Αποζημιώσεις από τη Βρετανία ζητούν Κύπριοι αγωνιστές - Συγκλονίζουν οι περιγραφές των βασανιστηρίων

Συγκλονίζουν οι λεπτομέρειες από τις περιγραφές των βασανιστηρίων που υπέστησαν από Βρετανούς στρατιώτες Κύπριοι αγωνιστές της ΕΟΚΑ του 1955-1959, με βάση τις καταθέσεις που οι ίδιοι έδωσαν σε βρετανικό δικαστήριο.

Τις λεπτομέρειες αυτές φέρνει στο φως η εφημερίδα Metro του Λονδίνου, επικαλούμενη έγγραφα του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βρετανίας, το οποίο εξετάζει την αγωγή 34 αγωνιστών της ΕΟΚΑ

σε βάρος της βρετανικής κυβέρνησης. Οι Κύπριοι αγωνιστές επιδιώκουν να λάβουν αποζημιώσεις από τη βρετανική κυβέρνηση, όπως συνέβη στην περίπτωση 5.000 και πλέον εναγόντων από την Κένυα, που είχαν καταγγείλει βασανιστήρια από τις βρετανικές αποικιοκρατικές δυνάμεις κατά την εξέγερση των Μάο-Μάο τις δεκαετίες του 1950 και 1960.

Ως καταγγελόμενες πρακτικές βασανιστηρίων, από την εφημερίδα περιγράφονται ο βιασμός μιας φοιτήτριας, γρονθοκοπήματα, κλωτσιές, μαστιγώματα και απειλές για αποκοπή γεννητικών οργάνων, βίαιη τοποθέτηση ενός μεταλλικού κουβά στο κεφάλι του θύματος και χτύπημά του με σφυρί, σβήσιμο αναμμένων τσιγάρων στον πρωκτό του θύματος, εικονικούς πνιγμούς, στέρηση ύπνου, βίαιη κατάποση αλατιού, σφίξιμο ενός "σιδερένιου στέμματος" γύρω από το κεφάλι του βασανιζόμενου μέχρι να τρέξει αίμα από τα αυτιά και τα μάτια του, ξυλοδαρμούς που σε μία περίπτωση οδήγησαν σε απώλεια νεφρού, εικονικές εκτελέσεις και τοποθέτηση ενός βασανιζόμενου σε φέρετρο ως απειλή.

Οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ πέτυχαν μια πρώτη διαδικαστική νίκη, όταν το δικαστήριο έκρινε ότι η υπόθεση πρέπει να εκδικαστεί με βάση το βρετανικό και όχι το κυπριακό δίκαιο, το οποίο είναι πιο αυστηρό ως προς την παραγραφή αδικημάτων λόγω παρέλευσης χρόνου.

H οικογένεια ενός από τα θύματα, του Χρήστου Κωνσταντίνου, ζητούν αποζημίωση, ώστε, όπως λένε, ο ίδιος να μπορέσει να έχει μία καλύτερη ποιότητα ζωής, περισσότερα από 60 χρόνια μετά τα τραγικά γεγονότα. Σε δήλωσή τους τα παιδιά του Παύλος Κωνσταντίνου και Ανδρούλα Γιάννη ανέφεραν: Ο πατέρας μας βασανίστηκε από δύο λοχαγούς του βρετανικού στρατού, οι οποίοι πέρασαν από στρατοδικείο και απολύθηκαν εξαιτίας της συμπερίφοράς τους. Στην ηλικία του δεν μπορεί να παραστεί στο δικαστήριο, όμως θυμάται τα φρικτά πράγματα που του συνέβησαν", λένε χαρακτηριστικά.

Όπως δήλωσε ο Kevin Conroy, εκπρόσωπος των εναγόντων: "Οι ενάγοντες παλεύουν για την αναγνώριση των βασανιστηρίων και της καταπάτησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων σε βάρος τους πριν από 60 χρόνια".

"Αυτοί οι άνθρωποι ήταν νέοι τότε, αλλά τώρα είναι γύρω στα 80. Πολλοί από αυτούς υποφέρουν καθημερινά από σωματικά και ψυχικά τραύματα που προκλήθηκαν τότε. Τρεις από αυτούς πέθαναν κατά την διάρκεια της διαδικασίας και προσπαθώντας να φέρουμε εδώ την υπόθεση, ενώ άλλοι δεν είναι πλέον σε θέση να εκπροσωπήσουν τους εαυτούς τους".

Τώρα, θα πιέσουμε για την εκδίκαση αυτής της υπόθεσης και για να βεβαιωθούμε ότι η δικαιοσύνη θα αποδοθεί".

Keywords
Τυχαία Θέματα