Χρέος στην Ηριάννα και τον Περικλή η αλλαγή του τρομονόμου

Η αθώωση της Ηριάννας και του Περικλή έγινε δεκτή με ενθουσιασμό, γιατί αποτέλεσε ένα τρανταχτό παράδειγμα κακοδικίας η καταδίκη τους σε πρώτο βαθμό. Και γιατί είναι πράγματι πρωτοφανές να εισηγείται η εισαγγελέας την ποινικοποίηση των κοινωνικών επαφών και των ταξιδιών, και αδιανόητο να λαμβάνεται υπόψη ένα δείγμα γενετικού υλικού επειδή θα μπορούσε να είναι του κατηγορούμενου.

Αναπνεύσαμε όντως όλοι λίγο με τη θετική αυτή είδηση. Κάποιοι που ενδύονται το μανδύα του φιλελεύθερου αλλά στην πραγματικότητα έχουν αυταρχική αντίληψη, μπορεί να δυσαρεστήθηκαν, αγνοώντας ότι

εν προκειμένω το ζήτημα δεν είναι εάν κάποιος συμφωνεί ή διαφωνεί με τις πολιτικές αντιλήψεις των δύο, αλλά πως είναι ανεπίτρεπτη η λογική των υποψιών εναντίον οποιουδήποτε χωρίς βάσιμα στοιχεία.

Σήμερα μία εισαγγελέας λέει ότι είναι ένοχοι όσοι ταξίδεψαν στη Βαρκελώνη, αύριο μπορεί κάποιος άλλος να πει ότι είναι ένοχοι όσοι... πίνουν καφέ στο Κολωνάκι. Αύριο θα καταδικάζονται όσοι κάνουν παρέα με δεξιούς, σοσιαλδημοκράτες ή απολίτικους. Προφανώς αυτό είναι παραλογισμός. Δε χρειάζεται δα και πτυχίο νομικής για να το διαπιστώσει κανείς.

Επίσης επειδή άλλο το CSI και άλλο η πραγματικότητα, το θέμα με το DNA δεν είναι τόσο απλό. Εάν κάποιος ειδικός σας ζητούσε ένα λίτρο νερό για να διαπιστώσει εάν είναι ασφαλές ή όχι, αλλά του φέρνατε μόνο μισό και έλεγε ότι μπορεί να είναι πόσιμο, θα το πίνατε; Η αθώωση λόγω αμφιβολιών είναι ένα από τα βασικά στο αλφαβητάρι της Δικαιοσύνης, γιατί προστατεύει από κακοδικίες.

Από την κακοδικία της πρωτόδικης απόφασης δεν υπέστησαν όμως ζημία μόνο η Ηριάννα και ο Περικλής, αλλά το γόητρο της Δικαιοσύνης στο σύνολο της. Μία ευνομούμενη κοινωνία είναι αυτή στην οποία ένας αδικημένος μπορεί να σταθεί ακόμη και απέναντι στον αυτοκράτορα και να πει: "Υπάρχουν και δικαστές στο Βερολίνο".

Αλλά επειδή και οι δικαστές άνθρωποι είναι με ανθρώπινα ελαττώματα και σφάλματα και για να μην υπάρξουν ξανά άλλες Ηριάννες και Περικλήδες, ο νόμος 187α γνωστός κι ως τρομονόμος πρέπει να αλλάξει τώρα. Θα είναι ένα ισχυρό μήνυμα στην κοινωνία. Προφανώς και δεν τον έφτιαξε αυτή η κυβέρνηση. Όμως ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής γιατί δεν έχει ασχοληθεί με το ζήτημα;

Δεν υπάρχουν άλλες δικαιολογίες. Χαμογελάμε για τη δικαίωση δύο αθώων, αλλά τώρα πια ας δούμε το νομικό πλαίσιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα