Αρχίζει το Ραμαζάνι: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον ιερό μήνα των Μουσουλμάνων

Το Ραμαζάνι, εκ του τουρκικού "ραμαζάν" ή του αραβικού "ραμαντάν", ξεκινά από σήμερα και αποτελεί την σημαντικότερη θρησκευτική γιορτή - νηστεία του μουσουλμανικού κόσμου. Ο ένατος μήνας του ισλαμικού ημερολογίου, συμπίπτει με την περίοδο που δόθηκε το Κοράνι στους ανθρώπους, σύμφωνα με την μουσουλμανική παράδοση. Είναι μιας περίοδος εντατικής προσευχής, νηστείας, εσωτερικής αναζήτησης και προσφοράς προς τον πλησίον και ένας από τους πέντε πυλώνες του Ισλάμ.

Πόσοι όμως από εμάς γνωρίζουν

τι ακριβώς πρεσβεύει το Ραμαζάνι, τι συμβολίζει για τους πιστούς και πώς βιώνουν αυτή την "ιερή" περίοδο στην καθημερινότητά τους; Στο κείμενο που ακολουθεί θα βρείτε όλες τις βασικές απαντήσεις για αυτό τον τόσο ξεχωριστό μήνα στη ζωή των μουσουλμάνων.

Γιατί νηστεύουν οι μουσουλμάνοι;

Η νηστεία, σύμφωνα με τους μουσουλμάνους, φέρνει τον πιστό πιο κοντά στο Θεό, λειτουργώντας ταυτόχρονα ως υπενθύμιση για τα δεινά που υποφέρουν οι μη προνομιούχοι σε τούτο τον κόσμο. Ως εκ τούτου, η παράδοση των ημερών δεν περιορίζεται μόνο στην αποχή από το φαγητό. Πολλοί μουσουλμάνοι, κατά το Ραμαζάνι, κάνουν δωρεές και φιλανθρωπίες, ή προσφέρουν φαγητό στους μη έχοντες. Το Ραμαζάνι λειτουργεί παράλληλα ως μία "άσκηση" εγκράτειας και αυτοπειθαρχίας, καθώς οι πιστοί απέχουν από πολλές καθημερινές συνήθειες, όπως ο πρωινός καφές, το κάπνισμα, κ.λπ. Κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα, πολλοί πιστοί ντύνονται πιο σεμνά και επισκέπτονται συχνότερα τα τζαμιά για να προσευχηθούν.

Η νηστεία στο Ραμαζάνι αποτελεί έναν από τους πέντε "πυλώνες" του Ισλάμ, μαζί με τη διακήρυξη της πίστης, την καθημερινή προσευχή, την ελεημοσύνη και το προσκύνημα στην Μέκκα.

Πώς νηστεύουν οι μουσουλμάνοι;

Κατά το Ραμαζάνι, οι μουσουλμάνοι οφείλουν να νηστεύουν από την ανατολή έως τη δύση του ήλιου, ενώ ακόμη και μια γουλιά νερό ή μια "τζούρα" τσιγάρου είναι αρκετά για να "ακυρώσουν" τη νηστεία.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο η αποχή από το φαγητό και το νερό που χαρακτηρίζουν την περίοδο της νηστείας. Μουσουλμάνοι κληρικοί, συστήνουν επίσης την αποχή από το σεξ κατά τη διάρκεια της ημέρας, την αποφυγή καυγάδων και ανταλλαγής ύβρεων, καθώς και την αποχή από το κουτσομπολιό.

Οι πιστοί καλούνται να προσεύχονται πέντε φορές την ημέρα, ενώ λίγο πριν ξεκινήσει η καθημερινή ολοήμερη νηστεία, το "Σουχούρ", ένα γεύμα που αποτελείται από υπέρ - τροφές, κατά κύριο λόγο χουρμάδες, τους εξασφαλίζει την απαιτούμενη ενέργεια για να αντέξουν στη διάρκεια της ημέρας.

Κι αφού διακοπεί η νηστεία;

Η πρώτη γουλιά νερού μετά τη δύση του ήλιου, είναι ίσως η πιο αναμενόμενη στιγμή της ημέρας. Μετά την προσευχή ακολουθεί το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας, το "Ιφτάρ". Είναι οι στιγμή που οι πιστοί μπορούν να απολαύσουν το φαγητό, συντροφιά με οικογένεια και φίλους. Εκτός από "κοινωνικό γεγονός" όμως, είναι και μία υπέροχη γαστρονομική περιπέτεια. Και πάλι οι υπερ-τροφές έχουν την τιμητική τους. Όσο για τους λιγότερο προνομιούχους, πολλά τζαμιά και φιλανθρωπικές οργανώσεις διοργανώνουν δωρεάν γεύματα, προκειμένου όλοι να κλείσουν με γεμάτο στομάχι και συντροφιά άλλων ανθρώπων μια δύσκολη ημέρα.

Εξαιρείται κανείς από τη νηστεία;

Λίγο πολύ ισχύει ότι και στη χριστιανική παράδοση. Από τη νηστεία της περιόδου μπορούν να εξαιρεθούν τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι, ασθενείς και οδοιπόροι, καθώς και οι έγκυες ή οι γυναίκες που έχουν περίοδο. Σημειώνεται ότι ασθενείς και οδοιπόροι οφείλουν να συμπληρώσουν τις "χαμένες" μέρες νηστείας μόλις γίνουν καλά ή φτάσουν στον προορισμό τους.

Προσοχή όμως! Όλοι οι υπόλοιποι, συμπεριλαμβανομένων και των μη μουσουλμάνων, σε ορισμένες χώρες (όπως η Σαουδική Αραβία) μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με φυλάκιση ή χρηματικό πρόστιμο, αν "συλληφθούν" να τρώνε στη διάρκεια της ημέρας.

Πώς τελειώνει το Ραμαζάνι;

Η πιο σημαντική και ιερή νύχτα του χρόνου έρχεται προς το τέλος του ιερού μήνα. Πρόκειται για την "Λεϊλάτ αλ - Καντρ" (Η Νύχτα του Πεπρωμένου). Σύμφωνα με την παράδοση, είναι η νύχτα κατά την οποία ο αρχάγγελος Γαβριήλ αποκάλυψε τους πρώτους στίχους από το Κοράνι στον Μωάμεθ. Για τους πιο πιστούς μουσουλμάνους αυτή είναι η κορυφαία στιγμή της περιόδου.

Το Ραμαζάνι ακολουθείται από μια τριήμερη γιορτή, την "Αίντ αλ Φιτρ" (Γιορτή της διακοπής της νηστείας". Το κλίμα είναι πλέον εορταστικό και στα παιδιά προσφέρονται δώρα, νέα ρούχα, ή μετρητά από τους μεγαλύτερους. Η γιορτή αυτή ξεκινά το πρωί της πρώτης ημέρας με μια ειδική προσευχή και συνεχίζεται με τραπέζια, εορταστικές εκδηλώσεις και ανταλλαγές δώρων.

Keywords
Τυχαία Θέματα