Δ.Μάρης: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός χρειάζεται μακροπρόθεσμη στρατηγική

Στην εκδήλωση με τίτλο «Ηλεκτρονική διακυβέρνηση και Ψηφιακές Υπηρεσίες προς τις Επιχειρήσεις. Ο δρόμος προς την ανάπτυξη» ο κ. Δημήτρης Μάρης, επεσήμανε πως «στα έργα που έχουν γίνει, είναι προφανές ότι δεν υπήρξε ποτέ ένας συνολικός στρατηγικός σχεδιασμός. Εξυπηρετούσαν αποσπασματικές ανάγκες ή επιβλήθηκαν λόγω άλλων συνθηκών».

"Χρειάζεται μακροχρόνια στρατηγική"

Στη συνέχεια έφερε το παράδειγμα της Εσθονίας, το οποίο όπως είπε έχει τεράστιο ενδιαφέρον. «Σε μια συνάντησή μου με τον Τόμας ‘Ιλβες, τον Πρόεδρο της Εσθονίας κατά την περίοδο του μετασχηματισμού της χώρας, μου

έκανε εντύπωση πως ο μετασχηματισμός της Εσθονίας από μια φτωχή χώρα σε ένα σύγχρονο ψηφιακό θαύμα ήταν ένα έργο δεκαετιών. Μια συστηματική προσπάθεια της κοινωνίας από τη δεκαετία του 19 80 μέχρι σήμερα. Θέλω να πω πως δεν είναι κάτι απλό, δεν ξύπνησε μια μέρα και το έκανε. Πρέπει να καταλάβουμε πως δεν αρκεί μια τετραετία για να υλοποιηθεί ένα τέτοιο έργο. Χρειάζεται μακροχρόνια στρατηγική. Το δεύτερο που μου έκανε εντύπωση είναι το πώς αντιλαμβάνονται οι πολίτες τον μετασχηματισμό. Ρωτώντας για το αν οι Εσθονοί βλέπουν βελτίωση στην καθημερινότητά τους, μου απάντησε πως «Μόνο αν κάποιος ζει εκτός Εσθονίας μπορεί να δει την διαφορά». Εν ολίγοις, ο μέσος Εσθονός το αντιμετωπίζει πλέον ως πραγματικότητα. Του έχει γίνει βίωμα».

Συνεχίζοντας, ο ιδρυτής και πρόεδρος της 24MEDIA, στηλίτευσε το γεγονός πως η εκπρόσωπος του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, επέλεξε να απουσιάζει από την εκδήλωση. «Το γεγονός ότι σήμερα απουσιάζει η εκπρόσωπος του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής λέει πολλά πράγματα για το πώς αντιμετωπίζονται αυτές οι πρωτοβουλίες. Μιλάμε για μια πρωτοβουλία του ιδιωτικού τομέα στην οποία το υπουργείο επέλεξε να απουσιάζει. Τι νόημα έχει να φτιάχνουμε θεσμούς απλώς για να υπάρχουν;» είπε.

"Αν το δημόσιο δεν μπορεί, ας ψηφιοποιήσει τουλάχιστον τα αρχεία του"

Τόνισε ακόμη πως «χρειαζόμαστε περισσότερα έργα με τη φιλοσοφία ΣΔΙΤ και λιγότερα με τη λογική των δαιδαλωδών τεχνικών κριτηρίων», ενώ ερωτώμενος για το ποιό θεωρεί ότι είναι το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να γίνει στην κατεύθυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού, απάντησε: «Εκτιμώ ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι μια τεχνοκρατική και όχι πολιτική διαδικασία. Οι πολιτικοί κάνουν τη δουλειά τους, όμως το βασικότερο όλων είναι η δημιουργία μιας ισχυρής ομάδας, ενός πυρήνα τεχνοκρατών που θα έχει χρόνο να κάνει τη δουλειά της. Θα λειτουργούν σύμφωνα με το πλάνο φυσικά, αλλά δεν θα παρεμβαίνει ο κάθε πολιτικός. Το ίδιο έγινε και στην Εσθονία».

