Δολοφονία Σουλεϊμανί: Χιλιάδες Ιρανοί αποχαιρετούν τον στρατηγό στο κέντρο της Τεχεράνης

Δεκάδες χιλιάδες Ιρανοί πλημμύρισαν τους δρόμους της Τεχεράνης σήμερα για την κηδεία του στρατηγού της Δύναμης αλ Κουντς Κασέμ Σουλεϊμανί, ο οποίος φονεύθηκε από αμερικανική επιδρομή στη Βαγδάτη την Παρασκευή, ενώ η κόρη του προειδοποίησε ότι ο θάνατός του θα φέρει στις ΗΠΑ «μαύρες ημέρες».

«Παράφρονα Τραμπ, μην πιστεύεις ότι έχουν τελειώσει όλα τώρα που ο πατέρας μου έγινε μάρτυρας», τόνισε η Ζεϊνάμπ Σουλεϊμανί.

Το

μέγεθος του πλήθους που είχε συγκεντρωθεί στην Τεχεράνη σήμερα μπορούσε να συγκριθεί με αυτό που πλημμύρησε τους δρόμους της ιρανικής πρωτεύουσας το 1989 για την κηδεία του ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί.

Κρατώντας πορτρέτα του εκλιπόντα επικεφαλής της Δύναμης αλ Κουντς χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί πολύ πριν τις 08:00 (06:30 ώρα Ελλάδας) γύρω από το πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, όπου αργότερα ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ηγήθηκε της προσευχής για τον εκλιπόντα στρατηγό.

Το τεράστιο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί γύρω από το πανεπιστήμιο, αλλά και όσοι Ιρανοί περπατούσαν κατά μήκος των λεωφόρων Ενγκελάμπ («Επανάσταση» στα περσικά) και Αζαντί («Ελευθερία») κρατούσαν κόκκινες σημαίες (το χρώμα του αίματος των «μαρτύρων») ή σημαίες του Ιράν, αλλά και του Λιβάνου και του Ιράκ.

Τα φέρετρα του Σουλεϊμανί αλλά και του επικεφαλής της ιρακινής πολιτοφυλακής Κατάεμπ Χεζμπολάχ, του Αμπού Μάχντι αλ Μουχάντις που επίσης σκοτώθηκε στην επιδρομή της Παρασκευής, πέρασαν πάνω από τα κεφάλια του πλήθους.

Έχοντας στο πλευρό του τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί, τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί, τον διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης στρατηγό Χοσεΐν Σαλαμί και τον επικεφαλής της δικαστικής αρχής Εμπραχίμ Ραϊσί, ο Χαμενεΐ προσευχήθηκε στα αραβικά λίγο μετά τις 09:30 τοπική ώρα (08:00 ώρα Ελλάδας) προτού αποχωρήσει.

Παρόντες στην κηδεία ήταν και κάποιοι από τους συμμάχους του Ιράν στην περιοχή, ανάμεσά τους και ο Ισμαήλ Χανίγε, επικεφαλής της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς ο οποίος δήλωσε: «Δηλώνω ότι ο μάρτυρας διοικητής Σουλεϊμανί είναι μάρτυρας της Ιερουσαλήμ».

Στη συνέχεια η σορός του Σουλεϊμανί θα μεταφερθεί στην πλατεία Αζαντί, στη δυτική Τεχεράνη, όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται να περιμένουν στην ουρά για να αποχαιρετίσουν τον στρατηγό.

Η κυβέρνηση του Ιράν κήρυξε τη σημερινή ημέρα αργία στην Τεχεράνη, ώστε να μπορέσουν όλοι να συμμετάσχουν στην κηδεία του Σουλεϊμανί. Αρκετοί δρόμοι στο κέντρο της ιρανικής πρωτεύουσας παρέμειναν κλειστοί για την κυκλοφορία ώστε να διευκολυνθεί το πλήθος, ενώ κλειστά παραμένουν σχολεία και πανεπιστήμια.

Από την Τεχεράνη η σορός του εκλιπόντα στρατηγού θα μεταφερθεί στην ιερή σιιτική πόλη Κομ, όπου θα πραγματοποιηθεί μία άλλη τελετή προς τιμή του μπροστά από το μαυσωλείο.

Η δολοφονία αλλάζει την κατάσταση στο εσωτερικό του Ιράν

Η Ισλαμική Δημοκρατία και οι συντηρητικοί στο Ιράν ενδέχεται να επωφεληθούν από τον φόνο από αμερικανική επιδρομή του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, μιας χαρισματικής προσωπικότητας του Ιράν, εκτιμούν αναλυτές.

Η εκτέλεση στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης τη νύκτα της Πέμπτης προς Παρασκευή του επικεφαλής της Δύναμης αλ Κουντς προκάλεσε μια συναισθηματική έκρηξη στο Ιράν, την οποία οι αρχές δεν θα χάσουν την ευκαιρία να εκμεταλλευθούν.

«Ο φόνος του Σουλεϊμανί, ο οποίος σε αμερικανικούς όρους είχε θέση αντίστοιχη του επικεφαλής της CIA και αυτού της Κοινής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (JSOC), σημαίνει ότι οι ΗΠΑ εξόντωσαν τον δεύτερο πιο ισχυρό άνδρα του Ιράν», επισημαίνει ο Άαρον Μίλερ πρώην Αμερικανός διπλωμάτης.

Ο θάνατος του στρατηγού, τον οποίο ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ είχε χαρακτηρίσει «ζωντανό μάρτυρα», θα επιτρέψει στην Τεχεράνη να ωφεληθεί. «Θα έχουν την ευκαιρία να εκτρέψουν τα πλήγματα. Όχι για πολύ καιρό, αλλά θα υπάρξει λαϊκή συναισθηματική αντίδραση», εξηγεί ο Φρανσουά Νικουλό, πρώην πρεσβευτής της Γαλλίας στην Τεχεράνη.

«Ενσάρκωνε μια όμορφη εικόνα στρατιώτη στο ιρανικό φαντασιακό», προσθέτει.

Πολλοί Ιρανοί θεωρούσαν τον Σουλεϊμανί ήρωα στον οποίο μπορούσαν να βασίζονται ώστε η χώρα τους να μην έχει την κατάληξη του Ιράκ, της Συρίας ή του Αφγανιστάν. Τον Οκτώβριο του αμερικανικό ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων και Ασφάλειας του Μέριλαντ είχε επισημάνει ότι ο στρατηγός ήταν η πιο δημοφιλής προσωπικότητα στο Ιράν, με 8 στους 10 να έχουν θετική άποψη για εκείνον.

Βαθειά οργή

Ο φόνος του ίσως ωθήσει την Τεχεράνη να αναδιπλωθεί σε αμυντική στάση. «Πλέον είναι σχεδόν βέβαιο ότι το ιρανικό κοινοβούλιο θα περάσει στα χέρια των πιο σκληροπυρηνικών στοιχείων» στις εκλογές του Φεβρουαρίου, προέβλεψε σε tweet του ο Αλί Βαέζ αρμόδιος για το Ιράν στο International Crisis Group.

Και όλα αυτά σε ένα πλαίσιο κοινωνικής έντασης.

Οι διαδηλώσεις που ξέσπασαν στις 15 Νοεμβρίου μετά την ανακοίνωση της αύξησης της τιμής της βενζίνης εν μέσω οικονομικής κρίσης εξαπλώθηκαν σε πολλές πόλεις του Ιράν. Οι αρχές ισχυρίστηκαν ότι αποκατέστησαν την τάξη μέσα σε λίγες ημέρες, χωρίς να αναφερθούν σε αριθμό θυμάτων. Η Διεθνής Αμνηστία εκτιμά σε 300 τους νεκρούς, ενώ χιλιάδες άνθρωποι συνελήφθησαν.

Εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων το νόμισμα του Ιράν, το ριάλ, υποτιμήθηκε και ο πληθωρισμός εκτοξεύθηκε. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτίμησε στις τελευταίες του προβλέψεις ότι το ιρανικό ΑΕΠ σημείωσε πτώση 9,5% το 2019. Τον Δεκέμβριο ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί παρουσίασε έναν «προϋπολογισμό αντίστασης» στις κυρώσεις.

«Τα προβλήματα που οδήγησαν στις διαδηλώσεις εξακολουθούν να υπάρχουν. Το καθεστώς ενδέχεται να εκμεταλλευθεί (τον φόνο του στρατηγού) για να συνεχίσει την καταστολή των αντιφρονούντων», ισχυριζόμενο ότι παίζουν το παιχνίδι των ΗΠΑ, σημειώνει η Αριάνε Ταμπαταμπάι αναλύτρια στο αμερικανικό ινστιτούτο Rand.

Ο Σουλεϊμανί είχε δύο αντικρουόμενες εικόνες, συνεχίζει: Αυτή του ήρωα που υπερασπίζεται την πατρίδα, η οποία «κυριαρχούσε στην φιλοκυβερνητική νεολαία». Όμως από άλλους θεωρούνται στέλεχος «μιας οργάνωσης υπεύθυνης για την καταστολή και ωμότητες».

Keywords
Τυχαία Θέματα