Δίκη Χρυσής Αυγής: Η κατάρρευση της οργάνωσης

Με το βλέμμα στραμμένο στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων είναι και πάλι όλοι οι παράγοντες της δίκης της Χρυσής Αυγής, αφού τη Δεύτερα ξεκινά ο δεύτερος κύκλος απολογιών, για την επίθεση κατά των Αιγύπτιων αλιεργατών.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου, Μαρία Λεπενιώτη ήδη από την τελευταία συνεδρίαση στα τέλη Ιουλίου, έχει καλέσει να προσέλθουν οι πρώτοι κατηγορούμενοι για την αιματηρή επίθεση σε βάρος τεσσάρων ψαράδων που εργάζονταν στα καΐκια της Ιχθυόσκαλας. Σύμφωνα με την κατηγορία, τα ξημερώματα

της 12ης Ιουνίου του 2012 κι ενώ κοιμόντουσαν στη μονοκατοικία όπου διέμεναν στο Πέραμα, δέχθηκαν επίθεση από περισσότερα από 10 άτομα, τα οποία φέρονται να σχετίζονται άμεσα με τη Χρυσή Αυγή, ανάμεσά τους και ο Πυρηνάρχης Περάματος, Αν. Πανταζής.

Πάντως, από την μέχρι σήμερα πορεία των απολογιών -έχει ολοκληρωθεί η εξέταση των κατηγορουμένων για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι- φαίνεται πως η υπερασπιστική γραμμή είναι: «δεν ήμουν εκεί, δεν γνωρίζω τίποτα». Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, το γεγονός ότι από τους 12 κατηγορούμενους που απολογήθηκαν στο δικαστήριο (οι κατηγορούμενοι βουλευτές αναμένεται να λάβουν το λόγο στο τέλος της διαδικασίας), μόλις ένας δεν ακολούθησε τον ίδιο δρόμο, καταγγέλλοντας ανοιχτά ότι δέχθηκε απειλές. Ο Γ. Δήμου, ο οποίος φαίνεται πως είδε το ενδεχόμενο να αναλάβει μαζί με το Γ. Ρουπακιά το σύνολο των ευθυνών, βρέθηκε στη δικαστική αίθουσα ύστερα από επιμονή της προέδρου και είπε: «ο Τσακανίκας μου είπε να καταθέσει στις αρχές ό,τι μου έλεγε, γιατί θα με σκότωναν».

Η προστασία του Ιω. Λαγού

Μέσα στον ένα μήνα που διήρκησαν οι απολογίες για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, φάνηκε η προσπάθεια των κατηγορουμένων να απεμπλέξουν ολόκληρη την πρώην κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής και ιδίως το νυν ευρωβουλευτή, Ιω. Λαγό, στον οποίο προσέτρεξαν τα περισσότερα μέλη της οργάνωσης, όταν έγινε γνωστό ότι ο Γ. Ρουπακιάς έμπηξε το μαχαίρι στο σώμα του 34χρονου μουσικού. Ο πυρηνάρχης Νίκαιας, Γ. Πατέλης, έφτασε στο σημείο να ζητήσει συγγνώμη, όχι από την οικογένεια Φύσσα για όσα έχουν συμβεί, αλλά από τον Ιω. Λαγό, επειδή όπως ανέφερε χρησιμοποίησε το όνομά του σε μηνύματα χωρίς να τον ενημερώσει. «Θα ήθελα να ζητήσω ένα συγγνώμη στον κύριο Λαγό. Πολλές φορές δεν είχαμε ανταπόκριση. Μια φορά είχα γράψει «με εντολή Λαγού» και αυξήθηκε ο κόσμος. Για αυτό και το έκανα συχνά. Αυτό ήταν ένα λάθος μου και το αναγνωρίζω» είπε.

Με τον ίδιο ξεκάθαρο τρόπο, ο Γ. Σταμπέλος επιχείρησε να «καλύψει» τον Ιω. Λαγό, χαρακτηρίζοντας «αψυχολόγητη» την κίνησή του να τηλεφωνήσει στο νυν ευρωβουλευτή και να τον ενημερώσει σχετικά με τη δολοφονία. Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε το περιεχόμενο της συνομιλίας του με τον Ιω. Λαγό, επικαλέστηκε «κενό μνήμης» αφήνοντας αναπάντητες τις σχετικές ερωτήσεις της έδρας.

