Διήμερο πόλωσης στην Βουλή, με κατηγορίες περί "Ρασπούτιν", την ερχόμενη Τρίτη

Διήμερο πόλωσης ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, θα αποτελέσει η ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη όπου στην Βουλή θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί με ονομαστική – μυστική ψηφοφορία, η συζήτηση της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας για διεύρυνση

του κατηγορητηρίου, σε βάρος του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Η Νέα Δημοκρατία

Η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε προ 10 ημερών την σχετική πρόταση υπογεγραμμένη από 30 βουλευτές. Δηλαδή οριακά τον αριθμό που απαιτεί ο κανονισμός της Βουλής. Όπως ακριβώς είχε πράξει και στην αρχική πρότασή της για την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης. Εκτίμηση της Ν.Δ είναι ότι αν και οι αρχικές κατηγορίες κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου (ψευδορκία, παράβαση καθήκοντος, κατάχρηση εξουσίας) τεκμηριώθηκαν κυρίως από τις καταθέσεις του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και επόπτη της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ιωάννη Αγγελή και της πρώην εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς Ελένη Ράικου, μετέπειτα καταθέσεις μαρτύρων οδηγούν στην αναγκαιότητα διερεύνησης και άλλων αδικημάτων. Ανάμεσα σε αυτούς θεωρούν ότι περιλαμβάνονται η εισαγγελέας Γεωργία Τσατάνη, ο αντιεισαγγελέας Παναγιώτη Αθανασίου και ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνής. Έτσι στο αρχικό κατηγορητήριο προστίθενται τα αδικήματα της εκβίασης, της δωροληψίας αλλά και της σύστασης συμμορίας. Συνολικά το αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας, συμβολίζεται στο κωδικό όνομα «Ρασπούτιν». Παρωνύμιο - σύμφωνα πάντα με την ΝΔ - του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου που του αποδόθηκε για τις πρακτικές παρέμβασής του σε δικαστικές έρευνες, με στόχο αυτές να στραφούν κατά στελεχών της Νέας Δημοκρατίας. Η Ελένη Ράϊκού, είναι έως στιγμής η μόνη που έχει κατονομάσει ως «Ρασπούτιν» τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ενώ περιγραφικά έχει υπονοήσει το ίδιο και ο Γιάννης Αγγέλης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του κατέστησε σαφές πως προτίθεται να δώσει ιδιαίτερη σημασία στην συγκεκριμένη κοινοβουλευτική μάχη. Το γεγονός πιστοποιεί καταρχήν η επιμονή της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, όπου συζητήθηκε η διαδικασία της επικείμενης συζήτησης, να υπάρξει επιπλέον κύκλος ομιλητών. Η πρόταση που κατατέθηκε από τον Πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, ήταν να υπάρξει ένας κύκλος 12 βουλευτών – ομιλητών. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε δύο κύκλους ώστε να μιλήσουν συνολικά 24 ομιλητές αναλογικά από κάθε κόμμα, πρόσταση η οποία απορρίφθηκε. Εκτός όμως από αυτό είναι σαφές ότι η αξιωματική αντιπολίτευση προτίθεται να αναπτύξει την θέση της για την υπόθεση: Αυτή συνίσταται στην θεώρηση ότι πρόκειται για μία ανυπόστατη σκευωρία από την πλευρά της κυβέρνησης προκειμένου να συγκαλυφθούν ευθύνες στελεχών της που εμπλέκονται στο σκάνδαλο Novartis. Ένα σκάνδαλο που – όπως τονιζει ο ΣΥΡΙΖΑ- ελέγχεται ακόμη από την δικαιοσύνη. Θυμίζουμε ότι η υπόθεση του σκανδάλου αυτού υπήρξε στην αιχμή του δόρατος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κριτική που άσκησε για την διακυβέρνηση της χώρας την περίοδο των μνημονίων. Χαρακτηριστικές ως προς αυτό ήταν οι διαρροές από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τις οποίες πρόκειται για «κατασκευασμένη επιχείρηση της ΝΔ να μετατρέψει το αυταπόδεικτο και διεθνές σκάνδαλο σε σκευωρία. Προφανής στόχος τους ήταν και είναι να παγώσει η έρευνα στην οποία εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα. Δεν τα κατάφεραν και δεν θα τα καταφέρουν». Ο ΣΥΡΙΖΑ εστιάζει ιδιαίτερα στην κατάθεση της πρώην εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου που καταθέτει και σήμερα για 5 ημέρα. Ιδιαίτερα στην φράση της «η υπόθεση Novartis είναι μεγάλο σκάνδαλο και καλώς ερευνάται. Η πίεση που έχει ασκηθεί από κάποιους κατηγορούμενους με όλα τα μέσα, μηνύσεις, στοχοποίηση στους εισαγγελείς διαφοράς είναι πρωτοφανής και αθέμιτη». Τέλος όσον αφορά την διεύρυνση του κατηγορητηρίου ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι οφείλεται στην αδυναμία τις κυβέρνησης να τεκμηριώσει τις έως τώρα κατηγορίες της. Όσον αφορά την ίδια τη πρόταση για διεύρυνση του κατηγορητηρίου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει λόγο για «γελοιοποίηση».

Η διαδικασία

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην διαδικασία έχουν την δυνατότητα να παρέμβουν οι πολιτικοί αρχηγοί εφόσον το επιθυμούν. Επίσης να μιλήσουν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων, ένας υπουργός που θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση και φυσικά ο ίδιος ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Έχει δικαίωμα με βάση τον κανονισμό της Βουλής είτε να απευθυνθεί στην Ολομέλεια της Βουλής από το βήμα, είτε να αποστείλει υπόμνημα.

Τέλος όσον αφορά την μυστική ψηφοφορία αυτή θα πραγματοποιηθεί με βάση τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας από την πανδημία. Δηλαδή η προσέλευση των βουλευτών θα είναι τμηματική και διαφορετικές ώρες. Για τον λόγο αυτό άλλωστε η διαδικασία θα διαρκέσει δύο ημέρες ενώ αντίστοιχες στο παρελθόν απαιτούσαν μόνον μία συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής. Η πρόταση για να εγκριθεί πρέπει να συγκεντρώσει 151 ψήφους.

Keywords
Τυχαία Θέματα