Επεσήμανε δε, πως αν το δημόσιο δεν μπορεί να υλοποιήσει τον μετασχηματισμό, μπορεί τουλάχιστον να ψηφιοποιήσει τα αρχεία του. «Η Ελλάδα έχει μια από τις πιο προοδευτικές νομοθεσίες γαι τα δεδομένα. Θεωρητικά ο πολίτης έχει πρόσβαση ανά πάσα στιγμή σε ψηφιοποιημένα δεδομένα, τα οποία μπορεί στη συνέχεια να τα επεξεργαστεί. Φυσικά εκτός από όσα χαρακτηρίζονται απόρρητα. Ας γίνει τουλάχιστον ένα εντελώς ανοικτό σύστημα ώστε ο ιδιωτικός τομέας να έχει πρόσβαση στα δεδομένα που θα του επιτρέψει να δώσει μια λύση».

Ερωτώμενος τέλος, για το πόσο ανταγωνιστική μπορεί να είναι η Ελλάδα στις ψηφιακές υπηρεσίες, o Δημήτρης Μάρης, έφερε το παράδειγμα της Stoiximan.gr. «Στην Stoiximan, από ένα σύνολο 500 εργαζομένων, έχουμε 120 προγραμματιστές. Από τις 25 προσλήψεις που πραγματοποιούμε κάθε μήνα, οι 15 αφορούν τον ευρύτερο κλάδο των προγραμματιστών. Είναι ανταγωνιστικό το κόστος στην Ελλάδα σε σχέση με το εξωτερικό και υπάρχουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα σε σχέση με το δυναμικό. Ο Stoiximan δημιουργεί ένα hub και δεν έχει σχέση με το δημόσιο. Σκεφτόμουν όμως πως το μοναδικό κομμάτι στο οποίο εμπλεκόμαστε με το δημόσιο είναι αυτό στο οποίο δεν είμαστε ψηφιακοί. Μιλάω για την ταυτοποίηση των στοιχείων του κάθε χρήστη. Η μοναδική διαδικασία που απαιτεί σκανάρισμα της ταυτότητας και των στοιχείων του χρήστη. Άρα είναι η μοναδική διαδικασία που είναι μη ψηφιοποιημένη. Αν υπήρχε μια ηλεκτρονική ταυτότητα που θα ήταν συνδεδεμένη και με φορολογικά συστήματα αντιλαμβάνεται κανείς πόσα προβλήματα θα είχαν λυθεί».

Μιλώντας στην ίδια στρογγυλή τράπεζα, την οποία συντόνιζε ο Διευθυντής Ερευνών της ΔιαΝΕΟσις, Κυριάκος Πιερρακάκης, η Πέγκυ Αντωνάκου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Microsoft Hellas Κύπρου και Μάλτας είπε πως «Αν θέλουμε, μπορούμε, όπως αποδεικνύει το TAXIS και η Διαύγεια. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν έχει να κάνει με την τεχνολογία αλλά με την επιχειρηματικότητα». Ο Διευθύνων Σύμβουλος και Συνιδρυτής της Upstream, Μάρκος Βερέμης, σημείωσε πως τα προβλήματα εντοπίζονται όταν το κράτος μηχανογραφεί την γραφειοκρατία και τότε «το πράγμα γίνεται ακόμη χειρότερο. Δύο έργα που συνοψίζουν την παράνοια του κράτους είναι το Ηλεκτρονικό Εισιτήριο και το e-παράβολο». Από την άλλη, ο κ. Ανδρέας Δρυμιώτης, Σύμβουλος Επιχειρήσεων, σημείωσε πως τα μέχρι τώρα έργα είναι ελλιπή και «τα μισο-έργα είναι χειρότερα. Στο ηλεκτρονικό εισιτήριο, αντί να αντιγράψουμε ένα επιτυχημένο σχέδιο του εξωτερικού, κάναμε το μπάχαλο, ηλεκτρονικό μπάχαλο». Τόνισε δε, πως χωρίς μια και μοναδική ταυτότητα δεν μπορεί να προχωρήσει κανένας ψηφιακός μετασχηματισμός. «Πληροφορική χωρίς ενιαία ταυτότητα, δεν γίνεται», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα