Διαμεσολάβηση: Ένας σύγχρονος και εποικοδομητικός τρόπος επίλυσης διαφορών

Ολοένα και περισσότερο το τελευταίο καιρό στις νομικές υποθέσεις που άπτονται ιδιωτικών διαφορών έχει εισαχθεί η έννοια της Διαμεσολάβησης.

Σε τι όμως ακριβώς συνίσταται η Διαμεσολάβηση; Με τι τρόπο μπορεί να φανεί πολυεπίπεδα επωφελής για τα εμπλεκόμενα μέρη μιας ιδιωτικής νομικής διαφοράς;

Ας τα δούμε αναλυτικά.

Η Διαμεσολάβηση είναι μια εκούσια, σύντομη και σύννομη διαρθρωμένη διαδικασία και διέπεται από τα χαρακτηριστικά της εχεμύθειας και της εμπιστευτικότητας.

Στη

διαδικασία συμμετέχουν τα εμπλεκόμενα μέρη με τους δικηγόρους τους και παρουσία του διαμεσολαβητή επιχειρούν την επίλυση της μεταξύ τους διαφοράς. Υπογραμμίζεται ότι η προαναφερθείσα διαδικασία αφορά τις αστικές και εμπορικές διαφορές και δεν θα πρέπει να συγχέεται με την Ποινική Διαμεσολάβηση.

Ο διαμεσολαβητής είναι ένα τρίτο προς τα μέρη και τη διαφορά πρόσωπο, το οποίο θα επιλέγουν ελεύθερα τα εμπλεκόμενα μέρη ώστε να τα βοηθήσει με αμερόληπτο τρόπο να επιλύσουν τη μεταξύ τους διαφορά. Τονίζεται ότι ο διαμεσολαβητής δεν επιβάλλει στα εμπλεκόμενα μέρη καμία απόφαση.

Ο θεσμός της Διαμεσολάβησης έχει ήδη γνωρίσει άνθιση σε πολλές χώρες της Ευρώπης για πολλούς λόγους. Κατωτέρω παρατίθενται μερικοί από αυτούς:

Είναι μια εκούσια διαδικασία, καθώς τα μέλη της αποφασίζουν αυτοβούλως για τη συμμετοχή τους σε αυτή. Επιπλέον, τα συμβαλλόμενα μέρη θα λάβουν μόνοι τους την απόφαση, που επιθυμούν έπειτα από τις συνεδρίες με το Διαμεσολαβητή. Δε θα τους επιβληθεί από το Διαμεσολαβητή μια απόφαση, η οποία θα είναι δεσμευτική. Ο Διαμεσολαβητής με τις δεξιότητες του, βοηθά τα μέρη να επιλύσουν τη μεταξύ τους διαφορά. Τα συμβαλλόμενα μέρη κατά τη διαδικασία της Διαμεσολάβησης για οποιονδήποτε λόγο δύνανται να αποχωρήσουν και να λήξει ως άκαρπη η διαδικασία.

Είναι ταχεία διαδικασία διότι από την έναρξη της εντός ολίγων ωρών δύναται να υπάρξει οριστική επίλυση της διαφοράς. Επιπρόσθετα, τα μέρη κατόπιν συνεννόησης με τον Διαμεσολαβητή επιλέγουν τον τόπο και το χρόνο διεξαγωγής της.

Η φύση του θεσμού είναι δομημένη κατά τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να δίδεται η δυνατότητα επίλυσης μιας διαφοράς χωρίς να δημιουργούνται εντάσεις μεταξύ των μερών, κατάσταση που θα επηρέαζε δυσμενώς στο μέλλον τις προσωπικές και επαγγελματικές τους σχέσεις.

Είναι εμπιστευτική και εχέμυθη διαδικασία διότι διεξάγεται εντός γραφείων και με παρουσία μόνο των ατόμων, που εμπλέκονται με αυτήν. Προκύπτει, λοιπόν, ότι θα αποφευχθεί η δημοσιοποίηση στοιχείων και πληροφοριών, που θα επηρέαζε αρνητικά τα μέρη κυρίως σε οικογενειακές και εμπορικές διαφορές, που τυχόν θα έβλαπτε την εικόνα ενός προσώπου (σε συγγενείς, γνωστούς, συναδέλφους). Οι πληροφορίες, τα δεδομένα και οι παραδοχές που αναφέρονται και γίνονται κατά τη διάρκεια των συνεδριών μεταξύ του διαμεσολαβητή, των μερών και των δικηγόρων τους είναι απόρρητες και δε μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μαρτυρίες σε τυχόν μελλοντική δίκη.

Τέλος, εκτός από τα ανωτέρω χαρακτηριστικά, η Διαμεσολάβηση συγκριτικά με τη δικαστική οδό είναι σαφώς οικονομικότερη καθώς μειώνονται σε μεγάλο βαθμό τα απαιτούμενα δικαστικά έξοδα για τα εμπλεκόμενα μέρη.

Ο θεσμός της Διαμεσολάβησης εισήχθη στην Ελλάδα με το Ν. 3898/2010 κατ’ εφαρμογή της Οδηγίας 2008/52/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενώ προσφάτως θεσπίστηκε ο Ν. 4512/2018, βάσει του οποίου τροποποιήθηκαν ουσιωδώς οι διατάξεις σχετικά με την υπαγωγή στη Διαμεσολάβηση.

Είναι προφανές ότι στη χώρα μας το ευρύ κοινό είναι ελλιπώς ενημερωμένο για το θεσμό της Διαμεσολάβησης. Ασφαλώς, καθίσταται αδύνατον να εφαρμοστεί στο σύνολο των αστικών και εμπορικών υποθέσεων αλλά σε συγκεκριμένες διαφορές. Ο διάλογος, η αρθρογραφία, οι παρουσιάσεις του θεσμού και πολλοί ακόμη τρόποι θα συνδράμουν στην ενημέρωση του κοινού.

Ο Αθανάσιος - Αλέξανδρος Τζαμακλής είναι Δικηγόρος- Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής.

Keywords
Τυχαία Θέματα