Απομονωμένη η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις

Δύσκολα θα αποφύγει την πολιτική απομόνωση η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, που ξεκινά σήμερα στις 15.00 το μεσημέρι να συζητείται στην Επιτροπή Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής. Ό υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, έχει ήδη διαμηνύσει ότι η Νέα Δημοκρατία θα προχωρήσει ακόμη και μόνη της στην ψήφιση, Τα κόμματα της αντιπολίτευσης -έστω και με διαφορετικές «εντάσεις»

κι αποχρώσεις- διακρίνουν έντονο το στοιχείο της ποινικοποίησης της κοινωνικής διαμαρτυρίας.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δεν φαίνεται να πιστεύει ότι το συναινετικό κλίμα αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ψήφιση του νομοσχεδίου. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε χθεσινή του συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ «ασφαλώς επιδιώκουμε ευρύτερη συναίνεση. Αλλά καμιά μεγάλη αλλαγή δεν έγινε με συναίνεση όλα έγιναν με κάποιους αποφασιστικούς πολιτικούς και ανθρώπους, οι οποίοι θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα».

Επισήμανε ότι το νομοσχέδιο «είναι κατά την γνώμη μου απαίτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας του κόσμου» και πρέπει «σιγά-σιγά να βάλουμε και μια τάξη». Αναφερόμενος στην αντιπολίτευση που αντιτίθεται επισήμανε ότι «οι άνθρωποι είναι σε μια άλλη εποχή». Μάλιστα ειδικά για την κριτική που ασκείται για αυτούσια μεταφορά χουντικών διατάξεων στο νομοθέτημα επισήμανε πως «προσπαθούν με φράσεις όπως «χουντικές» να χαρακτηρίσουν μια προσπάθεια πολύ δημοκρατική». Όπως είπε «οι πατέρες αυτού του νομοσχεδίου είναι ο Νίκος ο Αλιβιζάτος, ο Νίκος Μανιτάκης ο συνταγματολόγος και ένας πρώην αρεοπαγίτης» που προχώρησαν σε επεξεργασίες με εντολή του Γιώργου Καμίνη». Διευκρίνισε πάντως πως το νομοθέτημα είναι «περίπου αντιγραφή» εκείνης της πρότασης.

«Έχουμε χουντικά διατάγματα που καμιά κυβέρνηση δεν τόλμησε να προσαρμόσει»

Πάντως ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης δεν αρνήθηκε την ενσωμάτωση διαταγμάτων της περιόδου 1971 – 72 λέγοντας πως «έχουμε σε ισχύ χουντικά διατάγματα που καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε μεταπολιτευτικά να τα προσαρμόσει στο Σύνταγμα του 1975». Υποστήριξε πως «είναι μια προσπάθεια δημοκρατική, γενναία και πολύ προοδευτική». Οι λεπτομέρειες της εφαρμογής της πρόκειται να καθορισθούν με προεδρικό διάταγμα που θα εκδοθεί μετά την ψήφιση του νόμου, με βάση το οποίο -σύμφωνα με τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη «θα βρεθεί ένας τρόπος όλα τα πράγματα να γίνονται σωστά». Συνολικά μάλιστα η κυβέρνηση θεωρεί ότι το νομοθέτημα θα ενισχύσει τους εμπόρους των αστικών κέντρων επισημαίνοντας πώς μέσα στον Ιούνιο έγιναν 53 πορείες.

Θα γελοιοποιηθούν οι εμπνευστές του νόμου

Την κατηγορηματική αντίθεση του αναμένεται να εκφράσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα μια πολιτική διάσταση των στόχων του νομοθετήματος έδωσε ήδη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημειώνοντας χθες στην Βουλή πως αποτελεί προάγγελο για σκληρά μέτρα στην οικονομία. Όπως είπε σε αυτή την προοπτική «απαντάτε με ένα νομοσχέδιο που περιορίζει τις διαδηλώσεις, αυτή είναι η απάντηση του αυταρχισμού. Ξέρετε τι έρχεται, ξέρετε τις αντιδράσεις που θα υπάρχουν».

