Διερευνητικές με Τουρκία: Μάρτιο ο 2ος γύρος και το χαμένο παιχνίδι των κυρώσεων

Με δεδομένο ότι η Αθήνα δεν συζητά κανένα θέμα πλην της οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο και η Άγκυρα θέλει να βάλει τα πάντα στο τραπέζι, πραγματοποιήθηκε χθες στην Κωνσταντινούπολη ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας- Τουρκίας.

Ο επόμενος γύρος θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα,

κατά πάσα πιθανότητα στις αρχές Μαρτίου, γεγονός που σημαίνει ότι προφανώς δεν επετεύχθη σύγκλιση στις χθεσινές επαφές, αλλά και ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν τίναξε τη συζήτηση τον αέρα.

Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης επισημαίνουν ότι οι διερευνητικές επαφές δεν είναι διαπραγματεύσεις, ούτε έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα. Αλλά ότι στόχος ήταν να εξετασθεί εάν υπάρχει σημείο σύγκλισης για ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις. Οι οποίες όμως -ξεκαθαρίζει σε κάθε ευκαιρία η Αθήνα- αφορούν ένα και μοναδικό θέμα, την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Σημειωτέον ότι η χρήση του όρου “οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών” ενίοτε και από την ελληνική πλευρά σε δημόσιες τοποθετήσεις, θα μπορούσε να ερμηνευθεί από την άλλη πλευρά ως συζήτηση και για το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα και στο Αιγαίο στα 12 ναυτικά μίλια.

Κυβερνητικές πηγές πάντως τονίζουν ότι, όπως έχει ξεκαθαρίσει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης “καμία συζήτηση δεν αφορά την εθνική κυριαρχία και τα δικαιώματα της χώρας μας. Η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται οποιοδήποτε θέμα αφορά την εθνική κυριαρχία. Η Ελλάδα προσήλθε στις συζητήσεις με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση, αλλά δίχως αφέλεια.”

Ο κ. Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση του χθες με τη Γαλλίδα υπουργό Άμυνας Φλοράνς Παρλί με αφορμή τις υπογραφές για τα Rafale, έστειλε νέο μήνυμα άλλωστε στην Τουρκία. Τόνισε ειδικότερα ότι η ειλικρίνεια και η ισορροπία είναι προϋποθέσεις που ευνοούν τον διάλογο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, "που είναι και το αντικείμενο αυτών των διερευνητικών".

Τουρκικά ΜΜΕ ωστόσο ανέφεραν ότι σύμφωνα με διαρροές από την κυβέρνηση της γείτονος, η τουρκική πλευρά έθεσε στο τραπέζι των συζητήσεων χθες όλα τα θέματα, όπως το θέμα των θαλάσσιων ζωνών, ζήτημα αποστρατικοποίησης των νησιών, αλλά και το καθεστώς κυριαρχίας μικρών νησιών και βραχονησίδων, δηλαδή θέμα “γκρίζων ζωνών”.

Το γεγονός εν τω μεταξύ ότι στις διερευνητικές έλαβε μέρος ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, ως τα μάτια και τα αυτιά του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δείχνει την πολιτική διάσταση και σημασία που δίνει η Άγκυρα στις συζητήσεις.

Το γερμανικό δώρο στην Άγκυρα

Η Γερμανία πάντως ήδη βρίσκει αφορμή με την έναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας- Τουρκίας για ένα δώρο στην Άγκυρα, Μετά το χθεσινό συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας σε δηλώσεις του έβαλε στον πάγο τη συζήτηση για κυρώσεις στην Τουρκία, η οποία έχει προγραμματιστεί για τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου.

Το παιχνίδι αυτό βέβαια ήταν έτσι κι αλλιώς στην πραγματικότητα χαμένο εξαρχής, καθώς χώρες όπως η Γερμανία, αλλά και η Ιταλία, η Ισπανία και το Βέλγιο, για λόγους οικονομικών συμφερόντων δεν θέλουν την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία και όλο αυτό το διάστημα σε κάθε Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απλώς “κλωτσάνε το τενεκεδάκι” και αναβάλλουν τη λήψη αποφάσεων από Σύνοδο σε Σύνοδο. Και εν τω μεταξύ η Τουρκία ασκεί μία “επιχείρηση γοητείας” στους εταίρους, παρουσιάζοντας εαυτόν ως την αδικημένη, αλλά και αυτή που υποχωρεί, αποσύροντας για παράδειγμα το Oruc Reis μετά από μήνες.

Θετικά βλέπουν στην ΕΕ τη στάση της Τουρκίας

Στο χθεσινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων σχετικά με την Τουρκία, ο κ. Μάας και ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε Ζόζεπ Μπορέλ ενημέρωσαν για τις επαφές τους με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφέροντας ότι διαφάνηκε διάθεση από πλευράς Τουρκίας για ενίσχυση των ευρωτουρκικών σχέσεων. Υποστήριξαν ότι σε αυτό το πλαίσιο, η Τουρκία φαίνεται να διέκοψε στην παρούσα φάση τις παραβιάσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο, και ξεκίνησε τις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα. Ανέφεραν ακόμη ότι η Άγκυρα έδειξε να έχει θετική διάθεση για εμπλοκή της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και επανέναρξη των συνομιλιών, αναφέροντας ότι «δεν είναι δογματικοί» ως προς τον επιδιωκόμενο στόχο των συνομιλιών.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, από τη συζήτηση των 27 υπουργών Εξωτερικών προκύπτει μια θετική πρώτη αποτίμηση για τις πρόσφατες δηλώσεις και ενέργειες της Τουρκίας. “Όλοι, όμως, τόνισαν ότι η Ε.Ε. οφείλει να είναι επιφυλακτική και όχι αφελής αναμένοντας να συνοδευτεί η «επίθεση φιλίας» της Άγκυρας από συγκεκριμένα βήματα, με συνέχεια, συνέπεια και σε βάθος χρόνου” κατά τις ίδιες πηγές. Ανέφεραν επίσης ότι εκφράστηκε η εκτίμηση ότι η «νέα» προσέγγιση της Τουρκίας ενδεχομένως να οφείλεται στην απειλή των κυρώσεων για την οικονομική της κατάσταση, αλλά και την εκλογή Μπάιντεν στις ΗΠΑ. Σημειωτέον ότι και το State Department χαιρέτισε χθες την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας- Τουρκίας.

Casus belli και Διεθνές Δίκαιο στο ευρωπαϊκό τραπέζι


Η ελληνική πλευρά, δια του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, τόνισε ότι αναμένει να γίνουν απτά βήματα ουσιαστικής προόδου σε θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τη χώρα μας, όπως η συνεχιζόμενη τουρκική παραβατικότητα, το casus belli, η μη συμμόρφωση προς το Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, που αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου.

Σημειώνεται ότι ο κ. Δένδιας έβαλε στο τραπέζι την άρση του casus belli από πλευράς της Τουρκίας σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο, καθώς και ότι έθεσε τη συμμόρφωση της γείτονος ειδικότερα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο αναγνωρίζουν οι χώρες της ΕΕ.

Με δεδομένο ότι η επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ στην Τουρκία είναι απίθανη έτσι κι αλλιώς λόγω των οικονομικών συμφερόντων των εταίρων μας, ο δρόμος που φαίνεται να επιλέγει η ελληνική διπλωματία -και ορθά- είναι να διασφαλίσει δια της Ευρώπης ότι από το τραπέζι θα πρέπει να φύγει το casus belli και να γίνει συζήτηση με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα