Αντίστροφη μέτρηση για τα οικονομικά μέτρα... της Θεσσαλονίκης

Το οικονομικό επιτελείο έχει μπει στην διαδικασία αναζήτησης μόνιμων και περιορισμένης διάρκειας ή έκτακτων μέτρων που μπορούν να ανακοινωθούν από την Θεσσαλονίκη χωρίς να εκτροχιάσουν τα δημοσιονομικά για αιτίες που δεν άπτονται της αντιμετώπισης των συνεπειών του κορονοϊού.

Παρά την επιθυμία να προχωρήσουν γρήγορα οι μειώσεις των φόρων, οι οποίες ήταν έτοιμες στο τέλος του 2019 για να εφαρμοστούν το 2019, η συνεχιζόμενη πανδημία έχει κατά πάσα πιθανότητα ως επόμενο στάδιο κάνει πολύ δύσκολη

την εξίσωση. Την ίδια ώρα, ενώ δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει οι συνομιλίες με τις Βρυξέλλες για το πρόγραμμα ανάκαμψης, κανείς δεν θέλει να έχουμε παρατηρήσεις για επεκτατικά μέτρα που δεν συνδέονται με την αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης.

Με αυτά τα δεδομένα ως σχεδόν σίγουρο και μόνιμο μέτρο το μόνο, που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να εξαγγελθεί σε λίγες μέρες και να εφαρμοστεί από το 2021, παραμένει η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που θα αποτελέσει κίνητρο για την διατήρηση (αν όχι και την αύξηση) των θέσεων εργασίας.

Στα αμιγώς φορολογικά μέτρα το πρώτο που θα ήθελαν να προχωρήσει είναι μια πρώτη μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης αν και το δημοσιονομικό κόστος που συνεπάγεται θα πρέπει να συμβαδίζει με τις υποχρεώσεις που θα αναλάβει η χώρα για το επόμενο έτος. Το ίδιο και το τέλος επιτηδεύματος. Πάντως επιχειρείται η εξάντληση των περιθωρίων για μια πρώτη έστω μικρή μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Η δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 8% έχει σταματήσει. Η πανδημία του κορονοϊού έχει καθυστερήσει την προσαρμογή των αντικειμενικών τιμών στις εμπορικές και την ένταξη 3500 περιοχών στο σύστημα των αντικειμενικών τιμών. Οι δύο αυτές παρεμβάσεις θα έδιναν τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για να προχωρήσει η εφαρμογή του μέτρου.

Η διατήρηση όμως των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που θεσπίστηκαν στις αρχές του καλοκαιριού, προκειμένου να δοθεί ώθηση στον τουριστικό κλάδο, μπορεί να είναι ένα από τα μέτρα που θα συνεχίσουν να ισχύουν ως το τέλος του χρόνου. Υπενθυμίζεται ότι ο ΦΠΑ έχει μειωθεί έως τις 31 Οκτωβρίου στις μεταφορές προσώπων, σε όλα τα ροφήματα της εστίασης (πλην αλκοολούχων), στο τουριστικό πακέτο και στους κινηματογράφους.

Τέλος οι παρατάσεις στα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και εργαζομένων που ανακοινώθηκαν στο τέλος της εβδομάδας είναι εύκολο να παραταθούν περαιτέρω και μέσα στο 2021 αν το δεύτερο κύμα του κορονοϊού επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση στην πραγματική οικονομία, αφού οι σχετικές δαπάνες καλύπτονται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στο πακέτο της Θεσσαλονίκης θα περιλαμβάνεται καταβολή του 1,4 δισ. ευρώ για τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων που θα δοθούν μάλλον σε δύο δόσεις, μια των Οκτώβριο και μια τον Νοέμβριο. Επίσης στις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού φαίνεται ότι θα περιλαμβάνεται και ανάλογη διευθέτηση και για τις επικουρικές συντάξεις και τα δώρα μάλλον από το 2021.

Πάντως βασικός πυλώνας των εξαγγελιών θα είναι η παροχή ρευστότητας στην οικονομία με παρεμβάσεις που χωρίς την μόχλευση που αναμένεται από τις τράπεζες θα καταστήσει διαθέσιμα κεφάλαια ύψους περίπου 5 δισ.. Από αυτά τα 3,5 δισ. ευρώ από το εγγυοδοτικό πρόγραμμα μέσω της αναπτυξιακής τράπεζας και 1,2 -1,3 δισ. από τον τρίτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής που δεν αποκλείεται να συμπληρωθεί και με ένα τέταρτο κύκλο προς το τέλος του χρόνου.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα