Μπήκαμε στη νέα ιχθυόσκαλα Βόλου

Όταν είσαι στον Βόλο, τη Μέκκα των τσιπουράδικων, και δη στην ιχθυόσκαλα δεν μπορείς να μην ρωτήσεις ποιο ψάρι είναι καλύτερος τσιπουρομεζές. "Εξαρτάται τα γούστα του καθενός" είναι η απάντηση που θα πάρεις "αλλά συνήθως το τσίπουρο σερβίρεται με παστό σκουμπρί και λακέρδα καθώς και τηγανητά, όπως κουτσομούρα και γαρίδα".

Μικρά ή μεγάλα πάντως, "είναι ψάρια που αλιεύονται στις ελληνικές θάλασσες και μπορούν να διακινηθούν μέσω της ιχθυοσκαλας" λέει στο Magazine o διευθυντής της νέας ιχθυόσκαλας Βόλου, Μάνος Νικολάου .

Ο ολοκαίνουργιος χώρος έκτασης 3.258 τμ. εγκαινιάστηκε

με κάθε επισημότητα τη Δευτέρα 1η Νοεμβρίου. Νωρίτερα, τα ιχθυοκιβώτια απομακρύνθηκαν, η αίθουσα καθαρίστηκε, στολίστηκε και υποδέχθηκε τους καλεσμένους. Ενας τεράστιος χώρος με θέα τον κόλπο του Βόλου και διάχυτη τη μυρωδιά της θάλασσας.

Η ζωή στην νέα ιχθυόσκαλα αρχίζει μετά τα μεσάνυχτα. Οι ιχθυέμποροι με το προσωπικό τους, ετοιμάζουν το πόστο τους, τοποθετούν τα ψάρια στο σημείο που πρέπει για να τα εκθέσουν και περιμένουν τους αγοραστές οι οποίοι αρχίζουν να φθάνουν μετά τις 3 τα ξημερώματα. Τότε ανοίγουν οι πόρτες της αίθουσας δημοπρασίας, όπου πωλούνται τα ψάρια χονδρική.

Κατά την έξοδο γίνεται έλεγχος των παραστατικών, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει ταύτιση με τα κιβώτια που αγόρασαν, τα οποία σφραγίζονται. Με αυτόν τον τρόπο πιστοποιείται οτι τα αλιεύματα πέρασαν απο την ιχθυόσκαλα και διακινούνται νόμιμα.

"Μετά ακολουθεί μια άλλη, μεγάλη διαδικασία που αφορά κυρίως την καθαριότητα της ιχθυόσκαλας την ευθύνη της οποίας έχουμε εμείς" λέει ο κ. Νικολάου. "Μια βασική υπηρεσία που παρέχει η ιχθυόσκαλα είναι η τήρηση των κτηνιατρικών πρωτοκόλλων, καθώς είναι χώρος υγειονομικού ενδιαφέροντος και ως εκ τούτου η καθαριότητα και απολύμανση είναι το βασικότερο κομμάτι της δουλειάς μας".

ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΑΛΙΕΥΜΑΤΩΝ

Αγοραστές είναι όσοι μπορούν να κόψουν τιμολόγιο. Απο ιχθυοπωλεία (καταστήματα ή λαϊκές), εργοστάσια, ταβέρνες, εστιατόρια, ξενοδοχεία κλπ. Σε όλη τη διαδικασία τα παζάρια δίνουν και παίρνουν. Τα καλύτερα ψάρια πωλούνται νωρίτερα και ακριβότερα. Τα β' διαλογής πωλούνται αργότερα και σε χαμηλότερη τιμή.

"Όταν είναι λίγα τα ψάρια 'πιάνουν' και υψηλότερη τιμή" εξηγεί ο κ. Νικολάου. "Σε κάποια σπάνια ψαρια, όπως μια μεγάλη συναγρίδα ή ένα φαγκρί γίνεται πραγματική δημοπρασία. Όποιος το θέλει πολύ πρέπει να το 'χτυπήσει' και να ανεβάσει την τιμή, κάτι το οποίο δεν γίνεται στα ιχθυοτροφικά ψάρια που έχουν σταθερή τιμή. Για παράδειγμα, μέσα στην ιχθυόσκαλα μια συναγρίδα μπορεί να πουληθεί ακόμα και 30-40 ευρώ το κιλό, αναλόγως τη διαθεσιμότητα και την ώρα".

Κατ'α μέσο όρο, κάθε μέρα πωλούνται 1.200 ιχθυοκιβώτια βάρους περίπου 6 κιλών το καθένα ενώ την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας της ιχθυόσκαλας, τον Σεπτέμβριο, διακινήθηκαν σχεδόν 20 τόνοι ψαριών.

"Έρχονται αγοραστές ακόμα κι από το Καρπενήσι και τη Βέροια αλλά κυρίως είναι Βολιώτες και από όμορους νομούς της Θεσσαλίας" εξηγεί ο κ.Νικολάου και εκτιμά οτι "όσο μπαίνουν περισσότεροι ιχθυέμποροι ενδεχομένως να τραβήξουμε και άλλους που τώρα πηγαίνουν σε άλλες ιχθυόσκαλες".

Στην ιχθυόσκαλα Βόλου διακινούνται όλων των ειδών τα αλιεύματα. Το 85% των αλιευμάτων είναι εγχώρια, το υπόλοιπο 15% είναι τρίτων χωρών και χωρών της ΕΕ.

