Δημοψήφισμα στα Σκόπια: Μούδιασμα για την αποχή, ικανοποίηση για το αποτέλεσμα στις Βρυξέλλες

Υπέρ της απόφασης για την αλλαγή της ονομασίας της χώρας με στόχο να τερματιστούν οι μακροχρόνιες διαφορές με την Ελλάδα και να ανοίξει ο δρόμος προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, τάχθηκαν οι ψηφοφόροι της ΠΓΔΜ παρά την χαμηλή προσέλευση στο δημοψήφισμα στα Σκόπια,

σύμφωνα με το Euraktiv.

Όπως αναφέρεται, οι εκλογικοί κατάλογοι του 2002 έθεσαν τον αριθμό των ψηφοφόρων σε 1,8 εκατομμύρια, αλλά ο αριθμός αυτός είναι μερικές εκατοντάδες χιλιάδες υψηλότερος από τον τρέχοντα πληθυσμό. Η χαμηλή προσέλευση θεωρήθηκε αναμενόμενη, ενώ προσφάτως οι αρχές στα Σκόπια επεσήμαναν ότι θα δεχθούν ως θεμιτό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ακόμη και με συμμετοχή 40%.

Το μήνυμα Ζάεφ και το στοίχημα της διευρυμένης πλειοψηφίας

«Οι βουλευτές έχουν πλέον την υποχρέωση να κάνουν την ΠΓΔΜ μια καλύτερη χώρα για όλους μας», δήλωσε χθες ο Πρωθυπουργός Zaev. Εντούτοις, το VMRO-DPMNE υπογράμμισε ότι η χαμηλή προσέλευση κατέστησε το δημοψήφισμα «ανεπιτυχές» με τον ηγέτη του κόμματος, Hristijan Mickoski, να δηλώνει στους δημοσιογράφους ότι «η κυβέρνηση έχασε τη νομιμότητά της». Σύμφωνα με τον Mickoski, οι πολίτες της ΠΓΔΜ τάσσονται υπέρ της ένταξης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αλλά αντιτίθενται στη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ. Υπενθυμίζεται ότι προσφάτως ο Πρωθυπουργός Zaev δήλωσε ότι σε περίπτωση που δεν καταφέρει να αποκτήσει την απαιτούμενη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, θα κηρύξει πρόωρες εκλογές.

Η στάση των ευρωομάδων

Η πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διατύπωσε ικανοποίηση για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ και λύπη για τη μεγάλη αποχή, καλώντας ταυτόχρονα την αντιπολίτευση να σεβαστεί τη βούληση της πλειοψηφίας των ψηφισάντων.

Ο επικεφαλής της Udo Bullmann δήλωσε: «Είμαστε ευτυχείς που βλέπουμε ότι η πλειοψηφία των ψηφισάντων υποστήριξε τη συμφωνία που επετεύχθη τον Ιούνιο από τους Πρωθυπουργούς Zaev και Τσίπρα σχετικά με την αλλαγή του ονόματος. Ήταν μια ιστορική συμφωνία που δίνει τέλος σε μια διαμάχη τριών δεκαετιών μεταξύ δύο γειτόνων και ξεκλειδώνει την πόρτα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ για τα Σκόπια. Δυστυχώς, η προσέλευση των ψηφοφόρων δεν έφτασε το 50%. Μια άνευ προηγουμένου παραπλανητική καμπάνια αποθάρρυνε πολλούς ανθρώπους να πάνε στις κάλπες. Τμήματα της αντιπολίτευσης που ανήκουν στην οικογένεια του ΕΛΚ και του Προέδρου της χώρας μποϊκοτάρισαν το δημοψήφισμα και για μία ακόμη φορά αποδείχθηκαν καιροσκόποι και κοντόφθαλμοι εθνικιστές. Δυστυχώς, ο Πρόεδρος Ivanov κάλεσε τους συμπατριώτες του να μην συμμετάσχουν στη λήψη αποφάσεων για το μέλλον της χώρας τους».

Ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών πρόσθεσε ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για τη ρωσική παρέμβαση στην εκλογική διαδικασία, σημειώνοντας ότι εκατοντάδες νέοι ιστότοποι εκτός ΠΓΔΜ προέτρεπαν το τελευταίο διάστημα τους ψηφοφόρους να μποϊκοτάρουν το δημοψήφισμα.

Το EUObserver βλέπει πρόωρες εκλογές

Σε άλλο κλίμα το δημοσίευμα του EUObserver εκτιμά ότι η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στην πΓΔΜ αποτελεί ένα πιθανό σενάριο, από τη στιγμή που οι περισσότεροι ψηφοφόροι επέλεξαν να μη συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα για τη μετονομασία της χώρας τους. Το χθεσινό «φιάσκο», όπως το αποκαλεί ο συντάκτης, είναι η βάση, επί της οποίας ο Πρωθυπουργός της χώρας θα προσπαθήσει να επικυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών μέσω του Κοινοβουλίου. Αν και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, η αποτυχία του θα καταστήσει δύσκολη τη συγκέντρωση της απαραίτητης πλειοψηφίας των 2/3 για να περάσει η Συμφωνία από τη Βουλή, υποστηρίζει.

Πέραν αυτού, το φιάσκο του δημοψηφίσματος θα προσθέσει «βέλη στη φαρέτρα» των εθνικιστών στην πΓΔΜ και στην Ελλάδα για να ισχυριστούν ότι η Συμφωνία δεν έχει λαϊκή νομιμοποίηση. Ο Zoran Zaev εξήγησε μεν ότι δεν θα υπάρξει καλύτερη συμφωνία με την Ελλάδα και ότι δεν προβλέπεται άλλη εναλλακτική για την ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι εάν το Κοινοβούλιο της χώρας καταψηφίσει τη συμφωνία, ο ίδιος θα πρέπει να καταφύγει «σε ένα άλλο δημοκρατικό εργαλείο» για να προσπαθήσει να σώσει τη συμφωνία, υπονοώντας τις πρόωρες εκλογές.

Η αντίδραση της Αθήνας στα ξένα μέσα

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, από πλευράς του, δήλωσε ότι εάν υλοποιηθεί η συμφωνία, αυτή θα αποτελέσει πυλώνα σταθερότητας στα Βαλκάνια. Αλλά η εθνικιστική θριαμβολογία στη γείτονα από το VMRO-DPMNE περί των «εδαφών των Μακεδόνων προγόνων μας», θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τον Αλέξη Τσίπρα στην προσπάθειά του να συγκεντρώσει στήριξη υπέρ της συμφωνίας στο εσωτερικό της χώρας, παρατηρεί ο συντάκτης.

Το γεγονός μάλιστα ότι ο κυβερνητικός του εταίρος, Πάνος Καμμένος, χαρακτήρισε το δημοψήφισμα «αποτυχία» και δήλωσε ότι το 68% των πολιτών της πΓΔΜ «ακύρωσε τη συμφωνία», δεν προοιωνίζεται κάτι θετικό όσον αφορά την επικύρωση της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή, αν και το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας θεωρεί, γενικότερα, ότι «το κλίμα εθνικισμού και καχυποψίας, οι καθημερινές πλαστές ειδήσεις και ο άκρατος φανατισμός δεν επιτρέπουν δυστυχώς να γίνει μια νηφάλια αποτίμηση για τα μεγάλα οφέλη της συμφωνίας».


Keywords
Τυχαία Θέματα