Κατάρρευση των ισχυρισμών

Από τη διαδικασία πάντως, φάνηκε να καταρρέει και ο βασικός υπερασπιστικός ισχυρισμός των κατηγορουμένων, που στην πλειοψηφία τους δήλωσαν ότι δεν ήταν παρόντες στην επίθεση κατά της παρέας του Π. Φύσσα. Οι περισσότεροι υποστήριξαν πως το μήνυμα που φέρεται πως ενεργοποίησε το τάγμα εφόδου και η μεταξύ τους τηλεφωνική επικοινωνία είχε να κάνει με «τρικάκια», τα οποία σκόπευαν -όπως είπαν- να πετάξουν το επίμαχο βράδυ προκειμένου να ενημερώσουν τον κόσμο για μια ομιλία του αρχηγού -όπως τον ανέφεραν- Νίκου Μιχαλολιάκου.

Όμως, ούτε ένας κατηγορούμενος δεν κατάφερε να εισφέρει ένα στοιχείο για την ύπαρξη των επίμαχων φυλλαδίων, έστω μία απόδειξη ή παραγγελία για την αγορά τους, ή ακόμη να προσκομιστεί η διεύθυνση του τυπογραφείου που ανέλαβε την εργασία, ζήτημα που επεσήμανε και η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη. Αντίθετα, ο Γ. Τσακανίκας, τότε ταμίας της Τ.Ο. Νίκαιας, είπε στο δικαστήριο ότι ο ίδιος δεν γνώριζε τίποτα για αυτό. «Δεν το άκουσα τότε. Δεν ζήτησαν έγκριση από εμένα ως ταμία. Το άκουσα μετά από πολλά χρόνια από τον Πατέλη νομίζω. Εγώ προσωπικά συνεργαζόμουν με ένα τυπογραφείο στη Σαλαμίνα. Εμένα δεν μου έχει προκύψει ποτέ ξανά αυτό», είπε χαρακτηριστικά.

«Μια απλή ανθρωποκτονία»

Τέλος, όλοι οι κατηγορούμενοι επιχείρησαν να καταδείξουν στο δικαστήριο ότι αδίκως έχουν εμπλακεί στη δολοφονία του Π. Φύσσα. Ο Αρ. Χρυσαφίτης απέδωσε την όλη υπόθεση «σε πολιτικές σκοπιμότητες που οδήγησαν τίμιους ανθρώπους και οικογενειάρχες στη φυλακή», ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που απέδωσαν τις ενέργειες του Γ. Ρουπακιά στην «κακιά στιγμή», αφού «δεν είχε δώσει δικαιώματα ότι ήταν τέτοιος χαρακτήρας».

Χαρακτηριστικότερη ήταν η απολογία του Γ. Ρουπακιά, ο οποίος και πάλι αναίρεσε όσα έχει πει στο παρελθόν σχετικά με το φονικό. Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να μιλήσει για «μια απλή ανθρωποκτονία». «Εκεί πάνω στη τρέλα σου... μια απλή ανθρωποκτονία ήταν και επειδή ήταν πολιτικό το θέμα, έγινε αυτό που έγινε» ήταν τα λόγια του, ενώ λίγο πολύ υποστήριξε ότι δεν είχε καμία άλλη επιλογή από το να μαχαιρώσει τον 34χρονου μουσικό. Ανέφερε σχετικά: «δεν μπορούσα να κάνω κάτι άλλο. Τι να έκανα; Να έκλεινα τις ασφάλειες; Είχα ανοιχτά παράθυρα. Αυτό θα έκανα και σήμερα. Δε μπορούσα να φύγω, είχε κίνηση. Ήθελα να τον διώξω. Ήταν όμως πιο ψηλός και ήρθε από πάνω μου. Έριχνα μέχρι να με αφήσει από τα χέρια του».

Keywords
Τυχαία Θέματα