Απεργία για τον συνδικαλιστικό νόμο: Τι αλλάζει, γιατί αντιδρούν οι εργαζόμενοι

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προβαίνουν σήμερα οι εργαζόμενοι ενόψει της ψήφισης του νέου συνδικαλιστικού νόμου που φέρνει η κυβέρνηση.

Ο νέος νόμος φέρνει αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και έρχεται να προστεθεί στις τροπολογίες για τις απολύσεις και τις εργολαβίες που πέρασαν το καλοκαίρι.

Αιχμή του νόμου του υπουργείου Εργασίας είναι η καθιέρωση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για την διεξαγωγή απεργίας.

Η πρώτη παρέμβαση που δρομολογεί το υπουργείο προβλέπει αναλυτικότερα τη δυνατότητα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας ώστε να υπάρχει "ανεμπόδιστη καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στις αρχαιρεσίες και στην άσκηση του σχετικού δικαιώματός τους".

Παράλληλα, διατηρείται η υποχρεωτικότητα παρουσίας του 50%+1 των οικονομικών ενεργών μελών μιας πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης στην γενική συνέλευση, προκειμένου να ληφθεί έγκυρη απόφαση.

Η δεύτερη παρέμβαση θα αφορά τη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού μητρώου για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζόμενων και των εργοδοτών, κάτι που έχει προκαλέσει και τις περισσότερες αντιδράσεις.

Επισήμως, στόχος είναι η οργάνωση ενός μητρώου μελών για κάθε συνδικαλιστική οργάνωση με ακριβή αριθμό συμμετεχόντων σε αυτή και άρα διαφάνεια στη συμμετοχή των συνδικαλιστών σε όλες τις αποφάσεις που λαμβάνονται.

Η τρίτη παρέμβαση σχετίζεται με τη δημιουργία ειδικής ιστοσελίδας, όπου οι συνδικαλιστικές οργανώσεις θα μπορούν να δημοσιοποιούν τις ανακοινώσεις του ηλεκτρονικά, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο της αφισοκόλλησης.

Σημειώνεται πως το υπουργείο έχει δεσμευθεί πως οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν κατόπιν διαβούλευσης με τους εκπροσώπους των συνδικαλιστών.

Στις προγραμματικές δηλώσεις του, ο Γιάννης Βρούτσης είχε ταχθεί υπέρ της στήριξης "του υγιούς και ακηδεμόνευτου συνδικαλισμού" που "συνιστά βασική αντηρίδα της Δημοκρατίας" όπως χαρακτηριστικά είχε δηλώσει. Η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου ήταν μία από τις βασικές εξαγγελίες της ΝΔ προεκλογικά.

Αξίζει εδώ να πούμε πως η αλλαγή της νομοθεσίας για τον συνδικαλιστικό, θα πρέπει να διασφαλίζει το απόρρητο της ψήφου των προσωπικών στοιχείων, αλλά και τη διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας ψηφοφορίας, κάτι που φυσικά αν προχωρήσει, θα κριθεί εκ του αποτελέσματος.

Αντιδρώντας στις αλλαγές ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για έναν νόμο "παρέμβαση στη συλλογική αυτονομία και λειτουργία των συνδικάτων. Οι λεπτομέρειες θα διευκρινιστούν με υπουργικές αποφάσεις και θα καταστεί σαφές ποιοι περιορισμοί τίθενται στη δράση των τελευταίων".

Ακόμη, η αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρει ότι με τις δρομολογούμενες τροποποιήσεις, δίνεται δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας -και για την κήρυξη απεργιών- που μπορεί να δυσκολέψει τη λήψη απόφασης για απεργία ή να δημιουργήσει ζητήματα πιέσεων και χειραγώγησης.

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση θέλει "φακέλωμα" και ασφυκτικό έλεγχο

"Οι αντιδραστικές αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση της ΝΔ στο συνδικαλιστικό νόμο, στόχο έχουν να επιβάλλουν σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς, γιατί αυτό απαιτούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι για τα κέρδη και τις επενδύσεις τους", ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ αντιδρώντας στο σχέδιο νόμου.

"Μάλιστα η νέα επίθεση στο δικαίωμα της απεργίας αποτελεί συνέχεια του νόμου Αχτσιόγλου, αφού στη διάταξη που προβλέπει το "50% συν ένα" για τις συνελεύσεις των σωματείων, το σχέδιο Βρούτση, με πρόσχημα την ενίσχυση της δημοκρατίας, προσθέτει την ηλεκτρονική ψηφοφορία για τις αποφάσεις των συνδικάτων, κάνοντας ακόμα πιο ασφυκτικό το νομοθετικό πλαίσιο.

Σε μια "δημοκρατία" που η κυβέρνηση μπορεί να εκλέγεται χωρίς ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές και να είναι μειοψηφική στο λαό, το να απαιτείται κάτι διαφορετικό για τη λήψη απόφασης για απεργία, σε συνθήκες μάλιστα τρομοκρατίας στους χώρους δουλειάς, είναι μια τεράστια υποκρισία. Υποκριτικά είναι επίσης και τα περί "γνωριμίας με τα συνδικάτα", αφού με το "ηλεκτρονικό μητρώο συνδικαλιστικών οργανώσεων και στελεχών", που σχεδιάζει η κυβέρνηση, επιδιώκει το "φακέλωμα" και τον ασφυκτικό έλεγχο των συνδικάτων.

Οι εργαζόμενοι μπορούν να αποτρέψουν τη νέα επίθεση στα εργατικά συνδικαλιστικά τους δικαιώματα, μπορούν να υπερασπίσουν, να δυναμώσουν τις ζωντανές συλλογικές τους διαδικασίες και τα σωματεία τους, κόντρα στις επιδιώξεις της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων", αναφέρει το ΚΚΕ.

ΑΔΕΔΥ: Η κυβέρνηση προωθεί νέες επώδυνες αλλαγές

Απόφαση για συμμετοχή στη σημερινή απεργία, έχει πάρει η ΑΔΕΔΥ, η οποία στην ανακοίνωσή της, βάζει μεταξύ άλλων στα βασικά της αιτήματα:

"Να μην περάσουν τα νέα αντεργατικά μέτρα και το "αναπτυξιακό νομοσχέδιο", "Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην απεργία και τη συλλογική δράση", "Κατάργηση της τροπολογίας Αχτσιόγλου για το 50%+1 για τη λήψη απόφασης για απεργία και όλων των αντιαπεργιακών νόμων", "Να μην προωθηθούν τα σχέδια ιδιωτικοποίησης της κοινωνικής ασφάλισης".

Διαβάστε εδώ τις αντιδράσεις για την τροποποίηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων

Keywords
Τυχαία Θέματα