Δεύτερο "κρούσμα" πολιτικού εκτροχιασμού στην Βουλή, μέσα σε 48 ώρες

Προβληματισμό σε κοινοβουλευτικά και πολιτικά στελέχη, τόσο από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλούν τα δύο απανωτά φαινόμενα «εκτροχιασμού» σε διαδικασίες της Βουλής το τελευταίο 48ωρο. Αντίστοιχες σκέψεις υπάρχουν και στα υπόλοιπα κόμματα.

Οι ακραίες εκφράσεις και τα σπρωξίματα στην Προανακριτική Επιτροπή που καταγράφθηκαν χθες, έρχονται να προστεθούν στα αρνητικά φαινόμενα κατά την ψηφοφορία

για την διεύρυνση του κατηγορητηρίου κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου την περασμένη Τετάρτη.

Η πολιτική εικόνα που παρουσιάζει το κοινοβούλιο, δείχνει να προσομοιάζει με το ευρύτερο κλίμα ενίσχυσης της πόλωσης που διαφαίνεται στο πολιτικό σκηνικό. Σε μία περίοδο μάλιστα που οι υγειονομικές και οικονομικές αβεβαιότητες διατηρούν ανοιχτό το ενδεχόμενο πολιτικών εξελίξεων. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η εικόνα του κοινοβουλευτικού θεσμού, αποτελεί κοινή παραδοχή ότι πλήττεται.

Επιτροπή - τηλεπαράθυρο

Οι εκδοχές που διέρρευσαν από Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα όσα συνέβησαν χθες, κατά την διάρκεια της κατάθεσης του Παύλου Πολλάκη στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, αποκλίνουν σε πολλά.

Συγκλίνουν όμως στο ότι δεν μπόρεσε να γίνει μία πολιτική συζήτηση. Είτε αυτή θα αφορούσε σε «παρεμβάσεις στην δικαιοσύνη» που ήταν ο στόχος της Νέας Δημοκρατίας, είτε την «ανάδειξη του σκανδάλου Novartis» που ήταν το πολιτικό ζητούμενο για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αντιθέτως τα ερωτήματα που μονοπώλησαν την ειδησεογραφία, ήταν διαφορετικά: Αν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόλας κινήθηκε προς το μέρος του βουλευτή της Ν.Δ Κώστα Κυρανάκη -όπως υποστηρίζει το κυβερνητικό κόμμα- με αποτέλεσμα να υπάρξει σπρώξιμο. Επίσης η εναλλακτική ανάγνωση του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την οποία ο Κώστας Κυρανάκης κινήθηκε προς τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποκαλώντας του βουλευτές «κότες», με αποτέλεσμα να αντιδράσει ο Γιάννης Γκιόλας και να τον απομακρύνει.

Η εκδοχή των πραγμάτων που κατέθεσε ο Παύλος Πολλάκης, δημόσια, επιβεβαίωσε ότι στη διαδικασία υποβολής ερωτήσεων και απαντήσεων ακολουθήθηκαν κανόνες «τηλεπαραθύρων» και όχι διακομματικής επιτροπής της Βουλής. Γι αυτό και υπήρξαν ατάκες όπως αυτή του Π.Πολλάκη: «Είσαι συνειδητός και χυδαίος προβοκάτορας Κυρανακη ,θες επίτηδες να προκαλέσεις ,γιατί δεν έχεις τίποτα ουσιαστικό να πεις». Είτε η αντίστοιχη από τον Κώστα Κυρανάκη «όλοι οι Συριζαίοι όταν μιλάτε μαζί μου κρύβεστε πίσω από τα φουστάνια της Μπακογιάννη».

Το μόνο εντυπωσιακό – πολιτικά- στοιχείο ήταν πως ο Παύλος Πολάκης εκφράστηκε με θετικό τρόπο για τον πρόεδρο της επιτροπής, Γιάννη Μπουγά. Παρότι υπό την προεδρία του αποφασίστηκε η εξαίρεση του πρώην αναπληρωτή υπουργού υγείας από την επιτροπή, μαζί με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο.

Η ευτράπελη ψηφοφορία

Αυτά ενώ μόλις μία ημέρα νωρίτερα την Τετάρτη 20 Μάιου, περιστατικά κάθε άλλο παρά κολακευτικά για την λειτουργία της Βουλής, καταγράφθηκαν (με εικόνα και ήχο). Κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας για την πρόταση 30 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να διευρυνθεί το κατηγορητήριο κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Μια διαδικασία εξαιρετικά απλή, ιδίως από την στιγμή που μετείχαν μόνον δύο κόμματα – Ν.Δ ΚΙΝ.ΑΛ- τα οποία ομονοούσαν για το αντικείμενο της ψηφοφορίας, μετατράπηκε σε παράδειγμα «προς αποφυγήν» για κοινοβουλευτικές λειτουργίες. Ο Σταύρος Καλογιάννης, βουλευτής της Ν.Δ, σε κλίμα απόλυτης χαλαρότητας θεώρησε σωστό να ρίξει ψηφοδέλτιο χωρίς φάκελο. Στην συνέχεια η εφορευτική επιτροπή -σε αντίστοιχο πνεύμα - θεώρησε εξίσου σωστό να ανοίξει την κάλπη και να το τοποθετήσει με φάκελο. Αφού είχαν προηγηθεί σχόλια των μελών της που απέπνεαν ένα κλίμα διαδικασιών τοπικού συλλόγου και όχι εθνικού κοινοβουλίου.

Πολιτικά δεν υπήρξε ουσιαστικά ζήτημα. Όσες φορές και να γίνονταν η ψηφοφορία η πρόταση της Ν.Δ θα «περνούσε». Για τον λόγο αυτό η ένσταση ακυρότητας της διαδικασίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν μάλλον για επικοινωνιακούς λόγους. Συνολικά όμως τα γεγονότα αυτά, όσο και οι εικόνες βουλευτών νωρίτερα, που επιδείκνυαν το τι θα ψηφίσουν, ήταν υποτιμητικές για μια κοινοβουλευτική διαδικασία.

Το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, λέγοντας στο τέλος της συνεδρίασης χαρακτηριστικά: «Θα μου πείτε: «Ήταν η διαδικασία όπως θα τη θέλατε να είναι;» Δεν λέω αυτό» για να προσθέσει πως «κανείς δεν θα ευχόταν να συμβεί αυτό το συμβάν».

Keywords
Τυχαία Θέματα