Δίκη για το "σχέδιο Πυθία" - Ο Καραμανλής και ο φαντομάς κατηγορούμενος

Με αδειανό το εδώλιο του κατηγορουμένου, αφού μέχρι σήμερα δεν έχει συλληφθεί κανένας εμπλεκόμενος, αναμένεται να ξεκινήσει η δίκη για δύο από τις πιο πολυσυζητημένες υποθέσεις, αυτή του «σχεδίου Πυθία», το οποίο αναφερόταν σε σχέδιο δολοφονίας του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή από ξένους πράκτορες, αλλά και εκείνη των τηλεφωνικών υποκλοπών.

Η δικογραφία, περίπου 15 χρόνια μετά την αποκάλυψη ότι υποκλέπτονταν τηλεφωνικές συνομιλίες σημαντικών προσώπων της χώρας, μεταξύ άλλων και του Κων. Καραμανλή, φτάνει

για πρώτη φορά σε δικαστική αίθουσα. Ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου έχει παραπεμφθεί να δικαστεί ο πρώην υπάλληλος της αμερικάνικης πρεσβείας, William Bazil, σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης ήδη από το 2015 που μέχρι σημερα παραμένει ανεκτέλεστο. Η κατηγορία που του έχει αποδοθεί και για την οποία ουδέποτε λογοδότησε ενώπιον της Δικαιοσύνης είναι το κακούργημα της απόπειρας διακεκριμένης κατασκοπείας από κοινού με άγνωστους δράστες κατ’ εξακολούθηση που αφορά την περίοδο από τον Φεβρουάριο του 2004 μέχρι και τον Μάρτιο του 2005. Κι αυτό γιατί φέρεται να επιχείρησε με πρόθεση να λάβει σε γνώση του απόρρητες πληροφορίες που αφορούν στα συμφέροντα της ελληνικής δημοκρατίας μέσω τηλεφωνικών υποκλοπών.

Πλήθος σημαντικών προσώπων αναμένεται να παρελάσει από την αίθοσα, όπως πρώην διοικητής της ΕΥΠ Ιωάννης Κοραντής, ο πρώην υποδιοικητής Σεραφείμ Τσιτσιμπής και ο τότε προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κατασκοπείας, Κωνσταντίνος Αγγελάκης, ενώ αναπάντητο παραμένει ακόμη το ερώτημα αν ο πρώην πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής θα δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής, κίνηση στην οποία είχε προχωρήσει στο στάδιο της ανάκρισης.

Η τελική απόφαση του πρώην πρωθυπουργού δεν αποκλείεται να επηρεαστεί και από τα δημοσιεύματα των εφημερίδων «Εφημερίδα των Συντακτών» και «Νέα», που δημοσίευσαν το έγγραφο της ΕΥΠ το οποίο έχει αποστείλει ο διοικητής της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης, σύμφωνα με το οποίο ουδέποτε υπήρξε «σχέδιο Πυθία». Το έγγραφο κάνει λόγο για «παραπληροφόρηση των κρατικών αρχών της χώρας με στόχο την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων σκοπιμοτήτων» και έχει παραλήπτες όλους τους αρμόδιους υπουργούς και όλους τους δικαστικούς λειτουργούς που είναι επίσης αρμόδιοι.

Το πόρισμα Φούκα

Σύμφωνα με το ανακριτικό πόρισμα του Δ. Φούκα για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών (2004-2005) και του σχεδίου "Πηθεία" που αφορούσε προπαρασκευαστικές πράξεις έσχατης προδοσίας επι κυβερνήσεως Κ. Καραμανλή, από τον Αύγουστο του 2004 μέχρι και το Μάρτιο του 2005 ο William B, αμερικανός πράκτορας, επιχείρησε με πρόθεση να λάβει σε γνώση του απόρρητες πληροφορίες που αφορούν στα συμφέροντα της ελληνικής δημοκρατίας μέσω τηλεφωνικών υποκλοπών.

Η σύζυγος του συγκεκριμένου προσώπου (σ.σ. Έχει απαλλαγεί από τις κατηγορίες) εμφανίζεται να ειχε αγοράσει καρτοκινητά-σκιές από την Ακτή Μιαούλη με το ψευδώνυμο Πέτρος Μάρκου, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την παρακολούθηση δεκάδων πολιτικών, μελών της τότε κυβέρνησης αλλά και δεκάδων άλλων προσώπων. Από την άρση απορρήτου μιας εκ των τεσσάρων τηλεφωνικών συνδέσεων προέκυψε -κατά τον ανακριτή- ότι η τηλεφωνική σύνδεση ενεργοποιήθηκε και σε άλλη συσκευή με στοιχεία συνδρομητή American Embassy. Μετά την αποκάλυψη των υποκλοπών ο William B εξαφανίστηκε από την Ελλάδα.

Ο μόνος που αναμένεται να καθίσει στο εδώλιο είναι ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Μιχ. Καρχιμάκης, η εμπλοκή του οποίου δεν αφορά τις βασικές δικογραφίες που έχουν συνενωθεί. Η εμπλοκή του ξεκίνησε από τη διαρροή απόρρητων εγγράφων, για την οποία κατηγορήθηκε ο ίδιος και δύο υπάλληλοι της ΕΥΠ. Αν και με βούλευμα απαλλάχθηκαν σχετικά με την διαρροή, παρέμεινε ένα σκέλος της κατηγορίας σε βάρος μόνο του πρώην υπουργού με αφορμή μία ερώτηση που είχε κάνει στη Βουλή, λεπτομέρεια που στάθηκε αρκετή για να τον οδηγήσει ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα