Δικηγόροι των 9: Πώς γνώριζε ο Μ. Χρυσοχοϊδης για συλλήψεις που δεν είχαν γίνει ακόμα;

Για διάτρητα κατηγορητήρια που δεν συνοδεύονται από καταθέσεις αστυνομικών έκαναν λόγο στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι συνήγοροι των 9 συλληφθέντων στην διαδήλωση της 9ης Ιουλίου, ενάντια στον νόμο που αφορά τις δημόσιες συναθροίσεις.

Τη συνέντευξη Τύπου, άνοιξε ο Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος και μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών με την «Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή», λέγοντας

πως: «Στην Ελλάδα, υπάρχει αυτή τη στιγμή συστημικό πρόβλημα αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας. Η εικόνα της ΕΛΑΣ είναι σήμερα άθλια: ηγετικά στελέχη της ΕΛΑΣ περιγράφονται σε επίσημα έγγραφα ως νονοί που πουλάνε προστασία, την ίδια στιγμή που ομάδες αστυνομικών της ΔΙΑΣ και της ΔΡΑΣΗΣ δίνουν την εικόνα συμμοριών του κοινού ποινικού δικαίου. O πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη γνωρίζει και, όχι μόνο ανέχεται, αλλά ενεργητικά συγκαλύπτει αυτά τα παράνομα κυκλώματα. Το ψάρι βρωμάει απ' το κεφάλι».

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Κακκαρνιάς, συνήγορος των 2 εκ των 9 συλληφθέντων στην διαδήλωση της 9ης Ιουλίου, έθεσε ερωτήματα για τα όσα συνέβαιναν σε πραγματικό χρόνο την ώρα της διαδήλωσης αλλά και για το κατηγορητήριο: «Εκείνο το βράδυ ο υπουργός, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, από το βήμα της Βουλής, στις 21:30. Οι τελευταίες προσαγωγές, με βάση τα επίσημα έγγραφα της Αστυνομίας έγιναν 21:45 και 21:50. Οι εκθέσεις σύλληψης υπεγράφησαν περίπου στις 05:00 τα ξημερώματα.

Όλα τα κατηγορητήρια αναφέρουν εμπρησμό, κατοχή εκρηκτικού μηχανισμού κλπ. Όμως δεν υπάρχει ούτε μια κατάθεση αστυνομικού, να λέει πως είδε κάποιον να κάνει κάτι από τα παραπάνω και τον συνέλαβε. Η εκτίμηση μου είναι πως ούτε ο εισαγγελέας ούτε ο ανακριτής διέγνωσαν σαφείς ενδείξεις και γι αυτό τους άφησαν ελεύθερους. Πως να διακρίνουν; Έχουν συλληφθεί όλοι σε άσχετα σημεία και τους φόρτωσαν γεγονότα που είχαν γίνει μισή ώρα πριν. Έχουμε δει στο παρελθόν να γίνονται καταθέσεις κατά ανθρώπων, με αστυνομικούς να αναφέρουν ότι τους είδαν να πετούν μολότοφ. Πολλές φορές αυτές οι καταθέσεις κατέπεσαν. Και αναρωτήθηκα πως γίνεται αυτή τη φορά να μην υπάρχουν τέτοιες. Δεν έχω ξεκάθαρη απάντηση, αλλά σαφή ρόλο νομίζω έπαιξε η παρουσία των δημοσιογράφων και του κόσμου που φώναε ότι βλέπει τους αστυνομικούς την ώρα της σύλληψης. Μάλιστα ανάμεσα τους ήταν και συνάδελφοι δικηγόροι που ζήτησαν να καταθέσουν. Φυσικά η Αστυνομία τους έδιωξε αλλά θα γίνει εκεί που πρέπει».

"Μας βάζουν στη διαδικασία να αποδεικνύουμε τα φρονήματα των κατηγορουμένων"

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η δικηγόρος Άνυ Παπαρούσου, τονίζοντας πως:«Θα έχουμε κι άλλους τραυματίες αν συνεχιστεί αυτή η άγρια βία. Αυτή η κλιμάκωση πιστεύουμε πως έρχεται από την κυβέρνηση. Αυτό που βλέπουμε είναι πως δεν υπάρχει καν η ανάγκη να κρατηθούν τα προσχήματα. Η συμμετοχή στις διαδηλωσεις έχει ποινικοποιηθεί και επισύρει πλέον κακουργηματικές διώξεις. Με τα κατηγορητήρια που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, είναι προφανές πως οι κατηγορούμενοι θα αθωωθούν. Άρα τι νόημα έχει να σύρονται στα δικαστήρια; Έχει νόημα. Να απενεργοποιηθεί πολιτικά αυτή η νεολαία».

Όπως είπε ο δικηγόρος, Θοδωρής Συμεωνίδης: «Όσο ήμασταν έξω από τη ΓΑΔΑ, μας έλεγαν ότι δεν μπορούμε να δούμε τους εντολείς μας γιατί έχουν προσαχθεί και οι προσαγωγές δεν είναι μετατραπεί σε συλλήψεις. Την ίδια ώρα, στη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μιλούσε για συλλήψεις, λέγοντας μάλιστα πως συνελήφθησαν ενώ πετούσαν μολότοφ». Συμπλήρωσε δε, πως «Τα διαβιβαστικά της Αστυνομίας περιέχουν υπερβολές. Η κατοχή της σημαίας μετατρέπεται σε απόπειρα βαριάς σωματικής βλάβης. Βέβαια, τελικά, ο εισαγγελέας δεν υιοθετεί την υπερβολή των αστυνομικών, γιατί γνωρίζει νομικά».

Εκ των συνηγόρων των προσαχθέντων, είναι και ο δικηγόρος Βασίλης Τζούφης, ο οποίος έκανε λόγο για φρονηματικές διώξεις που οδηγούν σε φρονηματικές υπερασπίσεις: «Εκπροσωπώ δύο εκ των εννέα συλληφθέντων. Όπως βλέπουμε στόχος είναι τα ατομικά δικαιώματα εν τω συνόλω. Οδεύουμε όχι μόνο σε φρονηματική δίωξη, αλλά και σε φρονηματική υπεράσπιση. Δηλαδή, με βάση το γεγονός πως τα κατηγορητήρια εμπεριέχουν τέτοιες αυθαιρεσίες, μας βάζουν στην διαδικασία να πρέπει να αποδείξουμε τι είναι ο καθένας, ποιος είναι και ποια είναι τα φρονήματά του».

"Ο υπουργός μιλούσε για ενοχή πριν ολοκληρωθούν οι καταθέσεις αστυνομικών"

Στο ίδιο μήκος κύματος και η δικηγόρος Μαριάννα Τσίχλη, που αναφέρθηκε σε πρωτοφανείς δράσεις από τις μηχανοκίνητες ομάδες της αστυνομίας, ενώ έκανε επίσης λόγο για πολιτική παρέμβαση. «Πριν ολοκληρωθούν οι καταθέσεις αστυνομικών και υπογραφούν εκθέσεις σύλληψης, ανακοινώθηκαν εκ μέρους του Υπουργού συλλήψεις και μάλιστα με ενοχή. Αυτά όπως και άλλες πρακτικές είναι που βαραίνουν. Δια των κακουργημάτων επιβάλλεται πολιτική ομηρία. Και μάλιστα την ώρα που υπάρχει πλήθος οπτικοακουστικού υλικού έχει δει το φως της δημοσιότητας».

Παρόντες στη συνέντευξη Τύπου, ήταν ο επίσης συνήγορος συλληφθέντων, Σπύρος Τζουανόπουλος αναφέροντας πως «Ο εντολέας μου, ο οποίος συνελήφθη ένα χιλιόμετρο μακριά από τα επεισόδια, παρέμεινε για τέσσερις ημέρες στη ΓΑΔΑ με προσωρινή κράτηση, με ένα κατηγορητήριο, που όπως μας είπε ο εισαγγελέας, ασκήθηκε γενικά σε όλους τους συλληφθέντες».

Τέλος, ο δικηγόρος Δημήτρης Σαραφιανός, μιλώντας, όπως και όλοι οι συνάδελφοί του, για τον νόμο που ψηφίστηκε και αφορά τις διαδηλώσεις, είπε: Η εξαίρεση που προβλέπει ο νόμος για τις αυθόρμητες συναθροίσεις, αφορά αιφνίδιο, απρόβλεπτο, τρέχον και επικείμενο γεγονός. Αν δεν συντρέχει κάποιος από αυτούς τους λόγους, η Αστυνομία μπορεί να έρχεται και να διαλύει τις διαδηλώσεις. Φυσικά αυτά είναι αντισυνταγματικα και δεν δύνανται να εφαρμοστούν. Η συνάθροιση είναι θεμελιώδες κομμάτι για την συγκρότηση του δημοκρατικού πολιτεύματος. Το λέει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όχι εγώ. Πρέπει να γίνει προσπάθεια να καταργηθεί αυτός ο νόμος».

Keywords
Τυχαία Θέματα