Διφθερίτιδα: Νέα δεδομένα για το θάνατο του 8χρονου που έφερε το μικρόβιο

Νέα τροπή φαίνεται να λαμβάνει η υπόθεση του 8χρονου που κατέληξε στις 26 Νοεμβρίου 2019 στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Παν. & Αγλαΐας Κυριακού» από αναπνευστική λοίμωξη, στον οργανισμό του οποίου βρέθηκε θετική καλλιέργεια για τον μικροοργανισμό της διφθερίτιδας. Αν και ακόμη δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση, ο θάνατός του μάλλον προήλθε από το μικροοργανισμό.

Σύμφωνα με το Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου το παιδί είχε προσβληθεί από τοξικογόνο στέλεχος του μικροβίου, όμως ακόμη

δεν είναι απόλυτα επιβεβαιωμένο αν αυτό προκάλεσε και τις επιπλοκές που οδήγησαν στο θάνατο. Όπως είχε επισημανθεί, το παιδί ήταν εμβολιασμένο για το συγκεκριμένο βακτήριο και άρα ο οργανισμός του θα έπρεπε να ήταν θωρακισμένος έναντι των επιπτώσεων από αυτό. Όμως τη ίδια στιγμή αυτό που κάνει αίσθηση είναι ότι το βακτήριο που εντοπίστηκε μπορεί να προκαλέσει το θάνατο. Πιθανότατα το παιδί επειδή είχε επιβαρυμένο ανοσοποιητικό να ήταν πιο ευάλωτο παρά τον εμβολιασμό.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), «σήμερα Πέμπτη 5.12.2019, ο ενημερώθηκε από το Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (Public Health England), για τα αποτελέσματα των εξετάσεων για διφθερίτιδα, σε παιδί οκτώ ετών που κατέληξε στις 26.11.2019 στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Παν. & Αγλαΐας Κυριακού» με σοβαρή λοίμωξη αναπνευστικού και θετική καλλιέργεια για τον μικροοργανισμό της διφθερίτιδας (Corynebacterium diphtheriae) σε βρογχικές εκκρίσεις. Πρόκειται για τοξινογόνο στέλεχος με έκφραση της τοξίνης της διφθερίτιδας».

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας με αφορμή αυτό το περιστατικό, τονίζει τη σημασία του εμβολιασμού σε παιδιά και ενήλικες για τη διφθερίτιδα, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα