Μπαντ Ντουάιερ: Ο πολιτικός που αυτοκτόνησε σε ζωντανή μετάδοση

Ήταν 22 Ιανουαρίου του 1987. Ο Μπαντ Ντουάιερ αυτοκτονούσε με το περίστροφό του μπροστά στις κάμερες και ο κόσμος όλος, σοκαρισμένος, αναρωτιόταν αν τελικά η δημοσιογραφία έχει όρια, και αν ναι, ποια είναι αυτά.

Την αυτοκτονία του αμερικανού πολιτικού παρακολούθησαν live εκατομμύρια άνθρωποι, ακόμη και μικρά παιδιά που ήταν σπίτι καθώς τα περισσότερα σχολεία των ΗΠΑ ήταν κλειστά, όχι

λόγω μιας πανδημίας σαν τη σημερινή, αλλά λόγω του κύματος χιονιά που σάρωνε τις Πολιτείες.

Ο Ντουάιερ ήταν γερουσιαστής στη Πενσυλβάνια και ετοιμαζόταν για το υπουργείο Οικονομικών. Το όνομά του ενεπλάκη σε υπόθεση δωροδοκίας, όταν κατηγορήθηκε ότι έλαβε 300.000 δολάρια για να βοηθήσει επιχειρηματία να πάρει εργολαβία στην εν λόγω Πολιτεία. Η εμπλοκή του έγινε μετά από ανώνυμη επιστολή με τον πολιτικό να διατείνεται ότι ήταν αθώος.

Δικάστηκε με προτεινόμενη ποινή την παραδοχή της ενοχής για χρηματισμό και κάθειρξη πενταετίας. Ωστόσο ο Ντουάιερ συνέχισε να ισχυρίζεται ότι ήταν αθώος. Εν τέλει, καταδικάστηκε τελεσίδικα σε 55 χρόνια φυλάκισης και χρηματικό πρόστιμο 300.000 δολαρίων.

Στις 22 Ιανουαρίου του 1987 παραχώρησε συνέντευξη Τύπου για την όλη υπόθεση, ενώ την επόμενη ημέρα θα έπρεπε να παρουσιαστεί στη φυλακή. Η συνέντευξη έγινε στις 11 το πρωί με δημοσιογράφους να κατακλύζουν την αίθουσα. Επανέλαβε πως ήταν αθώος και πως δεν σκόπευε να υποβάλλει παραίτηση. Κατηγόρησε δε το δικαστήριο λέγοντας πως είναι θύμα πλεκτάνης.

Ο τελευταίος λόγος του, πριν την αυτοκτονία:

Μόλις τελείωσε την ομιλία του έβγαλε τρεις φακέλους από την τσάντα του και τους έδωσε στον γραμματέα του. Στη συνέχεια παρουσίασε έναν τέταρτο που περιείχε ένα Μάγκνουμ 357. Εμφάνισε το όπλο και ζήτησε να βγουν από την αίθουσα. Έβαλε το όπλο στο στόμα του και πάτησε τη σκανδάλη. Πέντε τηλεοπτικά συνεργεία, είχαν παραμείνει στην αίθουσα και κατέγραψαν την αυτοκτονία on camera.

H αυτοκτονία άνοιξε την ατζέντα της συζήτησης για την ηθική στη δημοσιογραφία, με τα μεγάλα δίκτυα να προβληματίζονται σχετικά με το αν θα έπρεπε να προβάλλουν τα πλάνα ή όχι. Καθηγητές επικοινωνίας απάντησαν πως οι υπεύθυνοι θα πρέπει να δίνουν περισσότερη σημασία στον ψυχολογικό αντίκτυπο της είδησης, παρά στα νούμερα. Το 2010 κυκλοφόρησε το ντοκιμαντέρ "Honest Man: The Life of R. Budd Dwyer". Έμεινε στην ιστορία ως "ο έντιμος πολιτικός" που έφερε το επάγγελμα της δημοσιογραφίας προ των πιο ευαίσθητων και λεπτών ορίων της.

Η αυτοκτονία καρέ-καρέ όπως την κατέγραψε ο φακός του Associated Press:

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα