ΑΠΘ: Μικρότερη η αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες στη Θεσσαλονίκη

Αύξηση μεν, αλλά με σαφώς μικρότερους ρυθμούς, των κρουσμάτων κορωνοϊού στην πόλη τις επόμενες μέρες «δείχνουν» οι αναλύσεις των λυμάτων που διενεργεί η επιστημονική ομάδα του ΑΠΘ.

Αυτό ανέφερε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, κατά την ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας στην πόλη

σύμφωνα με το voria.gr.

Ο κ. Παπαϊωάννου επισήμανε ότι το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου διαπιστώθηκε αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα, όχι όμως τόσο επιθετική όσο αυτή που παρατηρήθηκε τα δύο δεκαπενθήμερα του Οκτώβρη, γεγονός που δίνει αισιοδοξία ότι μέχρι τέλος του μήνα θα υπάρξει μείωση της καμπύλης της πανδημίας.

Ο πρύτανης τόνισε πως είναι απολύτως απαραίτητο να σταματήσει κάθε κοινωνική επαφή. «Αν υποτεθεί ότι έχουμε έναν θετικοποιημένο 25χρονο και έναν θετικοποιημένο 60χρονο, το ιικό φορτίο είναι μεγαλύτερο στον νεαρότερο. Γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να σταματήσει τουλάχιστον γι’ αυτό το διάστημα οποιαδήποτε κοινωνική επαφή που δεν χρειάζεται», ανέφερε και εξέφρασε την ελπίδα ότι τα αποτελέσματα των αυριανών μετρήσεων και αυτών της Παρασκευή να δείξουν ότι πιθανόν την άλλη εβδομάδα θα αρχίσει μία επιπέδωση, η οποία θα αντικατοπτριστεί τρεις – τέσσερις μέρες μετά. «Στα τέλη Νοεμβρίου θα πρέπει να φτάσουμε για να μιλάμε για καθοδική πορεία της καμπύλης», τόνισε.

Ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε επίσης ότι η επιστημονική ομάδα του ΑΠΘ προσανατολίζεται στον διαχωρισμό του Πολεοδομικού Συγκροτήματος σε 3 – 4 σημεία, ώστε να γίνεται ξεχωριστή συλλογή δειγμάτων και να υπάρχει επιδημιολογική εικόνα της κάθε περιοχής.

Σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάχτυλος, ανέφερε πως από την ξεχωριστή ανάλυση λυμάτων θα πρέπει να προκύψουν διαφορετικές δράσεις ανά περιοχή και όχι διαφορετικά μέτρα. “Για παράδειγμα, δεν μπορεί να έχει άλλο όριο κυκλοφορίας η μία περιοχή και άλλο η άλλη. Αλλά να υπάρχει πιο στοχευμένος έλεγχος με πιο εκταταμένες δειγματοληψίες ή άλλου είδους δράσεις”.

Την εκτίμηση ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση των κρουσμάτων από το τέλος αυτής της εβδομάδας και την επόμενη σημάδια αποκλιμάκωσης και στις ΜΕΘ εξέφρασε ο διευθυντής του εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στο ζήτημα της μακροπρόθεσμης διαχείρισης της πανδημίας, επισημαίνοντας ότι θα μπορούσαν να εφαρμοστούν κυλιόμενα lockdown υπό περιορισμούς.

«Στον βαθμό που μπορούμε να το εφαρμόσουμε θα μπορούσε να μας οδηγήσει με ασφάλεια στον Μάρτιο. Μιλάω για διαχειρίσιμα κρούσματα που θα αυξομειώνονται σε λογικές τιμές και ασφάλεια του συστήματος δημόσιας υγείας», ανέφερε κάνοντας λόγο για έναν σχετικό αριθμό νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ κάτω ή περίπου στους 200.

Ο κ. Σαρηγιάννης επισήμανε ότι εξετάζονται κι άλλα σενάρια και αναλύονται διάφορες λύσεις, τονίζοντας πως το τι κάνουμε τώρα και το επόμενο διάστημα θα επηρεάσει το τι θα συμβεί στο μέλλον.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ LOCKDOWN: Τι ισχύει για τους νέους περιορισμούς ΕΡΓΑΣΙΑ: Τι ισχύει για το επίδομα αναστολής και τα επιδόματα ανεργίας ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ: Που στέλνω SMS και οι κωδικοί - Με τεστ η είσοδος στη χώρα ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ: Ποιες επιχειρήσεις κλείνουν και ποιες μένουν ανοιχτές ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: Η επιδημία στην Ελλάδα σε αριθμούς ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ: Πόσα άτομα επιτρέπονται σε αυτοκίνητα IX, και ταξί Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ: Δείτε LIVE χάρτη με την εξέλιξη του κορονοϊού

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΑΠΘ, 5 - 10, Θεσσαλονίκη, Νοεμβρίου,apth, 5 - 10, thessaloniki, noemvriou