Αντι - ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο μέσω Γαλλίας

Η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, ήταν για τη Νέα Δημοκρατία η ευκαιρία να ξεφύγει από τη... μπογδανιάδα των τελευταίων ημερών, επιστρέφοντας σε μία θετική, “εθνική”, ατζέντα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως στο τέλος της συζήτησης έκρινε ότι δεν μπορούσε να αφήσει αναπάντητες τις επιθέσεις του

Αλέξη Τσίπρα και της Φώφης Γεννηματά και έδειξε οριστικά την πόρτα εξόδου στον Κωνσταντίνο Μπογδάνο:

Από τη στιγμή που ο ίδιος πια και από το βήμα της Βουλής, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει θέση στην ΚΟ της ΝΔ όποιος ξεπερνά τα όρια “ξύνοντας” πληγές του παρελθόντος, δεν μπορεί να ξαναβάλει τελευταία στιγμή στα γαλάζια ψηφοδέλτια το βουλευτή της Α Αθήνας, ο οποίος έτσι κι αλλιώς αναζητεί ήδη άλλη πολιτική στέγη.

Παρόλα αυτά ο κ.Μητσοτάκης δεν άδειασε στην πραγματικότητα τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, που είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής του κ.Μπογδάνου. Ο κ.Γεραπετρίτης είχε αναλάβει, μετά και τις αντιδράσεις της δεξιάς πτέρυγας της ΝΔ, να κλείσει το μάτι στους ψηφοφόρους του κ.Μπογδάνου. Όμως χθες κυβερνητικά στελέχη ξεκαθάριζαν ότι ο κ.Μπογδάνος δεν πρόκειται να συμπεριληφθεί ξανά στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, καθώς εν τέλει η ζημία που προκαλεί τείνει να ξεπερνά τα κέρδη. Και ο πρωθυπουργός επέλεξε να βάλει ο ίδιος μία τελεία, διαπιστώνοντας ότι το θέμα δεν έκλεινε.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Μπογδάνος είχε τεθεί εκτός γαλάζιας λίστας το Φεβρουάριο του 2019, αλλά τελευταία στιγμή πριν τις εκλογές, βρέθηκε ξανά στα ψηφοδέλτια της ΝΔ στο πλαίσιο του περίφημου αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Το μέτωπο αυτό, το οποίο προφανώς ο κ.Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να επανασυστήσει και στις επόμενες εκλογές, χρειάζεται όμως τόσο τις κεντρώες ψήφους, που διώχνει ο κ.Μπογδάνος, όσο και τη σκληρή δεξιά ψήφο. Αντί όμως πλέον να τη φέρουν πρόσωπα, εκτιμάται ότι μπορούν να τη φέρουν οι πολιτικές και τα θέματα.

Το όχι του ΣΥΡΙΖΑ στην αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία αποτέλεσε ένας πρώτης τάξεως επιχείρημα για τη ΝΔ προκειμένου να κρατήσει τους δεξιούς ψηφοφόρους. Αν και βέβαια στο Μαξίμου εκτιμούν ότι στο θέμα της ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων και της συμμαχίας με το Παρίσι απέναντι στην Τουρκία, συμπλέουν οι περισσότεροι πολίτες, ανεξαρτήτως κομματικών τοποθετήσεων, πλην ενός αριστερού πυρήνα που είναι έτσι κι αλλιώς αντίθετος a priori σε τέτοιες κινήσεις.

Ειδικά όμως για το δεξιό κοινό, το μήνυμα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί την “εθνική εξαίρεση”, γιατί την ώρα που η Τουρκία απειλεί ξανά και αμφισβητεί μάλιστα την κυριαρχία νησιών του Αιγαίου με το επιχείρημα της μη αποστρατικοποίησης τους, η αξιωματική αντιπολίτευση στέκεται απέναντι σε μια συμφωνία που θωρακίζει την Ελλάδα. Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι αυτό συνιστά πλήγμα για την ίδια την αξιωματική αντιπολίτευση. Και αντιπαραθέτουν τη στάση του πρωθυπουργού που εξέφρασε τη μεγάλη αγωνία του για την τουρκική απειλή του casus belli, με αυτή του κ.Τσίπρα.

Σημειωτέον ότι ο κ.Μητσοτάκης αντίθετα αναγνώρισε τη στάση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά και του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου ως πιο υπεύθυνη, καθώς ψήφισαν τη συμφωνία εκφράζοντας τις διαφωνίες τους. Όσο για το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ25, ούτως ή άλλως ξεκινούν από εντελώς διαφορετική βάση αντίληψης του θέματος. Μάλιστα ο πρωθυπουργός απέφυγε να επιτεθεί στο ΚΚΕ, ενώ αναγνώρισε στον Γιάνη Βαρουφάκη “ιδεολογική συνέπεια”, θέλοντας να ξυπνήσει μνήμες του 2015 στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ.Μητσοτάκης προσπέρασε δε την κατηγορία του κ.Τσίπρα για “ατζέντα Γεραπετρίτη” και υποχώρηση από τα 12 ναυτικά μίλια, ενώ επικαλέστηκε γενικότερα το διεθνές δίκαιο, θέλοντας να δώσει την εντύπωση πως αν και δεν αναφέρεται στη συμφωνία με τη Γαλλία η εφαρμογή της ρήτρας αμοιβαίας βοήθειας σε περίπτωση εμπλοκής στην ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα, στην πραγματικότητα καλύπτονται και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα