Τα "φυλακισμένα" παιδιά της Ελλάδας

Σε κατάσταση εγκλεισμού για δεκάδες παιδιά έχουν εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια οι εισαγγελικές εντολές για αξιολόγηση από παιδοψυχιάτρους και φιλοξενία σε παιδιατρικά νοσοκομεία. Πέρσι, ο αριθμός των παιδιών που «φιλοξενήθηκαν» μόνο στο Παίδων Αγ. Σοφία έφθασε τα 221 ενώ σε καθημερινή βάση ο αριθμός των παιδιών που βρίσκεται εκεί ξεπερνά τα 40.

Η κατάχρησης του συστήματος των εισαγγελικών παραγγελιών για φιλοξενία παιδιών σε παιδοψυχιατρικές κλινικές έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδος- Ένωσης Ψυχιάτρων Παιδιών & Εφήβων. Όπως αναφέρουν πρόκειται

για περιστατικά που φθάνουν στα νοσοκομεία ή στις δομές ψυχικής υγείας με εντολή εισαγγελέα. Ο πρόεδρος της Εταιρείας, κ. Δ. Αναγνωστόπουλος, επισημαίνει ότι πρόκειται είτε για παιδιά που ζουν σε δύσκολες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, είτε έχουν υποστεί παραμέληση ή κακοποίηση, ακόμη και σεξουαλική, είτε εμφανίζουν παραπτωματική συμπεριφορά.

Στην τελευταία αυτή κατηγορία εντάσσονται και τα προσφυγόπουλα κυρίως τα ασυνόδευτα, όχι απαραίτητα γιατί παρουσιάζουν κάποια παραπτωματική συμπεριφορά. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο εισαγγελέας τα στέλνει στα νοσοκομεία να εξεταστούν για πιθανό σωματικό ή και ψυχιατρικό πρόβλημα, διευκρινίζει ο κ. Αναγνωστόπουλος.

Γενικά, τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των παιδιών αυτών που παραμένουν στα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας, χωρίς να χρειάζονται νοσηλεία, κυμαίνονται από 40 έως 100. Η περσινή χρονιά φαίνεται πως ήταν και η χειρότερη. Όπως εξηγεί ο καθηγητής Παιδοψυχιατρικής και Διευθυντής Παιδοψυχιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ στο Παίδων «Αγ. Σοφία», Γεράσιμος Καλαΐτης, «221 παιδιά παρέμειναν αναίτια μόνο στο »Αγ. Σοφία» το 2018». «40 παιδιά σημαίνει 2 γεμάτες παιδιατρικές κλινικές ή 4 παιδοψυχιατρικές, που έχουν δυναμικότητα 10 κρεβατιών», συμπληρώνει ο κ. Αναγνωστόπουλος.

Στην πράξη, πρόκειται για προνοιακά περιστατικά. Αλλά επειδή δεν υπάρχουν προνοιακές δομές να τα φιλοξενήσουν μετά την εξέταση τους στο νοσοκομείο, καταλήγουν τα παιδιά αυτά να παραμένουν στα νοσοκομεία, ανοίγοντας την πόρτα όντως στην ανάπτυξη προβλημάτων. Στα νοσοκομεία «φιλοξενούνται» για διάστημα μηνών (έως και 6 μήνες έχουν καταγραφεί) έως ότου μεταφερθούν σε ιδρύματα, παιδιά που μεγαλώνουν σε κακές συνθήκες ή προβληματικές οικογένειες.

«Όσο μένουν στα νοσοκομεία αρρωσταίνουν σωματικά (40% εμφανίζουν λοιμώξεις) αλλά και ψυχολογικά, καθώς πρόκειται για έναν αναίτιο εγκλεισμό. Αναπτύσσουν όντως παραβατικές ή διεκδικητικές συμπεριφορές και θυματοποιούνται για δεύτερη φορά», εξηγεί ο κ. Αναγνωστόπουλος. Την ίδια ώρα, κατειλημμένα παραμένουν κρεβάτια που προορίζονται για άρρωστα παιδιά από όλη τη χώρα.ν «Τορπιλίζεται το σύστημα και δεν μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας, ελλείψει κοινωνικών λειτουργών», εξήγησε. Εν τω μεταξύ, προβληματισμό προκαλεί και μια τακτική που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια από τους δικηγόρους διαζυγίων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εταιρείας, «τα τελευταία χρόνια με την αύξηση των διαζυγίων, οι δικηγόροι έχουν βρει ένα “παιχνιδάκι” για να διεκδικήσουν την επιμέλεια των παιδιών. Κατηγορούν τον ένα γονιό, κυρίως τον πατέρα, για παραμέληση/κακοποίηση. Κατακλυζόμαστε, λοιπόν, από σχετικές εισαγγελικές παραγγελίες να εξετάσουμε τέτοια περιστατικά». Όπως προειδοποίησε, δε, «μέσα σε αυτά υπάρχουν και πραγματικά περιστατικά, αλλά είναι ελάχιστα και πνίγονται μέσα στην πλημμυρίδα των τεχνιτών περιστατικών».

Keywords
Τυχαία Θέματα