Αθήνα καλεί ΝΑΤΟ να πάρει θέση για τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης

Τη σαφή καταδίκη της συμφωνίας Τουρκίας- Λιβύης, η οποία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας θα ζητήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το ΝΑΤΟ κατά τη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα καταγγείλει στις επαφές του με τους ηγέτες των συμμάχων χωρών την παραβατική

και απρόβλεπτη συμπεριφορά της επίσης συμμάχου στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ Άγκυρας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι το μόνο προβλέψιμο στις κινήσεις της Τουρκίας είναι η σταθερή παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Ο κ.Μητσοτάκης εξάλλου από το συνέδριο της ΝΔ την Κυριακή είχε διαμηνύσει ότι: “Μια συμμαχία δεν μπορεί να στέκεται αδιάφορη όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το διεθνές δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά αλλού μέλους της”. Και είχε τονίσει πως: “Η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί κατάφωρα την πατρίδα μας που ουδέποτε επιδίωκε την ένταση στην περιοχή μας. Ξέρει όμως να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα.”

Το ΝΑΤΟ καλείται λοιπόν να εγκαταλείψει την πάγια τακτική των ίσων αποστάσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με τη χώρα μας να έχει ως προς αυτό ισχυρό σύμμαχο τη Γαλλία, καθώς ο πρωθυπουργός είχε θέσει το ζήτημα της συμφωνίας Τουρκίας- Λιβύης σε μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με το Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν την Παρασκευή.

Το Παρίσι υπενθυμίζεται ότι στηρίζει τον Χάφταρ έναντι της αναγνωρισμένης από την ΕΕ κυβέρνησης υπό τον πρωθυπουργό Φαγιέζ Αλ Σαράτζ, ο οποίος και υπέγραψε τη συμφωνία με την Τουρκία. Όμως ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης και διοικητής του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) μπήκε στο στόχαστρο των ΗΠΑ, με Αμερικανούς αξιωματούχος να του ζητούν να παραιτηθεί από τις αξιώσεις του στην Τρίπολη, λόγω πληροφοριών ότι έχει λάβει βοήθεια από το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σβήνουν το Καστελόριζο από το χάρτη σε αντίποινα για την οριοθέτηση ΑΟΖ με Αίγυπτο

Εν τω μεταξύ και μετά τις ανακοινώσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια για οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αμφισβητεί ότι το Καστελόριζο έχει υφαλοκρηπίδα και υποστηρίζει ότι τα ελληνικά νησιά δεν μπορούν να δημιουργήσουν περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας.

Μάλιστα σε ανάρτησή του στο Twitter, ο πρέσβης Çağatay Erciyes, Γενικός Διευθυντής Ναυτιλίας και Αεροπορίας του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, δημοσίευσε χάρτη με σημεία της "οριοθέτησης" με τη Λιβύη, από τον οποίο έχει “εξαφανίσει” το Καστελόριζο.

Η Άγκυρα συνεχίζει λοιπόν στην τακτική των μαξιμαλιστικών διεκδικήσεων με στόχο να αποσπάσει στη διαπραγμάτευση όσο περισσότερα μπορεί και απώτερο πασιφανή σκοπό τη συνεκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών της Ανατολικής Μεσογείου.

Πολλοί στην Αθήνα πάντως πιστεύουν ότι αν και σαφώς η τουρκική αυξανόμενη προκλητικότητα αποτελεί μείζον ζήτημα, η συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης δεν είναι τόσο σοβαρή όσο φαίνεται, καθώς η αφρικανική χώρα ενδέχεται σε ένα μήνα να έχει άλλη κυβέρνηση.

Η ελληνική διπλωματία συνεχίζει την πίεση και στη Λιβύη, με τον κ.Δένδια να διαμηνύει στον Λίβυο πρέσβη ότι εάν δεν ενημερώσει τη χώρα μας για το ακριβές περιεχόμενο της συμφωνίας μέχρι την Παρασκευή θα κυρηχθεί persona non grata και θα του ζητηθεί να εγκαταλείψει τη χώρα.

Σημειωτέον ότι από τα δύο μνημόνια που φέρεται να συμπεριλαμβάνει η συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης, αυτό περί στρατιωτικής συνεργασίας είναι πολύ πιθανό να παραβιάζει το εμπάργκο που έχει επιβληθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας στη μεταφορά όπλων στη Λιβύη.

Η ΕΕ εν τω μεταξύ έχει ήδη καταδικάσει διπλωματικά τη συμφωνία Τουρκίας Λιβύης. Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κάλεσε χθες την Άγκυρα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας, “καθώς και να αποφεύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια που θα μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις καλής γειτονίας ή την ειρηνική διευθέτηση διαφορών, όποιες κι αν είναι αυτές".

Εξάλλου ο πρωθυπουργός χθες στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα που πραγματοποιείται στη Μαδρίτη, παρουσία της νέας προέδρου της Κομισιόν Ursula von der Leyen και του νέου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, επισήμανε προς τους Ευρωπαίους εταίρους τη σημασία συνολικά για την Ευρώπη της αξιοποίησης των πηγών φυσικού αερίου της Ανατολικης Μεσογείου και άρα την ανάγκη να μπει φρένο στην τουρκική προκλητικότητα.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο τετ α τετ Μητσοτάκη- Ερντογάν στο Λονδίνο

Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο ο κ.Μητσοτάκης να έχει συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο και με τον ίδιο τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Δεν έχουν προγραμματιστεί διμερείς συναντήσεις του με Μακρόν και Μέρκελ, αν και στις Συνόδους συχνά πραγματοποιούνται συζητήσεις “στα όρθια” μεταξύ ηγετών. Σε κάθε περίπτωση αύριο ο πρωθυπουργός θα παραστεί μαζί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε γεύμα όπου θα παρακαθίσουν επίσης οι ηγέτες της Εσθονίας, της Λεττονίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Λιθουανίας, της Βουλγαρίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, δηλαδη οι ηγέτες των χωρών που εισφέρουν πάνω από 2% του προϋπολογισμού τους στη συμμαχία. Και εν τω μεταξύ “κλείδωσε” η επίσημη επίσκεψη του κ.Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και το τετ α τετ με Τράμπ στις 7 Ιανουαρίου, με το Λευκό Οίκο στη σχετική ανακοίνωση να επισημάνει τη σημασία της Ελλάδας ως συμμάχου στο ΝΑΤΟ και να αναφέρει ότι στην ατζέντα θα είναι Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειος.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποιος χθες ενημέρωσε και τους εκπροσώπους των κομμάτων για τις εξελίξεις, δεν θα μεταβεί από σήμερα στο Λονδίνο αλλά θα κάνει μία στάση στις Βρυξέλλες όπου θα συναντηθεί με τον νέο Υψηλό Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας, Josep Borrell, ζητώντας πιο δραστική παρέμβαση της Ευρώπης απέναντι στην Τουρκία, και αύριο θα βρεθεί στην πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου. Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύσει επίσης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η διευθύντρια του διπλωματικού του γραφείου Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και ο μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας μας στο ΝΑΤΟ Σπύρος Λαμπρίδης.

Το πρόγραμμα Μητσοτάκη σήμερα στο Λονδίνο

-Στις 12.00 ώρα Ελλάδας ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με διεθνείς επενδυτές.

-Στις 19.15 ώρα Ελλάδας ο κ. Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι - Μητσοτάκη, θα παραστεί σε δεξίωση που παραθέτει η Βασίλισσα Ελισάβετ στους ηγέτες του ΝΑΤΟ στο Buckingham Palace.

-Στις 21.30 ώρα Ελλάδας ο πρωθυπουργός και η σύζυγός του θα παρακαθίσουν σε δείπνο στην πρωθυπουργική κατοικία (Downing Street) που παραθέτει ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Boris Johnson.

Keywords
Τυχαία Θέματα