Τα αλιεύματα προέρχονται από μηχανότρατες που τώρα το χειμώνα ψαρεύουν σχεδόν αποκλειστικά εκτός Παγασητικού. Μια ανεμότρατα μπορεί να βγει να ψαρέψει ακόμα και στη Χαλκιδική, μπορεί να πάει μέχρι την στην Καβάλα ή τη Χαλκίδα, να κάνει δηλαδή ένα ταξίδι που ίσως κρατήσει δύο και τρεις μέρες.

ΙΧΘΥΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ COVID

Με την εμφάνιση της πανδημίας η ιχθυόσκαλα ακολούθησε την πορεία που ακολούθησαν και οι υπόλοιποι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας. Όπως εξηγεί ο κ. Νικολάου, το ιχθυεμπόριο επηρεάστηκε πολύ. "Τον πρώτο καιρό, ενώ δεν ήμασταν σε lockdown, οι επιχειρήσεις δεν πωλούσαν πολλά ψάρια. Δεν απαγορεύτηκε, αλλά τα καταστήματα εστίασης ήταν κλειστά. Αρα ενώ έβγαιναν οι ψαράδες για ψάρεμα, είτε κάποια ψάρια έμεναν αδιάθετα, είτε ψάρευαν μικρότερες ποσότητες, πάντως η ζήτηση ήταν πολύ μικρότερη, με δεδομένο ότι ήταν όλα κλειστά, ξενοδοχεία, εστιατόρια κλπ. Μόνο τα ιχθυοπωλεια και τα σούπερ μάρκετ ήταν ανοιχτά..Η ιχθυόσκαλα δούλευε κανονικά, υπήρχε η διακίνηση των εμπορευμάτων αλλά σε μικρότερες ποσότητες".

Το περασμένο καλοκαίρι οι αλιείς είδαν αφρόψαρα που σπανίως βγαίνουν στον Παγασητικό. Σύμφωνα με τον διευθυντή της ιχθυόσκαλας, "η καταστροφή με το πλαγκτόν που εμφανιστηκε φέτος στη Βόρεια Ελλάδα είχε ως συνέπεια οι πληθυσμοί των ψαριών να μετακινηθούν προς τα κάτω. Έτσι λοιπόν ενώ παραδοσιακά η Βόρεια Ελλάδα έχει τα πολλά ψάρια, ειδικά τα αφρόψαρα (γαύρος, σαρδέλα, σαφρίδια κλπ), φέτος κατέβηκαν προς τα κάτω και τα αλιεύσαμε εδώ".

Μέχρι πρότινος η ιχθυόσκαλα του Βόλου βρισκόταν λίγα μέτρα πιο μακριά απο την νέα, που άρχισε τη λειτουργία της τον περασμένο Σεπτέμβριο. Σε αυτήν μέχρι τώρα δραστηριοποιούνται 10 ιχθυερμπορικές επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι τρεις είναι από Καρδίτσα, Καβάλα και Λαμία ενώ 14 από τα 20 γραφεία είναι ήδη μισθωμένα.

Σε κάθε γραφείο απασχολούνται από 3-4 μέχρι 7-8 άτομα. Κατά τον κ. Νικολάου, "μια ιχθυόσκαλα που λειτουργεί σε κάθε νομό συμβάλλει και οικονομικά και κοινωνικά. Εν προκειμένω στο Βόλο η ιχθυόσκαλα αποδίδει σημαντικά δημόσια έσοδα, διασφαλίζει συνθήκες υγιούς ιχθυεμπορίου, με δεδομένο ότι ελέγχονται τα πάντα, προσελκύει νέες επιχειρήσεις άρα και νέες επενδύσεις και σίγουρα μέσα από αυτή τη διαδικασία επωφελείται και η τοπική κοινωνία, είτε βρισκοντας εργασία σε ιχθυεμπορικές επιχειρήσεις, είτε ανοίγοντας νέες".

Η ιχθυόσκαλα του Βόλου είναι η 11η στην Ελλάδα που διαχειρίζεται ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ) και το ύψος της επένδυσης ξεπέρασε τα 5 εκατομμύρια ευρώ. Στις εγκαταστάσεις, εκτός από την αίθουσα δημοπράτησης αλιευμάτων, λειτουργούν γραφεία διοίκησης και υπηρεσιών. Έχουν κατασκευαστεί μηχανοστάσιο, αντλιοστάσιο και αποθήκες παραγωγών, ενώ υπάρχει παρακολούθηση των συνθηκών ψύξης στους θαλάμους συντήρησης αλιευμάτων.Οι υπηρεσίες ελέγχου και ασφάλειας λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο και επτά ημέρες την εβδομάδα, ενώ η επιχειρηματική μονάδα έχει πλήρη τεχνική κάλυψη. Επιπλέον, όπως σημείωσε στην ομιλία του ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΚΑΑ, Απόστολος Αποστολάκος, έχουν σχεδιαστεί και τοπικές δράσεις για τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων (Food Waste) και την αξιοποίηση των αδιάθετων ποσοτήτων σε κοινωνικές δομές.

Τα εγκαίνια της νέας ιχθυόσκαλας έγιναν παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης, Νίκου Παπαθανάση, του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα Κρατικής Αγωγής και Αποκατάστασης φυσικών καταστροφών Χρήστου Τριαντόπουλου, της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Ζέτας Μακρή, του Διευθύνοντος Συμβούλου του Υπερταμείου Γρηγόρη Δ. Δημητριάδη και του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού.

Keywords
Τυχαία Θέματα