ΔΕΗ: Παγώνουν τα τιμολόγια για τα νοικοκυριά - Αυξήσεις για βιοτεχνίες και βιομηχανίες

Στην απόφαση να κρατήσει «παγωμένη» την ρήτρα CO2 που είναι ενσωματωμένη στα τιμολόγια της Χαμηλής Τάσης, τουλάχιστον μέχρι και τις 31 Μαρτίου, αποφάσισε, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ.

Διαφορετικά η συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών θα βρισκόταν σύντομα αντιμέτωπη με σημαντικές αυξήσεις, αφού τα τιμολόγια της επιχείρησης έχουν από το Νοέμβριο του 2019 ενσωματωμένη ρήτρα ρύπων, των οποίων οι τιμές ακολουθούν εδώ και τέσσερις περίπου μήνες καθαρά ανοδική τροχιά.

Η τιμή των carbon

emissions futures διαμορφώνεται πλέον στα 32,8 ευρώ/ τόνο, ενώ στα μέσα περίπου του Ιανουαρίου είχε ξεπεράσει τα 35 ευρώ, συνεχίζοντας την έντονα αυξητική τάση που ξεκίνησε το περασμένο φθινόπωρο.

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι τιμές των ρύπων θα διαμορφωθούν κατά μέσον όρο φέτος στα 39 ευρώ/ τόνο, το 2022 θα εκτιναχθούν στα 46 ευρώ και το 2023 θα «παίζουν» στα 50 ευρώ, σύμφωνα με πρόσφατες προβλέψεις της εξειδικευμένης εταιρείας στην τιμολόγηση των commodities, ICIS.

Τυχόν επιλογή της ΔΕΗ να ενεργοποιήσει την ρήτρα των τιμολογίων της στην Χαμηλή Τάση θα σήμαινε αυξήσεις για εκατομμύρια καταναλωτές κίνηση στην οποία η επιχείρηση έχει πάρει απόφαση να μην προχωρήσει, τουλάχιστον μέχρι και το τέλος του πρώτου τριμήνου. Από τις 31 Μαρτίου και μετά η κατάσταση θα επανεξεταστεί, ωστόσο πρόθεση της ΔΕΗ είναι να συνεχιστεί το "πάγωμα" για όλο το έτος.

Παρόλα αυτά, η αύξηση της τιμής των ρύπων στα διεθνή χρηματιστήρια έχει ήδη επιφέρει σημαντικές αυξήσεις στους λογαριασμούς της Μέσης Τάσης, δηλαδή σε βιοτεχνίες, βιομηχανίες, εμπορικές αλυσίδες, ξενοδοχεία κ.λπ.

Σε αυτή την κατηγορία πελατών η ΔΕΗ έχει ενεργοποιήσει τη σχετική ρήτρα, ενώ και οι υπόλοιποι ιδιώτες πάροχοι (που στη Μέση Τάση έχουν μεγαλύτερο μερίδιο από ό,τι η ΔΕΗ) έχουν αυξήσει κατά πολύ τα τιμολόγιά τους.

Συγκεκριμένα στη Μέση Τάση, όπου κατά κανόνα οι συμβάσεις (οι οποίες είναι όλες b2b και όχι οριζόντιες) δεν έχουν ρήτρες χονδρεμπορικής τιμής, οι προμηθευτές προχώρησαν σε αύξηση τιμών σε συνεννόηση με τους πελάτες, όπου αυτό ήταν εφικτό. Συναινετικά ή όχι, νέες και παλιές συμβάσεις κινούνται πλέον στα επίπεδα των 67-69 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έναντι 59-61 ευρώ ανά μεγαβατώρα προ target model. Στην πράξη αυτό μεταφράζεται σε αυξήσεις κατ’ ελάχιστον γύρω στο 13%.

Όσον αφορά τους ιδιώτες παρόχους, στην χαμηλή τάση, ακριβώς επειδή κάθε εταιρεία έχει και διαφορετικά όρια ενεργοποίησης και υπολογισμού της ρήτρας χονδρεμπορικής, καθίσταται δύσκολο να παρακολουθήσει κανείς τι συμβαίνει σε κάθε λογαριασμό. Σύμφωνα ωστόσο με τις πληροφορίες και τις διαμαρτυρίες καταναλωτών καταγράφονται αυξήσεις, λόγω ρήτρας, από 7%, έως και 30%.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα