Αρ. Φλώρος: Η ποινή πέντε ετών και οι "ανοιχτές" υποθέσεις

Ελεύθερος, έχοντας εκτίσει το σύνολο της ποινής του για την υπόθεση της Energa - Hellas Power, είναι ύστερα από την απόφαση του Πενταμελούς Εφετών Κακουργημάτων, ο Αρ. Φλώρος, ο οποίος ήδη από τον περασμένο Ιούλιο είχε αποφυλακιστεί με εγγύηση 50.000 ευρώ. Ο καταδικασθείς σε πέντε χρόνια φυλάκισης (από την ποινή κάθειρξης 21 ετών που του είχε επιβληθεί πρωτόδικα), ο οποίος για χρόνια αποτέλεσε πρωταγωνιστικό πρόσωπο σε μια σειρά από υποθέσεις,

μπορεί πια να κυκλοφορήσει στα παλιά του στέκια, με λιγότερες ποινικές εκκρεμότητες.

Σε αυτό συνέβαλε ο νέος Ποινικός Κώδικας, κυρίως η απόφαση να καταργηθούν οι επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (ν. 1608/50), ο οποίος όριζε ότι οι καταδικασθέντες που ενέπιπταν σε αυτόν αντιμετώπιζαν ακόμη και ισόβια κάθειρξη. Η ακύρωση των επίμαχων διατάξεων σε συνδυασμό με τις αλλαγές στις ποινές που επιβλήθηκαν στα αδικήματα που αποδόθηκαν στον Αρ. Φλώρο έπαιξαν καταλυτικό ρόλο. Όπως και το γεγονός ότι το δικαστήριο αναγνώρισε συνολικά τρία ελαφρυντικά στον καταδικασθέντα, αυτά της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη, του σύννομου πρότερου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη (σ.σ. Για τα δύο δεν είχε λόγο, αφού ήδη είχαν χορηγηθεί πρωτόδικα), με αποτέλεσμα η ποινή του να κυμαίνεται μεταξύ των 2 ετών φυλάκισης και των οκτώ χρόνων κάθειρξης.

Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, με πρόεδρο τον εφέτη Τσιμπέρη -γνωστό σε διάφορες υποθέσεις που απασχόλησαν την κοινή γνώμη, όπως το εφετείο για τη δολοφονία του Σ. Λουκμάν και τη δίκη του Ηλ. Κασιδιάρη, για ληστεία, για την οποία αθωώθηκε και άλλες- έκρινε ότι στον Αρ. Φλώρο έπρεπε να επιβληθεί ποινή φυλάκισης πέντε ετών με αναστολή. Τέλος, όπως ήταν αναμενόμενο, ήρε και το πάγωμα των λογαριασμών του, ύψους εκατομμυρίων ευρώ, όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις.

Οι "ανοιχτές υποθέσεις"

Πλέον, ο Αρ. Φλώρος, που με τον Β. Μηλιώνη (πρωτοδίκως είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης δέκα ετών και χθες αθωώθηκε) έγιναν τα πιο διάσημα «golden bοys», έχει «ανοιχτές» ακόμη δύο δικογραφίες. Η πρώτη φορά στα πλαστά πιστοποιητικά τα οποία φέρεται να χρησιμοποίησε προκειμένου να πετύχει την αποφυλάκισή του από το αρμόδιο συμβούλιο Χαλκίδας όπου κρατείτο. Πρόκειται, ίσως, για την πιο επεισοδιακή αποφυλάκιση, αν σκεφτεί κανείς ότι διήρκησε μόλις μερικές ώρες, αφού σχεδόν αμέσως ο Αρ. Φλώρος επέστρεψε στη φυλακή, με την απόφαση για υφ’ όρων απόλυση λόγω αναπηρίας να αναιρείται. Σε βάρος του ιδίου και ακόμη 16 ατόμων, έχουν ασκηθεί διώξεις, ενώ ανακριτής ελέγχει αν υπήρξε εγκληματική οργάνωση που εξέδιδε σε κρατούμενους πλαστά πιστοποιητικά για να περάσουν την έξοδο των φυλακών.

Η δεύτερη υπόθεση αφορά στην απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του δικηγόρου της ΛΑΓΗΕ, Γ. Αντωνόπουλου. Ήδη ο Αρ. Φλώρος έχει καταδικαστεί από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο σε ποινή κάθειρξης 13 ετών για ηθική αυτουργία. Η απόφαση είχε ληφθεί ομόφωνα, με το σκεπτικό ότι είχε πείσει τους Αλβανούς Ντόλτσε Όλντι και Μπάκο Αμπέρ -καταδικάσθηκαν σε κάθειρξη 22 και 23 ετών αντίστοιχα- να προχωρήσουν στην εγκληματική πράξη. Ωστόσο, και αυτή η δικογραφία φαίνεται πως περιπλέκεται πλέον ακόμα περισσότερο, αν και όλα θα αποσαφηνιστούν με το νέο έτος, οπότε έχει προσδιοριστεί η δίκη σε δεύτερο βαθμό.

Πάντως, η ελληνική Δικαιοσύνη φαίνεται να λαμβάνει σοβαρά υπόψη τα λεγόμενά του Αρ. Φλώρου, ο οποίος έχει καταθέσει ως μάρτυρας στην. υπόθεση. Αποκαλούμενη «μαφία των φυλακών», αν σκεφτεί κανείς ότι έχουν ληφθεί σοβαρά υπόψη οι καταγγελίες του ότι δεχόταν οικονομικό εκβιασμό, ο οποίος φαίνεται να οδήγησε στην τραγική δολοφονία του δικηγόρου του, Μιχ. Ζαφειρόπουλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα