Μπενουά Κερέ: Η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει τη νομισματική πολιτική

Η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει "με τον ένα ή τον άλλο τρόπο" τη νομισματική πολιτική. Η επιτυχία ή αποτυχία της ανθρωπότητας στη διατήρηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας σε διαχειρίσιμα επίπεδα, θα αποτελέσει αργά ή γρήγορα λόγο δράσης της ΕΚΤ, προειδοποιεί ο Μπενουά Κερέ, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Η κλιματική αλλαγή δεν είναι μια θεωρία. Είναι γεγονός και αναμένεται ότι θα επηρεάσει τη νομισματική

πολιτική με τον ένα ή τον άλλο τρόπο», τόνισε ο Κερέ, μιλώντας σε συνέδριο για την πράσινη ανάπτυξη που διοργανώθηκε από την Deutsche Bundesbank και το Συμβούλιο για τις οικονομικές πολιτικές στο Βερολίνο. «Η κλιματική αλλαγή θα ασκήσει πιέσεις, αυξάνοντας τις τιμές των τροφίμων, ενώ οι τυφώνες και οι πλημμύρες θα καταστρέφουν την ικανότητα παραγωγής, αυξάνοντας τις τιμές εισροών και των εκροών της παραγωγικής διαδικασίας. Επίσης, η κλιματική αλλαγή θα καταστήσει ορισμένες περιοχές του κόσμου λιγότερο κατοικήσιμες, προκαλώντας μετανάστευση που θα έχει ως αντίκτυπο αύξηση των μισθών και πληθωρισμού στις χώρες υποδοχής, κάτι που έχει βιώσει η Γερμανία τα τελευταία χρόνια», τόνισε ο Κερέ και προειδοποίησε ότι και «στο πιο επιθυμητό αποτέλεσμα, κατά το οποίο η ανθρωπότητα ανταποκρίνεται επιτυχώς έναντι της κλιματικής αλλαγής, οι επιπτώσεις για τη νομισματική πολιτική ενδέχεται να είναι ομοίως σοβαρές, ιδίως αν η συνδεόμενη μετατόπιση του ενεργειακού μείγματος μεταβάλει τις τιμές σε τέτοια έκταση που να δημιουργεί κινδύνους μεσοπρόθεσμης αποσταθεροποίησης των προοπτικών του πληθωρισμού».

Οι καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής - και οι οικονομικές ανακατατάξεις από μια απότομη εναλλαγή προς οικονομία χαμηλών εκπομών άνθρακα - θα γίνουν αισθητές σε μια μεγαλύτερη περίοδο από τον ορίζοντα τριών έως δέκα ετών που χρησιμοποιείται στην οικονομική βιομηχανία, προειδοποίησε ο Μαρκ Κάρνει, διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας. Με άλλα λόγια, αν η κλιματική αλλαγή γίνει καθοριστικός παράγοντας για την οικονομική σταθερότητα, μπορεί να είναι ήδη πολύ αργά, είπε ο Κάρνει.

Στο ίδιο μήκος κύματος η προειδοποίηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου (ESRB), του Ευρωπαϊκού συμβουλευτικού σώματος που δημιουργήθηκε κατά την οικονομική κρίση του 2008. Σε έκθεση που δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο του 2016, το ESRB προειδοποιούσε σχετικά με τους κινδύνους μιας μετακίνησης υπερβολικά αργά και απότομα προς την οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα. «Μια ξαφνική τέτοια μετάβαση ενδεχομένως να πλήξει το ΑΕΠ» και να προκαλέσει «ξαφνική αναπροσαρμογή των επενδύσεων σε εγκαταστάσεις έντασης ανθρακούχων εκποµπών. Αν υπάρξει συνδυασμός με αύξηση των φυσικών καταστροφών που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, αυτό θα προκαλέσει μαζική αύξηση των ενεργητικών ασφαλιστών και αντασφαλιστών και θα αποσταθεροποιήσει την οικονομία», προειδοποιούσε η σχετική έκθεση.

Keywords
Τυχαία Θέματα