Ο αρμόδιος για ζητήματα Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Ραγκούσης απέδωσε το νομοθέτημα προσωπικά στον πρωθυπουργό λέγοντας πως η κυβέρνηση «εισηγείται έναν νόμο που είναι προδήλως αδύνατον να εφαρμοστεί και ο οποίος καθημερινά θα γελοιοποιεί τους εμπνευστές του. Δηλαδή τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Χρυσοχοΐδη»

.Ιδιαίτερα σκληρή ήταν η ανακοίνωση του συνδικαλιστικού τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ που κάνει λόγο για «ένα νομοσχέδιο που αποτελεί ουσιαστικά αντιγραφή αντίστοιχου χουντικού νόμου του 1971, η κυβέρνηση δίνει στην αστυνομία την εξουσία και την αρμοδιότητα να κρίνει ποιες συγκεντρώσεις επιτρέπονται και ποιες όχι». Τονίζει πως «προχωράει ακόμα περισσότερο στον αντιδημοκρατικό κατήφορο, καθιερώνοντας “ιδιώνυμο” για την παρουσία σε διαδηλώσεις που δεν έχουν πάρει έγκριση ή δεν έχουν “συμμορφωθεί προς τα υποδείξεις” των αστυνομικών, τιμωρώντας τους διαδηλωτές με ποινή φυλάκισης ενός έτους»

Το ΚΙΝ.ΑΛ

Η οξύτητα των διατάξεων του νομοσχεδίου φαίνεται να προβληματίζει σοβαρά το ΚΙΝ.ΑΛ. Παρά το γεγονός ότι στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες θα εκπροσωπηθεί από τον Γιώργο Καμίνη που είχε καταθέσει ανάλογη πρόταση. Το Κίνημα Αλλαγής θα πάρει σήμερα τις αποφάσεις του. Όμως αν και πιστεύει ότι για το ζήτημα των διαδηλώσεων απαιτείται να υπάρξουν ρυθμίσεις, εκτιμά ότι το νομοθέτημα αποπνέει έντονη διάθεση ποινικοποίησης. Έτσι «δύσκολα» όπως ανέφεραν στελέχη του, θα δώσει θετική ψήφο. Στον αντίποδα αναμένεται να καταθέσει την δική του συνολική πρόταση για το ζήτημα των διαδηλώσεων που θα έχει ως χαρακτηριστικό στοιχείο τον κυρίαρχο ρόλο του δικαστή ώστε – όπως εκτιμά- να υπάρχουν εγγυήσεις για την διασφάλιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων.

ΚΚΕ: Να αποσυρθεί

Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζητά το ΚΚΕ που κάνει λόγο για ακύρωσή του στην πράξη. Σημειώνει ότι το νομοθέτημα «προχωράει, όχι μόνο στην απαγόρευση και τον περιορισμό των διαδηλώσεων, αλλά και γενικά των συγκεντρώσεων. Και μάλιστα αναγνωρίζει τη δυνατότητα πραγματοποίησης αυθόρμητων δημόσιων συναθροίσεων μόνο για γεγονότα “κοινωνικής σημασίας”, προϋπόθεση που μπορεί να ερμηνευθεί κατά το δοκούν κι αυθαίρετα. Αναθέτει στην αστυνομία υπερεξουσίες και διευρύνει τον κατασταλτικό ρόλο του λιμενικού σώματος, καθώς νομιμοποιείται η χρησιμοποίησή του ενάντια στις εργατικές – λαϊκές κινητοποιήσεις. Ανάγει σε ιδιώνυμο αδίκημα τη συμμετοχή σε απαγορευμένη συγκέντρωση – διαδήλωση».

Το Μέρα 25

Την απόσυρση του νομοσχεδίου έχει εδώ και μέρες ζητήσει και το Μέρα 25 σημειώνοντας ότι αποτελεί αναβίωση χουντικών διαταγμάτων. Όπως τονίζει πρόκειται για «αντισυνταγματική προσπάθεια περιορισμού του δικαιώματος του συνέρχεσθαι οφείλει να πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων».

Keywords
Τυχαία Θέματα