Χρήστος Σταϊκούρας: Ο νέος Τσάρος της οικονομίας και το άγνωστο έργο του

Ο Χρήστος Σταϊκούρας είναι ο νέος "τσάρος της οικονομίας" στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μετά την επίσημη ανακοίνωση της σύνθεσής της.

Έχει υπηρετήσει στην "ηλεκτρική καρέκλα" του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους από το 2012 έως και τις εκλογές του 2015, αφήνοντας το δικό του στίγμα μέσα στην δύσκολη εποχή των μνημονίων.

Είναι ο πρώτος πολιτικός προϊστάμενος του ΓΛΚ, ο οποίος έκλεισε ετήσιο προϋπολογισμό με πρωτογενές πλεόνασμα

(1,5 δις ευρώ σε όρους μνημονίου) και μοίρασε το πρώτο κοινωνικό μέρισμα (περίπου 550 εκ. ευρώ) και ένα πρώτο μέρος από τα αναδρομικά σε ειδικά μισθολόγια.

Μάλιστα, τότε το κοινωνικό μέρισμα δόθηκε υπακούοντας και στον κανόνα 30% για την μείωση του χρέους, 40% για ληξιπρόθεσμες οφειλές, και 30 % για παροχές και κοινωνική πολιτική.

Λιγότερο γνωστή είναι η παρέμβαση του, ώστε μετά τις περικοπές του 2012 στο δημόσιο να διασφαλίσει ότι η καθαρή περικοπή των αμοιβών των υπαλλήλων να περιορίζεται σε κάθε περίπτωση στα 25%, με την καταβολή της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς. Ενός επιδόματος που δίνονταν και συνεχίζει να δίνεται κουτσουρεμένο από το 2014 οπότε ίσχυσε το ενιαίο μισθολόγιο) περιορίζοντας τις απώλειες εισοδήματος.

Έθεσε επίσης την βάση πάνω στην οποία στηρίζεται η μισθοδοσία του δημοσίου, δημιουργώντας για πρώτη φορά ενιαίο μισθολόγιο σε κεντρική και γενική Κυβέρνηση, που διατηρείται με κάποιες αλλαγές και σήμερα.

Μεγάλη σημασία έδωσε το 2013 και το 2014 στην αναδιοργάνωση των υπηρεσιών συντάξεων του ΓΛΚ, ώστε η έκδοση των συντάξεων για τους δημοσίους υπαλλήλους να αποτελεί μια διαδικασία όχι μεγαλύτερη των τριών μηνών.

Οι δύσκολες αποστολές

Υπηρέτησε μαζί με δύο υπουργούς οικονομικών, τον σημερινό διοικητή της ΤτΕ κ Γιάννη Στουρνάρια αλλά και του Γκίκα Χαρδούβελη, στις πιο δύσκολες περιόδους της δεκαετούς κρίσης.

Από την υπογραφή του δεύτερου μνημονίου μέχρι και τις τελευταίες αγωνιώδεις και τελικά άκαρπες διαπραγματεύσεις στο Παρίσι, βρισκόταν στο πόστο του ή σε αίθουσες δύσκολων διαπραγματεύσεων για περικοπές σε ελαστικές και μη, δαπάνες του κράτους.

Εκτός μνημονίων η θέση του θα είναι σαφώς πιο εύκολη, καθώς πλέον η Ελλάδα έχει αποκτήσει ένα μέρος της οικονομικής πολιτικής και η μόνη συζήτηση που γίνεται είναι το αν κάποια μέτρα μπορούν να εκτροχιάσουν τους δημοσιονομικούς στόχους.

Σε ό,τι αφορά τα τυπικά βιογραφικά στοιχεία, ο κ. Σταϊκούρας εκλέγεται από το 2007 συνεχώς βουλευτής Φθιώτιδας της ΝΔ. Το 2009 έγινε τομεάρχης οικονομίας της ΝΔ.

Είναι επίκουρος Καθηγητής Χρηματοοικονομικής, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Σε αναστολή καθηκόντων από το Σεπτέμβριο 2007 λόγω εκλογής στο Ελληνικό Κοινοβούλιο).

Είναι Διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.), κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (Master in Business Administration – Μ.Β.Α.) από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Imperial College) και Διδάκτορας στην Τραπεζική (PhD in Banking) του Πανεπιστημίου Σίτυ του Λονδίνου (City University).

Την δεκαετία του 2000, είχε στελεχώσει θέσεις υψηλής ευθύνης σε αναγνωρισμένου κύρους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, όπως είναι ο Τραπεζικός Όμιλος Eurobank (2000-2004) και η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας (2000).

Ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Ο.Ν.ΝΕ.Δ. (1998-2001), υπήρξε αιρετός εκπρόσωπος των φοιτητών του Ε.Μ.Π. και υπεύθυνος της φοιτητικής οργάνωσης Δ.Α.Π.-Ν.Δ.Φ.Κ. στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών (1993-1996).

Παρακολουθείστε όλες τις εξελίξεις μέσω της Live blogging πλατφόρμας του News 24/7
Keywords
Τυχαία Θέματα