλογές, μετεκλογικά λύνει τα χέρια της ηγεσίας της Χαριλάου Τρικούπη να προχωρήσει στις κινήσεις που θεωρεί απαραίτητες. Ιδίως εάν δεν υπάρχει αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος και το ΚΙΝΑΛ λάβει σε μια τέτοια περίπτωση την Τρίτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης-εξάλλου, πλην της συμμετοχής σε μια κυβέρνηση υπάρχει και η ψήφος ανοχής, αλλά και οι νέες εκλογές, που αποτελούν μια πρόκληση ιδίως από τη στιγμή που διεξάγονται με απλή αναλογική. Από τη στιγμή, πάντως, που ο Γ. Παπανδρέου αφήνει ανοιχτό το θέμα συνεργασίας και με τη ΝΔ και δεν θέτει βέτο, η ΚΟ του ΚΙΝΑΛ μετά τις εκλογές δεν θα έχει ιδιαίτερα προβλήματα συνοχής, σε οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί ως προς τις κυβερνητικές συνεργασίες.

ΥΓ1: Όσοι γνωρίζουν καλά τις προθέσεις του Γ. Παπανδρέου επιμένουν πως ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει καμιά διάθεση να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος μετά τις εκλογές, σε περίπτωση ενός άσχημου αποτελέσματος. «Ψυχή τε και σώματι είναι αλλού» τονίζουν με νόημα.

ΥΓ2: Οι ίδιοι επιμένουν πως ο πρώην πρωθυπουργός πιστεύει πραγματικά ότι έκανε λάθος που δεν προχώρησε στο δημοψήφισμα το 2011.

ΥΓ3: Όσοι μιλούν για ένα «νέο ¨βρώμικο ‘89¨» ας αφήσουν απέξω τον Κώστα Σημίτη και τον Γιώργο Παπανδρέου. Δεν ήταν και τόσο …φανατικοί οπαδοί της συγκεκριμένης θεωρίας ούτε το 1989, ούτε μετά!!

Keywords
Τυχαία Θέματα