Δέντρο των Χριστουγέννων: από πού κρατά η σκούφια του

“Αχ έλατο, αχ έλατο, μ’ αρέσεις, πως μ’ αρέσεις”, λέει το χριστουγεννιάτικο τραγουδάκι, αλλά εάν ο Άγιος Βονιφάτιος, γύρω στο 750, δεν αποφάσιζε να στολίσει ένα έλατο, για να τη σπάσει στους παγανιστές που τιμούσαν και λάτρευαν τη βαλανιδιά, αυτό το τραγουδάκι σήμερα δεν θα υπήρχε. Το πρώτο Δέντρο των Χριστουγέννων καταγράφηκε στη Γερμανία το 1539, και στην Ελλάδα εισήχθη ως νεωτερισμός από τους Βαυαρούς του Όθωνα το 1833 – οι Ναυπλιώτες και οι Αθηναίοι έκαναν ουρά για να το θαυμάσουν χάσκοντας,

διότι μέχρι τότε στον ελλαδικό χώρο, τη θέση του στολισμένου ελάτου είχε ένα ωράιο καραβάκι.

Τώρα, θεωρίες για την προέλευση του χριστουγεννιάτικου δέντρου υπάρχουν πολλές: ας πούμε, το 512 ο Αναστάσιος ο Πρώτος είχε χτίσει στη Συρία ένα ναό με δυο ορειχάλκινα δέντρα, ενώ στην Αγιά Σοφιά, στην Πόλη, υπήρχαν μεταλλικά δέντρα στο τέμπλο, σε σχήμα κώνου, που αντί για καρπούς είχαν κωνοειδή φώτα.

Σήμερα, κάποιοι στολίζουν δέντρο από τα μέσα του Νοέμβρη μπροστά στο παράθυρο, για να το βλέπουν οι γείτονες. Μετά τις γιορτές, το ίδιο δέντρο, ξερό και πανάθλιο, σαπίζει δίπλα στον κάδο των σκουπιδιών – δεν υπάρχει πιο θλιβερό θέαμα.

Να πούμε τελειώνοντας, για να ευθυμήσουμε, πως το ακριβότερο δέντρο του κόσμου είχε στηθεί σε ένα εμετικά πολυτελές ξενοδοχείο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το 2010, και ήταν στολισμένο με αληθινά πετράδια – η αξία του έφτανε τα 11 εκατομμύρια δολάρια. Μάλλον ο Αγιος Βονιφάτιος δεν είχε προβλέψει ένα τέτοιο τερατούργημα...

Από πού κρατάει η σκούφια μας

Κάθε λέξη κρύβει μια ιστορία. Η ετυμολογία της, δηλαδή η αναζήτηση της προέλευσής της και της αρχικής της σημασίας, μπορεί να μας οδηγήσει πολύ μακριά, τόσο στα ονόματα των ανθρώπων και των τόπων, όσο και στις λέξεις που περιγράφουν αντικείμενα και αφηρημένες έννοιες.

Keywords
Τυχαία Θέματα