Δημήτρης Κρεμαστινός: Τι του οφείλουμε στον τομέα της Υγείας

Συγκίνηση στο πανελλήνιο προκάλεσε η είδηση του θανάτου του καθηγητή ιατρικής Δημήτρη Κρεμαστινού, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή από κορονοϊό, το πρωί της Παρασκευής.

Υπήρξε προσωπικός γιατρός του Ανδρέα Παπανδρέου, βουλευτής και υπουργός, άνθρωπος ανιδιοτελής με διάθεση προσφοράς, εξαιρετικό ήθος και πλούσια διαδρομή και στον τομέα της Υγείας και στην πολιτική.

Στα τρία χρόνια (1993-1996)

που υπηρέτησε ως υπουργός Υγείας, άφησε πίσω του πολύ σημαντικό έργο, που αξίζει να θυμόμαστε:

- Επεξέτεινε το ΕΚΑΒ σε όλη τη χώρα με ιατρούς καρδιολόγους και αναισθησιολόγους μέσα στις νοσοκομειακές μονάδες για πρώτη φορά. Μέχρι τότε τα ασθενοφόρα κυκλοφορούσαν μόνο με νοσηλευτές.

- Δημιούργησε στη χώρα μονάδες αεροπλάνων του ΕΚΑΒ για τη διακομιδή αρρώστων από τα νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές, με πλήρωμα εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

- Δημιούργησε και λειτούργησε για πρώτη φορά τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) με επέκτασή του σε όλη τη χώρα και εισήγαγε για τους χρήστες ναρκωτικών τη θεραπεία με μεθαδόνη.

- Εισήγαγε την τηλεϊατρική στη χώρα και εγκατέστησε τους πρώτους σταθμούς στα νησιά.

- Αναμόρφωσε την ψυχική υγεία με πρότυπο το ψυχιατρείο Λέρου που από κοινωνικό όνειδος όπως το χαρακτήριζε τότε ο διεθνής Τύπος αναγνωρίστηκε ως πρότυπο ψυχιατρικό κέντρο.

- Δημιούργησε την επιτροπή των 7 ξένων εμπειρογνωμόνων από καθηγητές των μεγαλύτερων Πανεπιστημίων της Ευρώπης, με επικεφαλής τον πρύτανη του London School of Economics, η οποία εισηγήθηκε το νόμο για την ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με βάση κυρίως το σκανδιναβικό πρότυπο. Το έργο ωστόσο δεν υλοποιήθηκε λόγω της αποχωρήσεως του από το υπουργείο ως αποτέλεσμα της παραίτησης του Ανδρέα Παπανδρέου από τη θέση του πρωθυπουργού για λόγους υγείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα